Με λιγοστούς γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά ακόμη και από ασθενοφόρα είναι τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στα νησιά, ενόψει των εορτών του Πάσχα και της νέας καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), στα περισσότερα νησιά υπηρετεί μόνο ένας γιατρός ακόμη και στις βασικές ειδικότητες (π.χ. παθολόγος, καρδιολόγος, γενικός γιατρός κ.α.).

“Διαχρονικό το πρόβλημα. Πως μπορεί να καλυφθεί το νοσοκομείο με έναν γιατρό; Είναι δυνατόν να βρίσκεται νυχθημερόν χωρίς ξεκούραση στο νοσοκομείο; Πλησιάζει το Πάσχα και αμέσως μετά έρχεται το καλοκαίρι. Τα νησιά κατακλύζονται από κόσμο. Πως θα μπορέσουν σε αυτή τη κατάσταση να ανταποκριθούν;”, δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

ΠΟΕΔΗΝ: “Προσπαθούν με μετακινήσεις να καλύψουν τα κενά

Όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι, επιχειρείται η κάλυψη των κενών με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών. Εκτός από τις αυξήσεις των αποδοχών, θα πρέπει να θεσπιστούν και υπηρεσιακά κίνητρα, λένε.

“Το προσωπικό σε κανένα νοσοκομείο ή Πρωτοβάθμια Μονάδα δεν περισσεύει. Θα πρέπει να βελτιωθούν οι μισθοί, αλλά και να χορηγηθούν υπηρεσιακά κίνητρα ( π.χ. μετά τρία χρόνια υπηρεσίας σε νησί να δίνεται η δυνατότητα μετάταξης σε νοσοκομείο της επιλογής τους σε ανώτερο βαθμό, μονιμοποίηση επικουρικών κ.λ.π.). Οι τοπικοί φορείς δήμαρχοι, κοινοτάρχες, περιφερειάρχες θα πρέπει να συμβάλουν στη χορήγηση κινήτρων με την παραχώρηση σπιτιών και επιδόματος διατροφής κ.α. Η υγεία είναι υπόθεση όλων”.

ΠΟΕΔΗΝ: Η στελέχωση των Υγειονομικών Μονάδων των νησιών

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Χωρίς αναισθησιολόγο. Ο μοναδικός 72χρονος αναισθησιολόγος παραιτήθηκε. Χωρίς παθολόγο, υπάρχει ένας μόνο γενικός γιατρός και κανένας μικροβιολόγος. Συμπληρώνεται ένας χρόνος χωρίς καρδιολόγο, ενώ την Τετάρτη 6/3 παρουσιάστηκαν δύο καρδιολόγοι.

ΤΗΝΟΣ

Χωρίς Παθολόγο. Τα παθολογικά περιστατικά τα βλέπει παιδίατρος!!!

ΣΥΡΟΣ (Νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες)

Ένας καρδιολόγος, ενώ τις ανάγκες καλύπτουν επιπλέον δύο καρδιολόγοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του Νοσοκομείου.

Στα Επείγοντα απαιτούνται 4 γιατροί και δεν υπηρετεί κανένας. Αναισθησιολόγοι: υπηρετούν 2, ενώ προβλέπονται 4 θέσεις. Κανένας Νευρολόγος, κανένας Ψυχίατρος. Ένας παθολογοανατόμος, ο οποίος τον Μάιο βγαίνει στη σύνταξη και δεν θα υπάρχει γιατρός για βιοψίες.

Όσον αφορά τους Παθολόγους, από τους 5 που υπηρετούν σήμερα, μέχρι το τέλους του χρόνου θα μείνουν 2.

ΝΑΞΟΣ

Δεν υπάρχει γυναικολόγος, υπάρχει μόνο ένας αναισθησιολόγος, ένας χειρουργός και ένας ακτινοδιαγνώστης οποίος εξυπηρετεί μόνο τα Επείγοντα περιστατικά.

ΚΩΣ

Κανένας μόνιμος παθολόγος. Το νοσοκομείο καλύπτουν δύο παθολόγοι από μετακίνηση και επίσης, ένας παιδίατρος και ένας ακτινολόγος. Συνεχώς γίνονται προκηρύξεις γιατρών για όλες τις ειδικότητες και δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

ΙΟΣ, ΑΝΔΡΟΣ, ΜΗΛΟΣ, ΠΑΡΟΣ

Χωρίς μικροβιολόγο.

ΑΜΟΡΓΟΣ

Υπάρχει μόνο ένας γιατρός καρδιολόγος.

ΛΗΜΝΟΣ

Σε όλες τις ειδικότητες ένας γιατρός, δηλαδή, ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός, ένας χειρουργός, ένας αναισθησιολόγος από μετακίνηση. Ο μόνιμος αναισθησιολόγος έχει αναρρωτική άδεια.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Υπάρχει μόνο ένας παθολόγος. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ακόμη μία παθολόγος από μετακίνηση και ένας ιδιώτης. Αναισθησιολόγοι είναι 2 αντί 4.

Υπάρχει ΜΕΘ 5 κλινών, πλήρως εξοπλισμένη κλειστή, λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Δεν λειτουργεί η ψυχιατρική κλινική.

ΚΕΡΚΥΡΑ

Υπάρχουν 3 Παθολόγοι και ένας ιδιώτης. Επίσης, 3 Καρδιολόγοι, 2 Ακτινολόγοι και 1 ιδιώτης. Στη Μονάδα τεχνητού νεφρού υπάρχει μόνο 1 γιατρός και ακόμη 2, οι οποίοι λείπουν με αναρρωτική άδεια.

ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ ΣΕ Κ.Υ. ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τα νησιά δεν καλύπτονται όλο το 24ωρο με ασθενοφόρα. Οι ακάλυπτες βάρδιες είναι δεκάδες στα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας των νησιών, όπως καταγγέλλει το Σωματείο.

Αναλυτικά:

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΣΣΑΣ

14 κενές βάρδιες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

10 βάρδιες ακάλυπτες το μήνα.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΥΡΓΙΟΥ ΧΙΟΥ

Διαθέτει 2 πληρώματα ασθενοφόρων. Δεκάδες κενές βάρδιες κάθε μήνα.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΔΗΛΟΥ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΛΟΝΗΣ

Καλύπτονται από τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Ελλειμματική η λειτουργία τα πρωινά. Διαθέτουν 3 πληρώματα ασθενοφόρων.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ

Επαρκής η κάλυψη.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

Καλύπτεται από τον σταθμό του ΕΚΑΒ. Λόγω ελλείψεων προσωπικού περιορίστηκε η 24ωρη λειτουργία του. Σε 3 μήνες θα έρθει ασθενοφόρο, αλλά δεν υπάρχουν πληρώματα.