Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή αλλά και  με αυξημένη τιμή θα δίνονται πλέον τα ελλειπτικά φάρμακα στη χώρα μας.

 

Μετά από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υγείας, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις φαρμάκων, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων ότι μόνο με ιατρική συνταγή, η οποία θα εκδίδεται μέσω της ΗΔΙΚΑ θα μπορούν πλέον οι ασθενείς να προμηθεύονται τα ελλειπτικά φάρμακα όπως είναι:

  • ευρείας χρήσης αντιβιοτικά
  • αντιβηχικά
  • αντιφλεγμονώδη
  • αντιεμετικά

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Υγείας αναμένεται το επόμενες ημέρες να εκδώσει σχετική λίστα στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς τα φάρμακα για τα οποία θα απαιτείται  ηλεκτρονική συνταγή.

 

Τα νέα μέτρα

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Υγείας, αποφάσισε, μεταξύ άλλων:

Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.

Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι έλεγχοι στις  φαρμακαποθήκες για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.

Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.

Αυτή τη στιγμή τα περίπου 200 φάρμακα που είναι σε έλλειψη, ειδικά στα ιδιωτικά φαρμακεία, είναι κυρίως παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά και φάρμακα για τις ιώσεις (αποσυμφορητικά, κ.λπ.), αντιυπερτασικά και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα”.