Η υπέρταση χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος που κυκλοφορεί στις αρτηρίες και αυξάνει μακροχρόνια τον κίνδυνο ασθένειας και θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Ιδανική πίεση για τον υγιή άνθρωπο είναι χαμηλότερη από 120 mmHg/80 mmHg. Κάθε τιμή πάνω από 140 mmHg για τη συστολική και 90mmHg για τη διαστολική υποδηλώνει υπέρταση. Ένας στους τέσσερις ενήλικες πάσχουν από υπέρταση, ωστόσο ο έλεγχός της είναι εφικτός με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να πάρει ο υπερτασικός ασθενής.

Σύμφωνα με τη Μαρία Γ. Γαβρά, Ειδική Παθολόγο, Διευθύντρια Α Παθολογικής Κλινικής Νοσοκομείου Παπαγεωργίου και Διδάκτωρα ΑΠΘ με εξειδίκευση στην αρτηριακή υπέρταση, η νόσος παρουσιάζει εποχιακή διακύμανση, καθώς το καλοκαίρι εμφανίζει χαμηλότερες τιμές κατά την διάρκεια της μέρας (η συστολική μειώνεται κατά μέσο όρο 5-10 mmHg ιδίως στην όρθια θέση).

Η υπόταση εκδηλώνεται με ζάλη, καταβολή δυνάμεων, ανορεξία και αίσθημα παλμών. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για υπόταση συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια και οι ασθενείς με ανθεκτική υπέρταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναστολείς των β- υποδοχέων μειώνουν τον κίνδυνο αυτό.

Τη νύχτα, ωστόσο, η πίεση αυξάνεται, κυρίως λόγω μικροπροβλημάτων στην ποιότητα του ύπνου εξαιτίας της ζέστης. Ένας ασθενής που θα μειώσει ή δεν πάρει επί ημέρες τα φάρμακά του κινδυνεύει από μια νυκτερινή κρίση υπέρτασης.

 

Η έκθεση στον ήλιο μειώνει την πίεση

Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί αυξημένη εφίδρωση με αποβολή ηλεκτρολυτών (ιδίως νατρίου) και αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης. Ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι αυξημένος κατά το καλοκαίρι και υπάρχει ανάγκη συμπληρωματικής πρόσληψης νερού, ειδικά για τους ασθενείς που λαμβάνουν διουρητικά, τα οποία οδηγούν εύκολα σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

«Η έκθεσή μας στον ήλιο οδηγεί επίσης στη σύνθεση βιταμίνης D και παραθορμόνης που επηρεάζουν τα επίπεδα της πίεσης. Επίσης, η βελτίωση της διατροφής, η αυξημένη καθημερινή φυσική δραστηριότητα και η μείωση του άγχους λόγω των διακοπών ευνοούν τη μείωση της πίεσης», υπογραμμίζει η ιατρός.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αλλάζετε ή να διακόπτετε τη φαρμακευτική αγωγή για διάστημα μεγαλύτερο από 2-3 ημέρες χωρίς τη συγκατάθεση του ιατρού σας. Είναι επικίνδυνο! Επικοινωνήστε και συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

Συμβουλές για τον έλεγχο της πίεσης

Η Δρα Μαρία Γαβρά δίνει 10 συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσουν οι ασθενείς, ώστε να διατηρήσουν την πίεσή τους σε φυσιολογικά επίπεδα.

01.

Να αποφεύγετε τις ακραίες συμπεριφορές όσον αφορά τη διατροφή και την άσκηση.

02.

Να κάνετε πολλά και μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.

03.

Να αποφεύγετε τα βαριά, γεμάτα λίπη γεύματα.

04.

Να προτιμάτε τις σαλάτες με λίγο λάδι, λαχανικά, ψητά και φρούτα.

05.

Να πίνετε άφθονο δροσερό νερό και φυσικούς χυμούς.

06.

Να αποφεύγετε τις καταχρήσεις αλκοόλ. Αυστηρά ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα δεν επηρεάζει καθόλου την πίεση.

07.

Να φοράτε ελαφρά, ανοικτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, γυαλιά ηλίου και καπέλο.

08.

Να κολυμπάτε και να περπατάτε τις πρωινές ή τις απογευματινές προς βραδινές ώρες που είναι πιο δροσερό το περιβάλλον.

09.

Να μετράτε με συνέπεια την πίεση.

10.

Να προσέχετε τη συντήρηση των αντιυπερτασικών φαρμάκων. Πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ των 15ο και 30ο C. Συνεπώς κατά τους θερινούς μήνες δεν πρέπει να εκτίθενται τα φάρμακα στον ήλιο, καθώς μερικά από αυτά είναι και φωτοευαίσθητα.

Ειδικά, τώρα κατά την περίοδο του κορωνοϊού χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση παρατεταμένου εμπυρέτου ή γαστρεντερικών διαταραχών, καθώς οι δόσεις των αντιυπερτασικών πρέπει να αναπροσαρμοστούν.