Παιδιά με σύνδρομο Down – Αυτά τα χαρισματικά

Σήμερα είναι μία διαφορετική Τετάρτη. Είναι 21 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down, η ημέρα που τα άτομα με σύνδρομο Down και όλοι οι φροντιστές-συνοδοιπόροι τους προσπαθούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί πιο δυνατά.

Η κοινωνική απομόνωση

Τις περισσότερες φορές, τα άτομα με σύνδρομο Down πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά, επειδή η κοινωνία τους λέει ότι δεν είναι ικανά. Πιστεύουν ότι δε θα πετύχουν, δε θα αναπτυχθούν, δε θα ενσωματωθούν, επειδή η ίδια η κοινωνία τους απομονώνει. Η διάκριση και ο κοινωνικός αποκλεισμός γίνονται καθημερινότητα.

Η αλλαγή τρόπου σκέψης

Οι έρευνες διαδέχονται η μία την άλλη και είναι κατηγορηματικές: Αν τα παιδιά με σύνδρομο Down κοινωνικοποιηθούν και συμμετάσχουν σε οποιουδήποτε είδους δράσεις με συνομήλικα άτομα, οι προσδοκίες τους και οι βλέψεις τους για το ίδιο τους το μέλλον αλλάζουν ριζικά! Με αυτόν τον τρόπο αποδέχονται τον εαυτό τους, ανακαλύπτουν τη δική τους δύναμη και μαθαίνουν το σεβασμό, την αποδοχή, τη φιλία, την αγάπη.

Εάν κατανοήσουμε το σύνδρομο Down και παρέμβουμε εγκαίρως στη διαμόρφωση του ατόμου, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής του. Εάν παρέμβουμε εγκαίρως, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης του. Μπορούμε να το οδηγήσουμε σε μία ευτυχισμένη ενήλικη ζωή.

Όλα αυτά συμβάλλουν στην εξέλιξη των ατόμων αυτών κι στην μετέπειτα ενσωμάτωσή τους στο κοινωνικό σύνολο ως ενήλικες. Βάζοντας τις σωστές βάσεις από νωρίς, τα άτομα με σύνδρομο Down συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνία, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

Για φέτος, το κεντρικό μήνυμα είναι #LeaveNoOneBehind. Το διαδίκτυο μεταφέρει το μήνυμα: Κανείς δε μένει πίσω. Ένα σύνολο κοινωνικών και διαδικτυακών δράσεων ενεργοποιεί και ευαισθητοποιεί το κοινωνικό σύνολο προς μία και μοναδική κατεύθυνση: Είμαστε όλοι ίδιοι!