*Γράφει ο Αδάμ Αθανάσιος, Χειρουργός Ορθοπεδικός

 

Πόνος, δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση είναι τα κύρια συμπτώματα που εμφανίζουν ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Ο χόνδρος εκφυλίζεται, το γόνατο συχνά παραμορφώνεται και η καθημερινότητα δυσχεραίνεται, αφού ο ασθενής βαδίζει στραβά και πονάει έντονα. Τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας ποικίλουν, με την κληρονομικότητα και την μετατραυματική αρθρίτιδα να αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους που οι ασθενείς θα εμφανίσουν την πάθηση στα γόνατα.

Αν και κάποιοι ασθενείς ανταποκρίνονται προσωρινά στη συντηρητική θεραπεία με χορήγηση εξειδικευμένου φαρμακευτικού και φυσιοθεραπευτικού πρωτόκολλου, η οριστική λύση δίνεται με την ολική αρθροπλαστική γόνατος, δηλαδή την ολική αντικατάσταση της άρθρωσης του γόνατος από νέα άρθρωση από κράμα μετάλλου και πολυαιθυλένιο.

Ποιες είναι οι πιο γνωστές μέθοδοι ολικής αρθροπλαστικής γόνατος;

Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν κλασικές μέθοδοι, με τοποθέτηση της άρθρωσης κατά προσέγγιση και υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Ωστόσο, οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει σύγχρονες, εξελιγμένες λύσεις που διευκολύνουν την αποκατάσταση, χάρη στα νέα λογισμικά που επιτρέπουν τη χαρτογράφηση της άρθρωσης κάθε ασθενούς εξατομικευμένα, σύμφωνα με την ανατομία του.

Το νέο, σύγχρονο ψηφιακό σύστημα NAV3i της Αμερικανικής Εταιρείας Stryker αποτελεί την πλέον σύγχρονη λύση για χειρουργική αντιμετώπιση με σύστημα ψηφιακής πλοήγησης.

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής γόνατος έχει πλέον απλοποιηθεί, αφού η επέμβαση γίνεται με χρήση της τεχνολογίας. Η επέμβαση χωρίζεται σε τρία στάδια:

  • Προεγχειρητική Προετοιμασία: με εξελιγμένα συστήματα γίνονται εξατομικευμένες μετρήσεις στην άρθρωση του ασθενούς. Το υλικό προετοιμάζεται και ο ασθενής ξεκινά τον προεγχειρητικό έλεγχο.
  • Διεγχειρητική Διαδικασία: Οι μετρήσεις καταγράφονται στο σύστημα πλοήγησης και ο χειρουργός πραγματοποιεί την επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης με απόλυτη ακρίβεια.
  • Μετεγχειρητική Διαδικασία: Ο ασθενής σηκώνεται την ίδια κιόλας ημέρα. Με τα fast-track πρωτόκολλα αποκατάστασης ο πόνος ελαχιστοποιείται άμεσα και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στην καθημερινότητά του.

γόνατος

Γιατί να επιλέξω την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια και επιταχύνουν τη συνολική αποκατάσταση του ασθενούς. Η υπάρχουσα παραμόρφωση της άρθρωσης (σχήμα παρένθεσης στα γόνατα) διορθώνεται, ενώ η νέα πρόθεση/άρθρωση καθίσταται μακροβιότερη λόγω των σύγχρονων υλικών (Triathlon©),  αλλά και της τέλειας τοποθέτησης. Επιπλέον, οι τεχνικές με χρήση λογισμικών και υπολογιστικών συστημάτων (computer assisted surgery) αναγνωρίζουν πλήρως τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά ανατομίας κάθε ασθενούς, επιτρέποντας στον χειρουργό να τοποθετήσει τη νέα άρθρωση με τέλειο τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο της επέμβασης και ελαχιστοποιώντας την απώλεια αίματος. Τέλος, με τις ελάχιστες τομές (Minimal Invasive Surgery – MIS) ο μετεγχειρητικός πόνος και η πιθανότητα φλεγμονής σχεδόν εξαλείφονται.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα, ωστόσο, είναι ότι πλέον κατά την επέμβαση ολικής αρθροπλαστικής δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, αφού κάθε άρθρωση χαρτογραφείται πλήρως και με απόλυτη ακρίβεια. Έτσι, οι ασθενείς εξέρχονται της κλινικής γρήγορα και, ακολουθώντας εξειδικευμένα μετεγχειρητικά πρωτόκολλα αποκατάστασης, επιτυγχάνουν άμεση επάνοδο στην καθημερινότητά τους.

 

Ο κ. Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS, είναι χειρουργός ορθοπαιδικός στη Θεσσαλονίκη, συνεργάτης της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης. Έχει εξειδικευθεί στο τμήμα προθέσεων-ολικών αρθροπλαστικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Sahlgrenska του Goteborg Σουηδίας, ενώ έχει εκπαιδευτεί στα πλέον σύγχρονα συστήματα ψηφιακής και ρομποτικής χειρουργικής της Αμερικανικής Εταιρείας Stryker. Στο παρελθόν έχει εκπαιδευτεί στο Hospital for Special Surgery (HSS) της Νέας Υόρκης, ενώ είναι μέλος του International College of Surgeons που εδρεύει στο Chicago.

Γιατί να επιλέξω την ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος 

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS
Χειρουργός Ορθοπεδικός
Συνεργάτης Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης
Μαρίας Κάλλας 11, 546 45 Θεσσαλονίκη