Η Χρόνια Δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που κάνει συχνά την εμφάνισή του, διαταράσσοντας την καθημερινότητα και το ευ ζην του ασθενή. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Γαστρεντερολογίας, περί το20%των Ελλήνων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το έντερό του τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του. Το πρόβλημα μπορεί να είναιχρόνιο ή παροδικό –για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης- και χαρακτηρίζεται από τα εξής:

  • Συχνότητα κενώσεων μικρότερη από τις 3 την εβδομάδα,
  • Δυσκολία κατά τη διάρκεια των κενώσεων,
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης
  • Επίμονη παρουσία σκληρών κοπράνων.

Οι αιτίες που οδηγούν στη Χρόνια Δυσκοιλιότητα είναι διάφορες, η κυριότερη όμως είναι η κακή διατροφή και δη αυτή που δεν περιλαμβάνει  φυτικές ίνες, οι οποίες διευκολύνουν τη λειτουργία του εντέρου. Στο πλαίσιο αυτό η επιλογή τροφών που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Χρόνια Δυσκοιλιότητα: Τροφές-σύμμαχοι

Ποιες είναι όμως οι τροφές αυτές; Οι επιλογές είναι πολλές και βρίσκονται σε αφθονία στην καθημερινότητά μας. Ακολουθούν οι 7+1 πιο δραστικές για την αντιμετώπιση της χρόνιας δυσκοιλιότητας:

1.Γιαούρτι: Βοηθά σημαντικά στις περιπτώσεις ανώμαλων κενώσεων.

2.Πορτοκάλι: Συμβάλει στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ και η φλούδα του είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη.

3.Πεπόνι: Πέραν των φυτικών ινών του που ανακουφίζουν τους πάσχοντες από δυσκοιλιότητα, είναι γνωστό για τις καθαρτικές του ιδιότητες.

4.Μήλο Ένα μήλο την ημέρα… κάνει τη δυσκοιλιότητα πέρα. Ο χυμός του μάλιστα θεωρείται ακόμα πιο δραστικός.

5.Ακτινίδιο: Ένα φλιτζάνι ακτινίδια περιέχει 5 γραμμάρια φυτικών ινών.

6.Σπανάκι: Δρα  ως καθαρτικό, χωρίς όμως να προκαλεί ερεθισμούς και πόνους.

7.Λάχανο: Η κατανάλωση του σε ωμή μορφή ή σε ζωμό είναι μια περίφημη λύση κατά της δυσκοιλιότητας.

8.Πράσο: Βοηθά στη δυσκοιλιότητα και καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου.

Υπάρχουν όμως και πολλές ακόμα τροφές για την αντιμετώπιση της Χρόνιας Δυσκοιλιότητας, όπως τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, ο λιναρόσπορος, η βρώμη, τα φασόλια, το ποπ κορν, το σιταρόχορτο, η ντομάτα, το φυτό αλθαία, το βότανο δρακοντιά, το καφέ ρύζι, το πράσινο τσάι, ο καφές και φυσικά το νερό.