Στην τελική ευθεία βρίσκεται από το υπουργείο Υγείας η έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τις τιμές των φθηνών φαρμάκων και το claw back.
Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αυξηθούν τα σκευάσματα που έχουν χαμηλή λιανική τιμή, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΦ σε ανακοίνωσή του καλεί τις εταιρείες, που παρασκευάζουν και πωλούν τέτοια φάρμακα, να αποστείλουν αιτήσεις έως και τις 23 του τρέχοντος μήνα και οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση την τιμή, τον όγκο των πωλήσεων, δηλαδή για πόσους ασθενείς προορίζονται, καθώς και το κοστολόγιο (μαζί με την επίπτωση του clawback).
Χαρακτηριστικά ο ΕΟΦ επισημαίνει: «Κατόπιν εντολής του Υπουργείου Υγείας, με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών των ασθενών και το δημοσιονομικό όφελος, παρακαλούνται οι κάτοχοι φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία έχουν ευρεία κυκλοφορία με σημαντικές πωλήσεις, είναι μοναδικά και υπάρχει κίνδυνος απόσυρσης από την ελληνική αγορά, λόγω της χαμηλής λιανικής τιμής τους, να υποβάλουν τα αιτήματά τους για αναπροσαρμογή τιμής, στην ηλεκτρονική διεύθυνση pricelist@eof.gr έως και την 23η Φεβρουαρίου 2023».
Εξαίρεση από το clawback με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ.
Παράλληλα με την υπο έκδοση υπουργική απόφαση προβλέπεται η μη εξαίρεση φαρμάκων με λιανική τιμή κάτω των 7,5 ευρώ (τιμή αποζημίωσης 5 ευρώ) από την απόδοση clawback.
Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο Ειδικός Σύμβουλος Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργού Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, στη διάρκεια της Ημερίδας «Μία 10ετία Φαρμάκου- Ορόσημα, Ευκαιρίες, Προκλήσεις για το Μέλλον» η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο κ. Καραθάνος δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την εξαίρεση από το clawback φαρμάκων με τιμή αποζημίωσης έως 5 ευρώ.
Διευκρίνισε επίσης ότι απόφαση αύξησης τιμών αναμένεται για μια μικρή ειδική ομάδα φαρμάκων, και ήδη δρομολογούνται παρεμβάσεις για πιθανή αστοχία στη μείωση του clawback για το 2023, βάσει του αντίστοιχης δέσμευσης έναντι του RRF.