Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στον ανδρικό πληθυσμό και εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν διαγνωσθεί εγκαίρως και ακολουθηθεί η ορθή θεραπεία, είναι ιάσιμος. Πλέον μάλιστα, με τη νέα τεχνολογία της ρομποτικής χειρουργικής, που έχει φέρει πραγματική επανάσταση, τα δεδομένα στην θεραπευτική του αντιμετώπιση έχουν αλλάξει ριζικά.

 

Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί ένα μικρό «θαύμα» συνολικά για την ουρολογία και στην προκειμένη περίπτωση για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, με σημαντικά οφέλη τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό. Ο ασθενής αναρρώνει ταχύτερα, επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες, δεν υποβάλλεται σε μεγάλης διάρκειας αναισθησίες, αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο απώλειας αίματος ή μόλυνσης, ενώ νοσηλεύεται για πολύ μικρότερο διάστημα σε σχέση με τις συμβατικές επεμβάσεις. Μάλιστα, με τη ρομποτική χειρουργική ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο τραυματισμών των περιφερειακών οργάνων και κυρίως των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη στυτική λειτουργία και την ούρηση και αποτελούσαν τις πλέον ανεπιθύμητες επιπλοκές του ανοιχτού χειρουργείου. Ιδιαίτερα δε για νεότερους σε ηλικία άνδρες, καθίσταται επέμβαση εκλογής.

 

Όσο για τον χειρουργό, με τη ρομποτική χειρουργική έχει τρισδιάστατη εικόνα του χειρουργικού πεδίου σε πολύ μεγάλη μεγέθυνση, παρεμβαίνει ελάχιστα στο σώμα του ασθενούς και μπορεί να εκτελέσει τις χειρουργικές του κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια. Μάλιστα, χάρη στην ακρίβεια με την οποία γίνονται οι κινήσεις του χειρουργού, οι ρομποτικές μέθοδοι για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι ελάχιστα επεμβατικές και ελάχιστα τραυματικές, ενώ περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πιθανότητα διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Στην ουρολογική ομάδα U4U πρωτοπορούμε στην εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, διαθέτοντας σημαντική εμπειρία και εξειδίκευση στη ρομποτική ριζική προστατεκτομή και στη ρομποτική εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη, HIFU.

 

Η ρομποτική ριζική προστατεκτομή

Το υπερσύγχρονο ρομποτικό σύστημα DA VINCI X γίνεται στα χέρια μας πολύτιμο εργαλείο για τη διενέργεια με απόλυτη ακρίβεια της ριζικής προστατεκτομής, η οποία αποτελεί θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Αξιοποιώντας το DA VINCI X στην ρομποτική χειρουργική για τη ριζική προστατεκτομή εξασφαλίζουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε σχέση με την ανοικτή επέμβαση όσο και με τη λαπαροσκοπική, καθώς ελαχιστοποιείται η πρόσβαση (χειρουργική τομή), ενώ δίνεται η δυνατότητα ριζικής αφαίρεσης του πάσχοντος οργάνου, χωρίς να τραυματίζονται οι παρακείμενες δομές.

Ανδρέου ρομποτικής χειρουργικής

 

Έχοντας στη διάθεσή μας το ρομποτικό σύστημα DA VINCI X, πετυχαίνουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας στην κίνηση, πιο εργονομική θέση της χειρουργικής ομάδας, τρισδιάστατη και ακριβέστερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου, αλλά και άρση των περιορισμών που υπήρχαν στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία. Με τη ρομποτική χειρουργική για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη κατά τη ριζική προστατεκτομή τα οφέλη για τον ασθενή είναι σημαντικά: ελαχιστοποίηση της αιμορραγίας λόγω της ελάχιστα επεμβατικής μεθόδου, μικρότερος χρόνος νοσηλείας, μία μόλις ημέρα, και ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα.

 

Η ρομποτική εστιακή θεραπεία HIFU

Πέραν όμως της ρομποτικής ριζικής προστατεκτομής, η ομάδα μας έχει τις απαντήσεις και στην ρομποτική εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη (HIFU), η οποία σηματοδοτεί μιαν άλλη εποχή για την αντιμετώπιση της νόσου. Η U4U διαθέτει το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας Robotic HIFU Focal One, εφαρμόζοντας αποκλειστικά εκείνη τη ρομποτική εστιακή θεραπεία στη Βόρεια Ελλάδα.

Η ρομποτική εστιακή θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι μια πραγματικά επαναστατική μέθοδος. Η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, ενώ ο ασθενής παίρνει εξιτήριο την ίδια ημέρα. Με δεδομένο δε ότι δεν πραγματοποιείται καμία τομή, δεν προκαλείται καθόλου μετεγχειρητικός πόνος. Παράλληλα, η θεραπεία αυτή εγγυάται ογκολογική ασφάλεια για τους ασθενείς, ενώ δεν επηρεάζει τις λειτουργίες της ούρησης και της στύσης. Επίσης, είναι η μόνη επιλογή για ασθενείς με τοπική υποτροπή μετά από ακτινοβολίες.

Πάντως, για να μπορέσει η ρομποτική χειρουργική να αποδώσει τα μέγιστη οφέλη της στην θεραπευτική προσέγγιση του καρκίνου του προστάτη, πρέπει ο χειρουργός που θα επιλεγεί να είναι εξειδικευμένος και έμπειρος στις τεχνικές της. Στη U4U δεν διαθέτουμε μόνο την απαραίτητη εμπειρία και την υψηλή εξειδίκευση, αλλά πρωτοπορούμε καθημερινά, εφαρμόζοντας τις πλέον σύγχρονες μεθόδους της ρομποτικής χειρουργικής.

 

«Συμβαδίζουμε και συχνά προηγούμαστε των εξελίξεων στον κλάδο της ουρολογίας, φέρνοντας τις πιο σύγχρονες και επαναστατικές μεθόδους προς όφελος των ασθενών μας» εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος της U4U, Δρ Ανδρέας Ανδρέου.

 

Ανδρέας Ανδρέου

INFO!

Ανδρέας Ανδρέου, χειρουργός-ουρολόγος,

Διευθυντής Β΄Ουρολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού,

Επιστημονικός υπεύθυνος της U4U PRECISION UROLOGY,

Συνεργάτης Ιατρικού Αθηνών Κλινική Ψυχικού

Ασκληπιού 10, Πυλαία , Θεσσαλονίκη

Τηλ. Κέντρο: +30 2310 253555

Κατεχάκη 69, Έναντι  Ιατρικού Ψυχικού, Αθήνα

Τηλ. Κέντρο: +30 210 697 4083

info@urology4u.gr

www.urology4u.gr