Από σήμερα, 10 Ιουνίου 2019, οι ασφαλισμένοι θα βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των διαγνωστικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα. Καμία εξέταση δε θα πραγματοποιείται, τόσο για ασφαλισμένους με τον ΕΟΠΥΥ, όσο και για ιδιωτικά ασφαλισμένους ασθενείς. Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα μείνουν κλειστά επ’αόριστον.

Οι λόγοι της απόφασης για τα διαγνωστικά κέντρα

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΙΔΙΚ, για το 2018 έχουν χαθεί περισσότερα από 110 εκατομμύρια ευρώ λόγω clawback. Άλλο τόσο περίπου είναι και το ποσό που χάθηκε λόγω rebate. Πρόκειται για δύο κυβερνητικούς μηχανισμούς οι οποίοι επιβάλλουν επιστροφές χρημάτων στα ταμεία για το σύνολο των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στα διαγνωστικά κέντρα.

Οι δύο αυτοί μηχανισμοί εφαρμόστηκαν το 2013 με στόχο να είναι προσωρινοί, ωστόσο αναμένεται να υφίστανται μέχρι και το 2022, όπως ανακοινώθηκε από τα πρόσφατα μέτρα της υπάρχουσας κυβέρνησης.

Η άποψη των ιδιοκτητών και των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων επισημαίνουν ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς χάνουν τεράστια ποσά. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, υπάρχει πλέον υπερπλεόνασμα στα ταμεία, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τεθούν σε παύση αυτοί οι μηχανισμοί. Τα χρέη των διαγνωστικών κέντρων είναι πλέον τεράστια.

Την Τρίτη αναμένεται νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, καθώς η προηγούμενη δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα.

 

Πηγή: protothema