24-30 Απριλίου 2019: Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού

Η σημασία του εμβολιασμού

Εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στον έγκαιρο εμβολιασμό. Από την πρώτη βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος σύμμαχος στη μάχη ενάντια σε λοιμώδη νοσήματα (τέτανος, πολιομυελίτιδα, διφθερίτιδα, κοκκύτης, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, ηπατίτιδα Α και Β, ανεμοευλογιά, γρίπη, γαστρεντερίτιδα και λοιμώξεις από HPV.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Περισσότερα από 20 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως παραμένουν ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στην ελλιπή ενημέρωση ή στην απουσία υποδομών, αλλά και στο αντιεμβολιαστικό κίνημα που -δυστυχώς- έχει κερδίσει έδαφος σε χώρες της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως.

Ο εμβολιασμός στην Ευρώπη

Η υγειονομική θωράκιση της Ευρώπης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Τα τελευταία χρόνια ξεσπούν συστηματικά επιδημικές ασθένειες (όπως πχ η ιλαρά ή ή γρίπη) που στερούν τη ζωή από εκατοντάδες ανθρώπους. Η ενίσχυση των προγραμμάτων εμβολιασμού είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Όχι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και για κάθε έναν από εμάς.

Διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας

Η μεγάλη εισροή προσφύγων έχει αυξήσει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για προστασία του κοινωνικού συνόλου από λοιμώδη νοσήματα. Κάθε Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και κάθε πρόσφυγας, πρέπει να εμβολιάζεται συστηματικά. Φορείς όπως οι Γιατροί του Κόσμου έχουν αναλάβει επιτυχημένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Ωστόσο, χρειάζεται μία ακόμα συλλογικότερη προσπάθεια.

Η ορθή ενημέρωση των πολιτών είναι αναγκαία. Κάθε Ευρωπαϊκή χώρα κάνει τη δική της προσπάθεια για να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού της. Η Ελλάδα, με τη σειρά της, προωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων, ενηλίκων, διαμορφωμένο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού: 24- 30 Απριλίου 2019

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Ευρωπαϊκό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (World Health Organization) η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό. Η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου έρχονται στο προσκήνιο. Με σύνθημα ” Protected Together, #Vaccines work!” (Ας προστατευθούμε όλοι μαζί, τα εμβόλια σώζουν!), διοργανώνονται δράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις για ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.

Δράσεις στην Ελλάδα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώνει για τις δράσεις εντός Ελλάδος:

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού, σας προσκαλεί σε δράση ενημέρωσης κοινού με σύνθημα «Τα εμβόλια μας προστατεύουν όλους». Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται στην Αθήνα, στον πεζόδρομο της Ερμού, στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 και ώρα 10.00-15.00, προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για τα πλεονεκτήματα και τη σημασία του εμβολιασμού. Αντίστοιχα, ο περιφερειακός ΕΟΔΥ Β. Ελλάδας θα πραγματοποιήσει διανομή ενημερωτικού υλικού σε δομές υγείας της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ηςΥγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

 

Πηγή ΚΕΕΛΠΝΟ

Μοιραστείτε το άρθρο.