Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ καθώς μέρα με τη μέρα μεγαλώνει ο αριθμός όσων χρειάζονται νοσηλεία είτε σε απλές κλίνες είτε σε ΜΕΘ, εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων που σαρώνουν την χώρα.

Όπως εξάλλου παραδέχθηκε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης η πίεση στο ΕΣΥ αναμένεται να κορυφωθεί περαιτέρω το επόμενο δίμηνο.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός ανέφερε: “Αυτή τη στιγμή το κύμα των ιώσεων υπάρχει, επειδή δύο χρόνια τώρα είχαμε περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πίεση του COVID όσο από όλες τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν. Παρακολουθούμε πως θα πάει το φαινόμενο και στις άλλες χώρες. Το επόμενο δίμηνο το ΕΣΥ θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση, παράλληλα θα υπάρχει και αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες είναι 65% κάτω από πέρσι. Το ΕΣΥ άντεξε στον πιο δύσκολο χειμώνα που ήταν ο περσινός. Το σύστημα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες” υποστήριξε.

Και συνέχισε διαβεβαιώνοντας πώς παρά τις ελλείψεις φαρμάκων η επάρκεια νοσοκομειακών σκευασμάτων, αλλά και των φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι εξασφαλισμένη, με το πρόβλημα να παραμένει στα ιδιωτικά φαρμακεία.

 

Υπουργείο Υγείας: Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Σε συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε η άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ, ενώ ανάλογα τις ανάγκες που θα προκύψουν ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.

Ήδη από τον περσινό χειμώνα του κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώνει το Υπουργείο Υγείας είναι 1.100, μαζί με τις αναβαθμισμένες κλίνες και αφορούν τόσο κρεβάτια Covid, όσο και non Covid στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Σε ότι αφορά την οριακή κάλυψη των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ, και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το θέμα είναι διαχρονικό και θα αντιμετωπιστεί προσωρινά με αεροδιακομιδές.