Βελτιωμένη φαίνεται ότι είναι η εικόνα σε ό,τι αφορά στις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας.

Όπως εξήγησε κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, εξακολουθούν να είναι δυσεύρετα τα αντιβιοτικά, τη στιγμή που και τα φάρμακα για αναπνευστικά νοσήματα δε βρίσκονται στις επιθυμητές ποσότητες. Ελλείψεις παρουσιάζονται, επίσης, στα κολλύρια. Σε ό,τι αφορά στα αντιβηχικά, μια κατηγορία σκευασμάτων ιδιαίτερη δημοφιλή, η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τον κ. Βαλτά.

«Από τον Αύγουστο του 2023 έχουμε ξεκινήσει ιχνηλάτηση φαρμάκων που είναι σε έλλειψη», σημείωσε εξηγώντας ότι ανά 10-15 ημέρες οι φαρμακοποιοί παραγγέλνουν στοχευμένα ίδιες κατηγορίες σκευασμάτων με σκοπό να… σφυγμομετρήσουν τη διαθεσιμότητά τους. «Παρατηρούμε ότι υπάρχουν τα σκευάσματα. Θα ζητήσω πέντε, αλλά θα πάρω τρία. Είναι ένα βήμα. Σταδιακά αυξάνονται αυτά που ζητάμε σε ό,τι ζητάμε», σημείωσε. Ο ίδιος, εκπροσωπώντας τους φαρμακοποιούς, αποδίδει την εξομάλυνση στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών.

Τον επόμενο μήνα το νέο application για τις ελλείψεις φαρμάκων

Υπό το πρίσμα αυτό, ετοιμάζεται το νέο application για τα κινητά, ώστε να μπορούν οι πολίτες να βλέπουν μέσα από μία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ποια φάρμακα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία και ποια λείπουν. Παράλληλα προβλέπεται πώς θα υπάρχει η πληροφόρηση και για τα φαρμακεία από τα οποία θα μπορούν να τα προμηθευτούν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, το νέο app θα είναι τελικά έτοιμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε δήλωσε: «Φτιάχνουμε έναν μηχανισμό, ούτως ώστε όλοι οι παράγοντες να είναι online, ο ΕΟΦ, το Υπουργείο, οι φαρμακέμποροι, οι φαρμακοβιομήχανοι, οι φαρμακοποιοί. Ούτως ώστε να υπάρχει μια διαφάνεια και να ξέρουμε όλοι μας ποια φάρμακα λείπουν και ποια είναι σε περίσσευμα. Και μετά στη συνέχεια να φτάσει στο κινητό του πολίτη, του καταναλωτή μια εφαρμογή που θα του λέει αν υπάρχει το φάρμακο ή όχι ή ποιο είναι εκείνο, το αντίστοιχο όμοιο, που μπορεί να πάει να αγοράσει από το φαρμακείο».

Τα φάρμακα τα οποία αναμένεται πώς θα ενταχθούν πρώτα στο νέο αυτό app θα είναι όσα παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν αντιβιώσεις παιδικές και ενηλίκων, σκευάσματα για το αναπνευστικό, αντιβηχικά, αποχρεμπτικά και άλλα.