Χέρι χέρι φαίνεται πως πηγαίνουν Καλοκαίρι και Ουρολοιμώξεις, αφού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό, με την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες να ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.

Το καλοκαίρι το κολύμπι στη θάλασσα και στις πισίνες είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επαφή μας με τα μικρόβια. Στις μεν πισίνες μπορεί να μην έχει γίνει η σωστή συντήρηση, το δε μπάνιο στη θάλασσα συνοδεύεται από βρεγμένα μαγιό και άρα υγρασία, που προλειαίνει το έδαφος για την ανάπτυξη μικροβίων.

Τους καλοκαιρινούς μήνες επίσης τα ταξίδια είναι συχνότερα, κάνοντας πιο επιτακτική την ανάγκη της κοινόχρηστης τουαλέτας, η οποία, αν δεν έχει καθαριστεί καλά, μπορεί να γίνει πηγή προβλημάτων.

 

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Σύμφωνα με τους ιατρούς του Ουρολογικού Τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης, ως ουρολοιμώξεις ορίζονται οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, με τα βακτήρια να είναι η πιο κοινή αιτία. Όταν τα παθογόνα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα καταφέρνουν να διεισδύσουν στην περιοχή και να κάμψουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού, χωρίς να απομακρυνθούν όπως θα έπρεπε από την ούρηση, οδηγούν στην εμφάνιση των ουρολοιμώξεων.

Μάλιστα, οι ουρολοιμώξεις είναι κυρίως γυναικεία υπόθεση, αφού οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτές εξαιτίας της ανατομίας τους. Η γυναικεία ουρήθρα είναι μικρότερη από την ανδρική και απέχει ελάχιστα από το αιδοίο και τον πρωκτό, που είναι εστίες μικροβίων.

 

Πώς εκδηλώνεται;

Η ουρολοίμωξη κάνει την εμφάνισή της με κάψιμο κατά την ούρηση ή πόνο, ενώ συχνά εκδηλώνεται με συχνουρία, η οποία όμως δεν ανακουφίζει τον πάσχοντα, που δεν καταφέρνει παρά να αποβάλλει λίγες σταγόνες.

Όπως επισημαίνουν οι ουρολόγοι της Γενικής Κλινικής, άλλο ένα σημάδι είναι η δυσάρεστη οσμή των ούρων ή η θολή σύνθεσή τους. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει η αίσθηση βάρους και πόνου χαμηλά στην κοιλιά, ενώ στα σοβαρότερα περιστατικά μπορεί να εμφανιστεί αιματουρία ή πυρετός.

 

Πώς προλαμβάνεται;

Πώς μπορούμε όμως να προλάβουμε ή να απαλλαγούμε από την ουρολοίμωξη προτού αυτή εξελιχθεί σε σοβαρότερο πρόβλημα;

✓ Το πρώτο βήμα είναι η ενυδάτωση του οργανισμού μέσω της κατανάλωσης άφθονων υγρών. Αυτό θα βοηθήσει στο να καθαρίσει το ουροποιητικό σύστημα, αποβάλλοντας τα μικρόβια, όπως θα έπρεπε να είχε γίνει εξαρχής μέσω της ούρησης. Μάλιστα, ο χυμός cranberry συνιστάται στις περιπτώσεις αυτές, αλλά και το cranberry με τη μορφή φρούτου.

✓ Γενικότερα το να ακολουθούμε μια διατροφή με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

✓ Μια ακόμη πρακτική συμβουλή είναι η αλλαγή του βρεγμένου μαγιό μετά το μπάνιο στη θάλασσα, ώστε η υγρασία του να μην προλάβει να γίνει εστία ανάπτυξης μικροβίων.

✓ Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες το να φροντίζουμε την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την αποφυγή των ουρολοιμώξεων, σε συνδυασμό με την επιλογή βαμβακερών εσωρούχων.

✓ Επίσης, κάθε φορά που αισθανόμαστε την ανάγκη της ούρησης, δεν πρέπει να αναβάλλουμε την επίσκεψη στην τουαλέτα, ενώ η ούρηση είναι απαραίτητη και αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή.

✓ Προσοχή τέλος πρέπει να δείχνουμε και στις κοινόχρηστες τουαλέτες.

 

Πώς θεραπεύεται η ουρολοίμωξη;

Για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης απαιτείται:

✓ γενική ούρων

✓ καλλιέργεια ούρων ώστε να διαπιστωθεί η πηγή του προβλήματος και να δοθεί η σωστή θεραπευτική αγωγή, συνηθέστερα αντιβίωση, από τον ουρολόγο.