4+1 ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ

Και πώς θα τις προλάβουμε

Γένους θηλυκού είναι ορισμένες ασθένειες, καθώς πλήττουν σε μεγαλύτερα ποσοστά τις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Συγκεκριμένα, υπάρχουν ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη γυναίκα, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού. Άλλες όμως, αν και φαινομενικά δεν έχουν άμεση σύνδεση, εμφανίζονται συχνότερα στον γυναικείο πληθυσμό, όπως είναι για παράδειγμα κάποια αυτοάνοσα νοσήματα.

 

Ποιες είναι οι συνηθέστερες σοβαρές ασθένειες γένους θηλυκού;

  1. ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ:

Η καρδιοπάθεια είναι μια ασθένεια που σε πρώτη ανάγνωση αφορά τόσο γυναίκες όσο και άνδρες. Διαπιστώνεται όμως τα τελευταία χρόνια ότι είναι πιο συχνή μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού. Ο αριθμός των γυναικών που ταλαιπωρούνται από την καρδιά τους να είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ανδρών.

Ο γυναικείος χαρακτήρας των καρδιαγγειακών νοσημάτων πρέπει να υποψιάσει τις γυναίκες. Έτσι θα πρέπει να είναι ενήμερες για το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό τους σε σχέση με την καρδιά. Επιπλέον, πρέπει να γνωρίζουν παράγοντες κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιοπάθειες, όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης.

Πέραν όμως της γνώσης του οικογενειακού ιστορικού πρέπει να φροντίζουν την υγεία της καρδιάς τους με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Να ακολουθούν υγιεινή διατροφή,
  • να αποφεύγουν το κάπνισμα,
  • να μην κάνουν υπερβολές με το αλκοόλ,
  • να ελέγχουν συχνά τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και
  • να μειώνουν κατά το δυνατό τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά τους.
  1. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ:

Είναι μια ασθένεια κατεξοχήν γυναικεία. Εκτιμάται ότι μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως θα εμφανίσει σε κάποια φάση της ζωής της καρκίνο του μαστού. Σε διεθνές επίπεδο περισσότερες από 1.600.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του μαστού.

Η διατροφή είναι βασικός παράγοντας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε συνδυασμό με το σταθερό βάρος και τη συστηματική άσκηση μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό από τα χειρότερα.

Η μείωση των κορεσμένων λιπαρών και η προσθήκη στο καθημερινό διαιτολόγιο πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών είναι μια καλή αρχή. Πέραν της υγιεινής ζωής, σημαντικός παράγοντας πρόληψης είναι και ο συστηματικός έλεγχος του στήθους με ψηλάφηση, μαστογραφία και υπέρηχο.

Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό για καρκίνο του μαστού, οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να αρχίζουν πολύ πριν από την ηλικία των 40 ετών. Διαφορετικά πρέπει κάθε χρόνο, μετά τα 40, να γίνεται μαστογραφία και υπέρηχος.

 

  1. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Πρόκειται για μια ασθένεια που τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει γυναικεία υπόθεση, καθώς αποτελεί από τις συχνότερες αιτίες θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό ο γυναικείος πληθυσμός πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να είναι σε εγρήγορση, ειδικά όταν παρατηρεί κάποια συγκεκριμένα συμπτώματα, όπως το σκούρο αίμα στα κόπρανα, η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα ή η παρατεταμένη διάρροια, οι περίεργες κενώσεις (πχ. σε σχήμα) και οι σπασμοί εντέρου.

Η επίσκεψη στον γιατρό είναι επιβεβλημένη εφόσον εμφανιστούν αυτού του είδους τα συμπτώματα, ενώ είναι πιθανό να προταθεί κολονοσκόπηση ή άλλες απεικονιστικές εξετάσεις.

Για να προλάβουν οι γυναίκες τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη και υγιή διατροφή, που να ακολουθείται από συστηματική άσκηση. Επίσης, ελέγχοντας τακτικά την υγεία τους οι γυναίκες μπορούν να προλάβουν τη νόσο σε πρώιμο, άρα και θεραπεύσιμο στάδιο.

 

  1. ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ:

Διπλάσια είναι μεταξύ των γυναικών η συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης σε σχέση με τους άντρες. Αν και δεν είναι απόλυτα σαφές το γιατί συμβαίνει αυτό, υπάρχουν δύο ερμηνείες.

Η μία είναι οι ορμονικές αλλαγές που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων της ζωής τους, όπως η εγκυμοσύνη, η εμμηνόρροια και η εμμηνόπαυση και η άλλη είναι ο τρόπος σκέψης των γυναικών που είναι σαφώς πιο αναλυτικός και πολύπλοκος, ανοίγοντας ευκολότερα τον δρόμο για ψυχολογικές διακυμάνσεις.

Επίσης ο μέσος όρος ζωής των γυναικών είναι μεγαλύτερος από αυτόν των ανδρών, με συνέπεια οι γυναίκες να βιώνουν συχνότερα την απώλεια και τη μοναξιά. Η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και τον ισορροπημένο τρόπο ζωής μπορεί να αποτελέσουν «ασπίδα» κατά της κατάθλιψης.

Επίσης, όταν τα συμπτώματα κάνουν την εμφάνισή τους και δη στην κλινική κατάθλιψη, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό είναι η καλύτερη επιλογή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ξαναβρούν τον εαυτό τους και την όρεξη για τη ζωή.

 

  1. ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ:

Μια ακόμα ασθένεια που πλήττει συνήθως τις γυναίκες, αφού στοιχεία δείχνουν πως από τους δέκα ανθρώπους που θα νοσήσουν οι εννέα είναι γυναίκες. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττει τους υγιείς ιστούς, προκαλώντας προβλήματα στις αρθρώσεις, το δέρμα και άλλα όργανα.

Η αιτία εμφάνισης του λύκου δεν έχει εξακριβωθεί, ενώ επειδή συχνά τα συμπτώματα είναι συνηθισμένα, δεν προκαλούν ανησυχία στον ασθενή, με συνέπεια η νόσος να διαγιγνώσκεται αργά, όταν έχει προχωρήσει αρκετά.

Μεταξύ των συμπτωμάτων του ερυθηματώδους λύκου είναι ο πόνος και το οίδημα στις αρθρώσεις, τα πρησμένα χέρια ή πόδια, η εξοφθαλμία, η τριχόπτωση, η έντονη κόπωση και οι πονοκέφαλοι.