ΧΑΜΗΛΗ ΟΡΑΣΗ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ!

Γράφει η Μαρία Ταρασούδη, BSc, ΜSc

Συμπεριφορικός – Νευροαναπτυξιακός Οπτομέτρης / Clinical Associate OEPF, USA

 

Καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας βρίσκονται αντιμέτωποι με τη διάγνωση σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων, όπως η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα, η διαβητική και μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια, η αποκόλληση αμφιβληστροειδή, η θρόμβωση κεντρικής οφθαλμικής αρτηρίας κ.ά.

Ανεξάρτητα από την αιτία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως χαμηλή όραση τη μειωμένη οπτική απόδοση που χαρακτηρίζεται από οπτική οξύτητα μικρότερη των 3/10 ή/και οπτικού πεδίου μικρότερου των 60°. Πάνω από 6.000.000 υπολογίζονται οι άνθρωποι που πάσχουν από χαμηλή όραση παγκοσμίως, χωρίς στην καταμέτρηση αυτή να συμπεριλαμβάνονται οι χώρες του τρίτου κόσμου.

Συνήθως, η περίοδος της διερεύνησης και διάγνωσης της παθολογίας είναι μια συναισθηματικά φορτισμένη περίοδος για τον ασθενή και τους οικείους τους και όταν αυτή ολοκληρωθεί η ζωή του ατόμου με χαμηλή όραση αλλάζει ριζικά. Οι οφθαλμικές αυτές παθήσεις επηρεάζουν την ικανότητα εργασίας, την κοινωνικοποίηση, την ψυχαγωγία ή ακόμα και την αυτοεξυπηρέτηση των παθόντων, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν μάχιμοι, και ζούσαν μια δραστήρια καθημερινότητα.

Βοηθήματα όρασης

Μετά τη διάγνωση μιας τέτοιας κατάστασης από τον οφθαλμίατρο, ο ασθενής θα πρέπει να παραπεμφθεί σε εξειδικευμένο οπτομέτρη για αξιολόγηση και πιθανή εφαρμογή βοηθημάτων χαμηλή όρασης. Τα βοηθήματα αυτά δεν μπορούν βέβαια να θεραπεύσουν την πάθηση που προκαλεί τη μειωμένη όραση, αλλά βοηθούν να ενισχυθεί η υπολειπόμενη όραση σε λειτουργικά επίπεδα.

Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης κυμαίνονται από απλούς μεγεθυντικούς φακούς μέχρι τηλεσκοπικά γυαλιά, πρισματικά γυαλιά, φίλτρα ή ακόμα και ηλεκτρονικά συστήματα μεγέθυνσης και κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις ο οπτομέτρης μπορεί να προτείνει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα Vision Training/ Vision Therapy με σκοπό τη βέλτιστη χρήση της υπολειπόμενης όρασης του ασθενούς, που θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ταχύτερη ανάγνωση, καλύτερη κίνηση στον χώρο και θα τον διευκολύνει στην καθημερινότητά του.

Όλα τα βοηθήματα χαμηλής όρασης επιδιώκουν τη μεγέθυnση της εικόνας που θέλουμε να δούμε και την καλύτερη διαύγειά της, έτσι ώστε να είναι αναγνωρίσιμη από τον πάσχοντα. Ο στόχος και η επιτυχία μια τέτοιας προσπάθειας είναι κατά πρώτο λόγο η όσο το δυνατόν πληρέστερη αυτοεξυπηρέτηση του ασθενή (π.χ. να βλέπει να πάρει τα φάρμακά του ή ένα τηλέφωνο) και κατά δεύτερο λόγο η βελτίωση της ποιότητας ζωής του.

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.tarasoudis.com/