Η ραδιοϊωδιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος που εφαρμόζεται παγκοσμίως σε παθήσεις του θυρεοειδή αδένα εδώ και 70 χρόνια. Το βασικό της πλεονέκτημα είναι πως με τη χρήση ενός χαπιού εφάπαξ, του ραδιενεργού ιωδίου 131, επιτυγχάνεται ριζική και εξίσου αποτελεσματική με την εγχείρηση θεραπεία, χωρίς ο ασθενής να ταλαιπωρηθεί. Μάλιστα, είναι μια απλή διαδικασία χωρίς παρενέργειες, που δεν επιβαρύνει τον υπόλοιπο οργανισμό. Άλλωστε, στις επτά δεκαετίες που εφαρμόζεται διεθνώς η ραδιοϊωδιοθεραπεία δεν έχουν αναφερθεί μακροχρόνιες παρενέργειες ή επιπλοκές.

 

Θεραπεία και εφαρμογή

Το χάπι που παίρνει ο ασθενής επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο  στα παθολογικά κύτταρα του θυρεοειδή αδένα και τα καταστρέφει ριζικά. Οι ενδείξεις για την εφαρμογή της ραδιοϊωδιοθεραπείας είναι η εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού, η λειτουργική αυτονομία (τοξικό αδένωμα-αδενώματα)-λανθάνων υπερθυρεοειδισμός, η σμίκρυνση της βρογχοκήλης-υποτροπή μετά από μερική θυρεοειδεκτομή, αλλά και ο καρκίνος του θυρεοειδή. Επειδή  ένα από τα αποτελέσματα της ραδιοϊωδιοθεραπείας είναι η συρρίκνωση του όγκου του αδένα, η θεραπεία εφαρμόζεται  ακόμα και στην απλή, δηλαδή ευθυρεοειδική βρογχοκήλη,  όπου συνιστάται  μια μείωση του όγκου του αδένα  χωρίς την επιβάρυνση χειρουργικής επέμβασης.

Για να εφαρμοστεί όμως η ραδιοϊωδιοθεραπεία απαιτείται ένα εξειδικευμένο κέντρο  στις παθήσεις του θυρεοειδή με τις απαραίτητες διαγνωστικές μεθόδους. Ένα τέτοιο Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής είναι η «Μοριακή Απεικόνιση», όπου διενεργείται πλήρης έλεγχος του θυρεοειδή αδένα από εξειδικευμένο γιατρό, τον πυρηνικό ιατρό Δρα Δημήτρη Χατζόπουλο, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα για μια σωστή διάγνωση και μια αποτελεσματική θεραπεία.

Πάντως, βασική προϋπόθεση  για την διεξαγωγή της ραδιοϊωδιοθεραπείας είναι, πέραν της εμπειρίας του πυρηνικού ιατρού, ο έγκαιρος και σωστός εντοπισμός του προβλήματος, αλλά και η  απαιτούμενη προετοιμασία του ασθενή.

 

Εξειδίκευση και εμπειρία

Η εξειδίκευση και η μακροχρόνια εμπειρία μας σε παθήσεις του θυρεοειδή αδένα,  πρωτίστως στην ραδιοϊωδιοθεραπεία –και μάλιστα στη Γερμανία- συνδυασμένες με τον σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό συνιστούν ένα ολοκληρωμένο, μοναδικό κέντρο για τον θυρεοειδή αδένα, τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο, στις υπηρεσίες του οποίου περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

Το υπερηχογράφημα, που  είναι η πρώτη  εξέταση  στη  διάγνωση  και παρακολούθηση  παθήσεων  του θυρεοειδή αδένα, η οποία εκτιμά το μέγεθος του αδένα (π.χ. βρογχοκήλη)  και απεικονίζει με μεγάλη ακρίβεια τη μορφολογία του παρεγχύματός  του  (όζοι, κύστες, φλεγμονές κ.λ.π.).

Το σπινθηρογράφημα, που απεικονίζει την λειτουργική κατάσταση των θυρεοειδικών κυττάρων (π.χ.ψυχροί-θερμοί όζοι) και είναι απαραίτητη εξέταση στην θεραπευτική αντιμετώπιση παθήσεων του θυρεοειδή αδένα.

Η παρακέντηση εκφυλιστικών εξεργασιών του θυρεοειδικού παρεγχύματος και στη συνέχεια η κυτταρολογική εξέταση του υλικού, με τις οποίες μπορεί να διαγνωστεί ή να αποκλειστεί μια κακοήθεια στον θυρεοειδή αδένα.

Τέλος, η ραδιοϊωδιοθεραπεία, που είναι μια απλή και ακίνδυνη θεραπεία, όπου πρακτικά με ένα χάπι μία φορά επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με την χειρουργική επέμβαση σε συγκεκριμένες παθήσεις του θυρεοειδή αδένα. Να σημειωθεί πως στη «Μοριακή Απεικόνιση» δεν εφαρμόζεται η ραδιοϊωδιοθεραπεία για περιπτώσεις καρκίνου του θυρεοειδή αδένα.

 

Το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο μας διαθέτει όλα εκείνα τα εργαλεία ώστε να διαγνώσει και να προσεγγίσει θεραπευτικά τις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα, με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

 

Χατζόπουλος ραδιοϊωδιοθεραπεία


INFO
!

Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο Πυρηνικής Ιατρικής

«Μοριακή Απεικόνιση»

Διεύθυνση: Καραολή και Δημητρίου 232/Πάρνηθος, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο: 2310 666700, 6977 019 404

Email: chatzod@gmail.com

www.dr-chatzopoulos.gr