Ο στόχος είναι πάντα ένας: Να γίνουν γνωστά τα συμπτώματα όσο το δυνατό πιο σύντομα. Παράλληλα, η βελτίωση του τρόπου ζωής που ήδη πάσχουν από σκλήρυνση αποτελεί γραμμή κοινής πλεύσης για όλη την ιατρική κοινότητα.

Τα συμπτώματα της σκλήρυνσης

Συνήθως την χαρακτηρίζουν ως μία σιωπηλή πάθηση, καθώς τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα από την αρχή. Η κόπωση, το μούδιασμα, η θολή όραση, οι διαταραχές ούρησης, η κατάθλιψη, η ευαισθησία στη ζέστη είναι μόνο μερικά από αυτά. Η Ελληνική Εταιρεία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας εφιστά την προσοχή στην επιλογή του ιατρού. Συνήθως οι ασθενείς ψάχνουν μεμονωμένα τα συμπτώματα, επισκεπτόμενοι οφθαλμιάτρους, παθολόγους ή ορθοπεδικούς. Ωστόσο, η διάγνωση γίνεται πάντα από νευρολόγο.

Η φαρμακευτική αντιμετώπιση

Το τελευταίο διάστημα έχουν κυκλοφορήσει πολλά σκευάσματα στην αγορά. Όπως αναφέρουν οι ιατροί, τα περισσότερα από αυτά έχουν καταφέρει να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου, χωρίς ωστόσο να τη θεραπεύουν. Είναι σημαντικό ότι έχει μειωθεί σημαντικά η θνησιμότητα λόγω της σκλήρυνσης, χάρη σε αυτά τα φάρμακα.

Καμπάνιες ενημέρωσης

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (World MS Day) στις 30 Μαΐου, διοργανώνονται πολλαπλές δράσεις στη χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας και όλων των επαγγελματιών υγείας είναι η ενημέρωση και η βελτίωση του τρόπου ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αφανή, ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Οι ασθενείς πρέπει να είναι πάντα υποψιασμένοι, να αντιλαμβάνονται τα συμπτώματα και να συμβουλεύονται άμεσα τον κατάλληλο νευρολόγο.

Δράσεις στην Ελλάδα

Με αφορμή την ημέρα κατά της ΣΚΠ, διοργανώνονται οι εξής δράσεις:

Θεσσαλονίκη:
29-30 Μαΐου 2019: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Χώρος διεξαγωγής: Πεζόδρομος Ικτίνου – Τσιμισκή
Ώρες: 11:00 – 19:00

30 Μαΐου 2019: Ποδηλατοβόλτα για την Παγκόσμια Ημέρα για την Πολλαπλή Σκλήρυνση. Εκκίνηση Πλ. Αριστοτέλους ,
ώρα: 20.30 – Τερματισμός: Λευκός Πύργος, ώρα: 21.00

Φωτίζουμε την αθέατη πλευρά του Λευκού Πύργου / Χώρος διεξαγωγής: Λευκός Πύργος / Ωρα: 21:00

Αθήνα:
30 Mαίου 2019: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού
Χώρος διεξαγωγής: Αθήνα , Athens Metro Mall
Ώρες: 10:00 – 18:00

Τρίκαλα:
30 Mαίου 2019: Φωτίζουμε την γέφυρα των Τρικάλων/ ώρα: 21.00

Κέρκυρα:
30 Mαίου 2019: Δράση μαθητών με αναμμένα ρεσό στο Περιστύλιο των Ανακτόρων στην Κέρκυρα

 

Πηγή: iatronet