Σε ψηφιακή τροχιά αναμένεται να εισέλθουν τα δημόσια νοσοκομεία αφού το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει ορισμένες  υπηρεσίες να παρέχονται ηλεκτρονικά.

Μάλιστα για να προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου οι ασθενείς να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία.

Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει να ψηφιοποιήσει τις διαγνωστικές εξετάσεις που θα γίνονται στα νοσοκομεία ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν αρχικά τα αποτελέσματα ηλεκτρονικά στο email τους, χωρίς να χρειάζεται να ξαναπηγαίνουν στο ΕΣΥ για να τα παραλάβουν και στη συνέχεια όλη την εξέταση.

Στο πλαίσιο αυτό το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ έχουν δρομολογήσει την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης διαγνωστικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νόσησης, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων αλλά και πιστοποιητικά νοσηλείας, χρησιμοποιώντας απλά τους κωδικούς TaxisNet.

Νοσοκομεία με ενιαία… ψηφιακή «γλώσσα»

Πάντως το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ψηφιακά, καθώς τα περισσότερα έχουν διαφορετικά ψηφιακά συστήματα και θα πρέπει να υιοθετήσουν μία ενιαία γλώσσα. Πρόβλημα αποτελεί και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός αφού ορισμένα νοσοκομεία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα ενώ κάποια άλλα όχι.

Ποιες αλλαγές έρχονται μετά τις εκλογές

Μετά την ψηφιοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων και των νοσηλειών, στόχος των αρμοδίων των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να ψηφιοποιηθεί το αρχείο που υπάρχει στα νοσοκομεία ώστε να σκαναριστούν όλα τα έγγραφα και τα ιστορικά των ασθενών.

Το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι όλα τα ιατρικά δεδομένα θα ενσωματωθούν στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας των ασθενών όπου θα καταχωρούνται οι νοσηλείες, οι διαγνωστικές εξετάσεις, τα φάρμακα που έλαβαν αλλά και όλες οι επισκέψεις σε γιατρούς και μονάδες υγείας.