Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά τα χάπια αδυνατίσματος καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα δρόμου για την παρασκευή τους.

Έτσι όσοι φοβούνται τις ενέσεις,  θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τα χάπια αυτά προκειμένου να χάσουν τα παραπανίσια κιλά.

Είναι μια τεράστια αγορά που όλο και μεγαλώνει. Μόνο το 2022 τα χάπια για τον διαβήτη συνταγογραφήθηκαν στις ΗΠΑ τουλάχιστον 5 εκατ. φορές καθώς το 40% των ενήλικων Αμερικανών είναι παχύσαρκοι -σχεδόν 150 εκατ. άνθρωποι.

Οι φαρμακευτικές  εταιρείες

Σύμφωνα με την  Daily Mail  οι φαρμακευτικές εταιρείες που τρέχουν τις διαδικασίες για την έγκριση των χαπιών αδυνατίσματος είναι:

H Novo Nordish, που παρασκευάζει το Wegovy και το Ozempic, η Eli Lilly και η Pfizer, είναι σε διάφορα στάδια ανάπτυξης σκευασμάτων και δοκιμών, πριν από την αίτηση στις αρχές των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τις τρεις η Novo Nordisk φαίνεται να είναι πιο μπροστά με την σεμαγλουτίδη που λαμβάνεται από το στόμα. Είναι η δραστική ουσία στο Wegovy και το Ozempic, αλλά εκεί λαμβάνεται με ένεση κάθε εβδομάδα.

Η Eli Lilly, από την πλευρά της, είναι σε στάδιο δοκιμών με χάπι που βασίζεται στην τιρζεπατίδη, το οποίο οδηγεί σε απώλεια βάρους που φτάνει και το 15%.

Εν τω μεταξύ, η Pfizer τερμάτισε την έρευνα για μία από τις δύο ουσίες που δοκίμαζε γιατί οι ασθενείς είχαν υψηλότερες τιμές σε ηπατικά ένζυμα, τα οποία ενδεχομένως να τους προκαλούσαν προβλήματα υγείας. Συνεχίζονται πάντως οι δοκιμές για δεύτερη ουσία.

Πότε θα είναι διαθέσιμα

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά φαίνεται ότι η Novo Nordish είναι έτοιμη να καταθέσει αίτηση στις αρχές των ΗΠΑ και της ΕΕ για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας  μέσα στο 2023. Είναι, λοιπόν, πιθανό να διαθέσει το σκεύασμα στις ΗΠΑ το 2024.