Στη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον χώρο της υγείας για να επιτευχθεί η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στα μεγάλα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν ώστε όλοι οι ασθενείς να έχουν κερδίσει το δικαίωμα της πρόσβασης, της ισότητας και της ίσης παρακολούθησης στις υπηρεσίες υγείας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στον χαιρετισμό του στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, που πραγματοποιείται υπό τον τίτλο «Συνδιαμορφώνοντας ένα νέο ΕΣΥ».

«Οι μεταρρυθμίσεις», τόνισε, ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «θα προσαρμόσουν τα συστήματα υγείας, στη σημερινή πραγματικότητα και στις σημερινές ανάγκες των ασθενών και του πληθυσμού της χώρας, δεδομένου ότι η νοσηρότητα του σήμερα σε σχέση με το χθες είναι πολύ μεγαλύτερη, διότι τα χρόνια νοσήματα είναι πολύ περισσότερα και αυτό γιατί αυξάνεται διαρκώς το προσδόκιμο της ζωής, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται πάρα πολλά προβλήματα».

Σημείωσε τις προτεραιότητες που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και έκανε λόγο για «στοιχήματα» που πρέπει να κερδηθούν στον χώρο της υγείας, ώστε οι ασθενείς να νοιώσουν ότι έχουν ίσα δικαιώματα.

Αναλυτικότερα, «το ένα θέμα είναι η πρόσβαση. Το πώς φτάνει κάποιος με τρόπο εύκολο στο σύστημα. Ο τρόπος με τον οποίον φτάνει και ο τρόπος με τον οποίον τον διαχειρίζεται, ανεξάρτητα από την οικονομική του θέση είναι κορυφαίο ζήτημα και έχει να κάνει με τη δημοκρατία μας, με τα δικαιώματά μας, με την ισονομία, την ισοπολιτεία, την ισότητα των ανθρώπων. Για να υπάρχει πρόσβαση, σημαίνει ότι οι υγειονομικές μονάδες, έχουν και το προσωπικό και τις δομές και τις υποδομές και τα μέσα να απορροφούν τους ασθενείς αυτούς που το επισκέπτονται, με τρόπο που ικανοποιούν τις ανάγκες του», όπως είπε.

«Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η ισότητα, η δυνατότητα δηλαδή όλων να έχουν πρόσβαση στις βασικές τεχνολογίες της εποχής, οι οποίες αναπτύσσονται συνέχεια. Όπως για παράδειγμα τα φάρμακα. Στον χώρο των φαρμάκων καθημερινά γίνονται θαύματα, έχουμε καινοτόμα φάρμακα, τα οποία μπαίνουν στη ζωή μας, τα οποία έχουν ένα μεγάλο κόστος, αλλά η πρόσβαση και η ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στη χρήση του φαρμάκου, είναι ένα καθοριστικό ζήτημα, επίσης δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικού κράτους και ισονομίας. Είναι μια δεύτερη, βασική παράμετρος μιας πολιτικής μετά την πρόσβαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας και ακολούθως αναφέρθηκε στο τρίτο «στοίχημα». «Είναι το ζήτημα του follow up, της παρακολούθησης. Ποιος παρακολουθεί τους ανθρώπους που έχουν χρόνιες παθήσεις, πώς τους παρακολουθεί, κάθε πότε τους παρακολουθεί. Αυτό σημαίνει τη δυνατότητα του ασθενή να έχει μια διαρκή παρακολούθηση όλα τα χρόνια της ζωής του, έτσι ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά σε σχέση με τις σίγουρες παρενέργειες που έχει μια ασθένεια, πολλές φορές, χρόνια», κατέληξε.

Μιλώντας για στρατηγικούς στόχους, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι, είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων να οργανωθούν στη χώρα κέντρα αναφοράς, «έτσι ώστε να είναι αυτονόητη η είσοδος, η εξέταση και η έξοδος κάθε χρόνο χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτή τη διαδικασία».

Πρόσθεσε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται μια σειρά από καινοτομίες που θα οδηγήσουν στην αναμόρφωσή του και έφερε ως παράδειγμα την ψηφιοποίηση του συστήματος με τον φάκελο του ασθενούς που θα διευκολύνει πάρα πολύ τόσο τους ασθενείς, όσο και τους γιατρούς. Όπως και το Μητρώο του καρκίνου σε συνδυασμό με το Εθνικό Συμβούλιο για τον καρκίνο, το οποίο «θα εισηγείται πολιτικές για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τους καρκινοπαθείς με τρόπο που πραγματικά τους αξίζει».

Αναφέρθηκε επίσης, στη δημιουργία του Εθνικού Δικτύου ΜΑΦ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και αντίστοιχων μονάδων για το Τραύμα, στη συγκρότηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, την Εθνική Δράση κατά της παιδικής παχυσαρκίας, τα προγράμματα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού κ.α.