Η σύγχρονη φυσικοθεραπεία καλείται να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς των ασθενών και να προσαρμόζεται στα καινούργια ερευνητικά δεδομένα για τις εκάστοτε παθολογίες

 

Η καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου χαρακτηρίζεται από stress και έλλειψη κίνησης. Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με την απουσία τακτικής άσκησης έχουν οδηγήσει σε πληθώρα μυοσκελετικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Κι ενώ η ιατρική έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προς την αποκατάσταση των ασθενειών, υπάρχει δυσκολία στη διαφοροδιάγνωση και τη διαχείρισή τους, επειδή πολλές φορές οι ασθενείς αδυνατούν να προσδιορίσουν τι ακριβώς έχουν.

Φυσικοθεραπεία

Τι έχω;

Η δυσκολία προσδιορισμού της ακριβούς συμπτωματολογίας δημιουργεί αισθήματα φόβου και ανασφάλειας στους ασθενείς, καθώς και αδυναμία να διαχειριστούν την κατάσταση. Από την άλλη, η αναζήτηση της εύκολης και γρήγορης λύσης (π.χ. να πάρουν ένα παυσίπονο ή να γίνει μια αναλγητική ένεση) αποπροσανατολίζει από την αναζήτηση της αιτίας που προκάλεσε τα συμπτώματα. Επομένως, είναι σημαντικό τόσο για τον θεραπευτή όσο και για τον ασθενή να  αναζητηθούν οι αιτίες και οι δραστηριότητες εκείνες που προκάλεσαν πόνο.

Πολύωρη εργασία μπροστά στον υπολογιστή; Κακή στάση σώματος; Πλημμελής ξεκούραση ή αποθεραπεία μετά από έντονη προπόνηση; Απουσία διαλειμμάτων στη δουλειά; Υπερεκτίμηση των δυνάμεών μου; Είναι μερικά μόνο ερωτήματα που χρειάζεται ο ασθενής να υποβάλει στον εαυτό του, αφού είναι ο μόνος που γνωρίζει καλύτερα τι έχει.

 

Φυσικοθεραπεία, φυσικά μέσα και θεραπευτική άσκηση

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η σύγχρονη φυσικοθεραπεία καλείται να δώσει απαντήσεις στους προβληματισμούς των ασθενών και να προσαρμόζεται στα καινούργια ερευνητικά δεδομένα ως προς τη διαχείριση των εκάστοτε παθολογιών. Η φυσικοθεραπεία αξιοποιεί όλα τα φυσικά μέσα (ηλεκτρισμό, νερό, θερμότητα, κίνηση, βελονισμό, ραδιοσυχνότητα, κρουστικά κύματα κά) με σκοπό τη θεραπεία της αιτίας που προκάλεσε το πρόβλημα και όχι την ανακούφιση μεμονωμένων συμπτωμάτων. Επιπρόσθετα, η θεραπευτική άσκηση αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση με τη βοήθεια της οποίας περιορίζονται τα επώδυνα συμπτώματα και αυξάνονται οι πιθανότητες να διατηρηθούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα για περισσότερο καιρό. Συμβάλλει δε στην επαφή του ασθενούς με το σώμα του και τον βάζει στη διαδικασία να κατανοήσει ότι είναι και δική του ευθύνη να γίνει καλά.

 

Αξιολόγηση, επαναξιολόγηση και στοχευμένο πλάνο θεραπείας

Προϋπόθεση για να είναι αποτελεσματική μια θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί η λήψη λεπτομερούς ιστορικού, η κλινική εξέταση και το εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας. Το τελευταίο είναι απαραίτητο να συντάσσεται κατόπιν συνεννόησης του θεραπευτή με τον ασθενή και να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες του. Την κατοχύρωση του θεραπευτικού αποτελέσματος προσφέρει η αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του ασθενούς. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται συνολικά, αλλά και να εκπαιδεύεται στην τήρηση των θεραπευτικών στόχων με πειθαρχία και συνέπεια, αναθεωρώντας ενδεχομένως κάποιες συνήθειες και δραστηριότητες που δυσχεραίνουν το πρόβλημά του.

 

Υπάρχει πλήρης θεραπεία;

Συμπερασματικά, η πλήρης ίαση και ανακούφιση από τα συμπτώματα δεν επιτυγχάνονται με την αναζήτηση «μαγικών συνταγών», εύκολων και αυτόματων λύσεων. Κάποιες παθολογίες συγκαταλέγονται στις χρόνιες ή δεν γνωρίζουμε επακριβώς την αιτία τους (πχ αυτοάνοσα νοσήματα), γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι ασθενείς να τις αποδέχονται και να κάνουν ό,τι χρειάζεται για την ανακούφιση και ύφεση των συμπτωμάτων. Η πρόληψη και η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας από ειδικό μπορεί να συντελέσουν στην ποιότητα ζωής των ασθενών και να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητά τους.

 

Φωτεινή Παγκαλίδου Φυσικοθεραπεύτρια

INFO!

Φωτεινή Παγκαλίδου
Φυσικοθεραπεύτρια
Αλ. Παπαναστασίου 102
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 910463
Facebook