ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΟΥΡΙΑ

Αιματουρία είναι η κατάσταση κατά την οποία ο ασθενής αποβάλλει ούρα που περιέχουν αίμα. Στη μικροσκοπική αιματουρία, τα ούρα φαίνονται φυσιολογικά στο μάτι, αλλά η εξέτασή τους στο μικροσκόπιο δείχνει υψηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στη μακροσκοπική αιματουρία, τα ούρα φαίνονται κόκκινα με το μάτι.

 

Οι Χειρουργοί Ουρολόγοι Απόστολος και Γεώργιος Λαμπανάρης εξηγούν πού οφείλεται η νόσος και πώς αντιμετωπίζεται.

 

  • Πού οφείλεται η αιματουρία;

Η αιματουρία μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις εκτός του ουροποιητικού συστήματος, όπως αιμορραγικές διαθέσεις, δρεπανοκυτταρική αναιμία, λήψη αντιπηκτικών ή αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων), αλλά συνηθέστερα η αιτία βρίσκεται εντός του ουροποιητικού: ουρολοιμώξεις, ιδιαίτερα η κυστίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις της ουροδόχου κύστης, νεφρολιθίαση, καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, καρκίνος των νεφρών, της ουροδόχου κύστης ή του προστάτη, ασθένειες των νεφρών, όπως σπειραματονεφρίτιδες και νεφροπάθεια τύπου IgA, προστατίτιδα, τραυματισμοί του ουροποιητικού συστήματος κλπ.

 

  • Υπάρχει αθώα αιματουρία;

Kαμιά αιματουρία δεν πρέπει να θεωρείται αθώα και η πρώτη υποψία πρέπει πάντα να είναι κάποιο νεόπλασμα. Για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητο να ζητείται άμεσα η βοήθεια του Ουρολόγου, ο οποίος θα πρέπει να διερευνήσει το πρόβλημα.

 

  • Πώς αντιμετωπίζεται αρχικά η αιματουρία;

Συνιστάται η άφθονη λήψη υγρών. Εφόσον υπάρχει λοίμωξη, χορηγείται το κατάλληλο αντιβιοτικό. Σε μεγάλη αιματουρία με πήγματα χρειάζεται τοποθέτηση ουροκαθετήρα και πλύσεις κύστεως μέχρι την υποχώρηση της αιματουρίας. Αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος και διαπιστωθεί η αιτία της αιματουρίας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπισή της.

Συνηθέστερες αιτίες που χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση είναι τα νεοπλάσματα των νεφρών και ουρητήρων, οι όγκοι της ουροδόχου κύστης και του προστάτη και η υπερπλασία του προστάτη.

 

  • Ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις σε ασθενείς με αιματουρία;

Το υπερηχογράφημα νεφρών, κύστεως, προστάτη αποτελεί την πρώτη απεικονιστική εξέταση που θα χρειαστεί. Απολύτως απαραίτητη είναι και η κυστεοσκόπηση για τον πλήρη έλεγχο του κατώτερου ουροποιητικού που είναι η συχνότερη θέση ανάπτυξης ουροθηλιακού καρκίνου.

 

  • Τι είναι η κυστεοσκόπηση;

Η κυστεοσκόπηση είναι ενδοσκοπική μέθοδος που επιτρέπει την εξέταση του εσωτερικού της ουροδόχου κύστης. Κατά την κυστεοσκόπηση, εκτός από την επισκόπηση του εσωτερικού της κύστης, μπορούν να γίνουν βιοψίες από μορφώματα ή ύποπτες περιοχές που πιθανόν να υπάρχουν. Η μέθοδος χρησιμοποιείται επίσης και για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

  • Υπάρχει θεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως, νεφρικής πυέλου και ουρητήρων;

Η θεραπεία είναι ανάλογη με το όργανο και τη φύση του όγκου. Στον καρκίνο της κύστης, τους επιφανειακούς όγκους τους αντιμετωπίζουμε μόνον με διουρηθρική αφαίρεση, δηλαδή δια μέσου της ουρήθρας, με ειδικό όργανο το κυστεοσκόπιο, που έχει ένα ειδικό μαχαιρίδιο. Μέσω του κυστεοσκοπίου αφαιρούμε τον όγκο, όσον το δυνατόν σε μεγαλύτερο βάθος χωρίς τομή.

 

Τους διηθητικούς όγκους, εκείνους που έχουν πιάσει το τοίχωμα της κύστης, συνήθως τους αντιμετωπίζουμε με ολική, ριζική κυστεκτομή. Τι σημαίνει αυτό; Αφαίρεση όχι μόνο του όγκου, αλλά και όλης της κύστης, με υποχρεωτικό επακόλουθο την παροχέτευση των ούρων με κάποια άλλη τεχνική. Συνήθως φτιάχνουμε μια καινούρια κύστη από κομμάτι εντέρου που παίρνουμε και το αποσωληνοποιούμε, δηλαδή από σωληνωτό σχήμα που έχει το κάνουμε σφαιρικό, ούτως ώστε να δέχεται μεγάλη ποσότητα ούρων.

 

Στον καρκίνο της νεφρικής πυέλου η μόνη λύση είναι η αφαίρεση όλου του νεφρού και σύστοιχου ουρητήρα. Στον καρκίνο του ουρητήρα, ανάλογα με τη θέση του όγκου μπορεί να γίνει μερική εκτομή του ή αφαίρεση όλου του ουρητήρα και σύστοιχου νεφρού.

 

Σύμφωνα με τους ιατρούς, όλες αυτές οι επεμβάσεις μπορούν να γίνουν ρομποτικά με την μέθοδο Da Vinci. Είναι πια πραγματικότητα μεγάλες και πολύπλοκες χειρουργικές επεμβάσεις να εκτελούνται μέσω μικρών οπών.

«Έτσι εξασφαλίζονται τα πλεονεκτήματα της οριστικής και πλήρους θεραπείας με τη δυνατότητα για ελάχιστα τραυματική επέμβαση, που συνεπάγεται σημαντικά λιγότερο πόνο, συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο, γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς -και το σπουδαιότερο- τη δυνατότητα για καλύτερα κλινικά και λειτουργικά αποτελέσματα», υπογραμμίζουν οι Απόστολος και Γεώργιος Λαμπανάρης.

 

 

INFO!

Απόστολος & Γεώργιος Λαμπανάρης