Τι είναι η Παιδοορθοπαιδική, σε ποιες ηλικίες και σε ποιες παθήσεις βρίσκει εφαρμογή και ποιος είναι ο στόχος της; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα γύρω από την Παιδοορθοπαιδική απαντά ο εξειδικευμένος Παιδοορθοπαιδικός, κ. Ιωάννης Δελνιώτης.
1.Τι είναι η Παιδοορθοπαιδική;
Η Παιδοορθοπαιδική αποτελεί υπό-ειδικότητα της Ορθοπαιδικής που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κακώσεων και των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων. Το πεδίο της είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει παθήσεις (και κακώσεις) των άνω άκρων, της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.
2.Τι εκπαίδευση έχει λάβει ένας Παιδοορθοπαιδικός;
Ο Παιδοορθοπαιδικός είναι ένας Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Παιδοορθοπαιδική. Αυτό σημαίνει πως ένας Παιδοορθοπαιδικός έχει λάβει την εκπαίδευση που απαιτείται για την ολοκλήρωση της ειδικότητας της Ορθοπαιδικής (6 χρόνια) και έχει εξειδικευτεί περαιτέρω, το ελάχιστο 1 με 2 χρόνια, στην Παιδοορθοπαιδική. Η εξειδίκευση γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα που εντρυφούν στην αντιμετώπιση όλων των παθήσεων και κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
3.Σε ποιες ηλικιακές ομάδες αναφέρεται η Παιδοορθοπαιδική;
Το εύρος της Παιδοορθοπαιδικής ασκείται σε βρέφη από την 1η ημέρα της γέννησής τους και περιλαμβάνει όλη τη βρεφική, την παιδική και εφηβική ηλικία μέχρι και τη σκελετική ωρίμανση (πρακτικά αυτό σημαίνει, κατά μέσο όρο, την ηλικία των 16 ετών στα αγόρια και την ηλικία των 14 ετών στα κορίτσια – το εύρος μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από την σκελετική ηλικία και όχι την βιολογική ηλικία).
Να σημειωθεί ότι παρόλο που η εξειδίκευσή μας ονομάζεται Παιδοορθοπαιδική, 50% των ασθενών που προσέρχονται για εξέταση είναι αγόρια και κορίτσια στην εφηβική ηλικία. Έτσι, ο σωστός όρος της Παιδοορθοπαιδικής είναι Ορθοπαιδική Παίδων, Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων.
4.Ποιος είναι ο κύριος στόχος της Παιδοορθοπαιδικής;
Η Παιδοορθοπαιδική αποτελεί στην ουσία την απόλυτη προληπτική Ιατρική της Ορθοπαιδικής. Σκοπός της είναι η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση και αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών παθήσεων, ώστε το αγόρι ή το κορίτσι να εισέλθει στην ενήλικη ζωή με τις καλύτερες προϋποθέσεις και να υποφέρει όσο γίνεται λιγότερο από μυοσκελετικά προβλήματα.
- Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι 25-30% των ολικών αρθροπλαστικών του ισχίου (αντικατάσταση της άρθρωσης του γοφού) που πραγματοποιούνται στην ενήλικη ζωή θα είχαν αποφευχθεί με έναν απλό υπέρηχο ισχίου στη βρεφική ηλικία για την πιθανή διάγνωση της δυσπλασίας του ισχίου.
5.Πρέπει να εξεταστεί το παιδί μου από Παιδοορθοπαιδικό, ενώ δεν αναφέρει κανένα σύμπτωμα πόνου;
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πολλές μυοσκελετικές παθήσεις στην παιδική ηλικία δεν θα εκδηλώσουν κανένα σύμπτωμα στα παιδιά, αλλά «σιωπηλά» θα οδηγήσουν σε πόνους και προβλήματα των αρθρώσεων ήδη από τη νεαρή ενήλικη ζωή. Για αυτό συνιστούμε ακόμη και χωρίς πόνο τις εξής εξετάσεις:
- Έλεγχο των ισχίων (γοφοί) ήδη από τη βρεφική ηλικία για έγκαιρη διάγνωση της πιθανής δυσπλασίας του ισχίου.
- Έλεγχο του άξονα των ποδιών στην ηλικία των 2 ετών και παρακολούθηση αυτού στην μετέπειτα παιδική ηλικία (ραιβά/βλαισά γόνατα).
- Έλεγχο της βάδισης του παιδιού (περπάτημα με τα πόδια προς τα έσω ή προς τα έξω).
- Έλεγχο για πιθανή σκολίωση, ιδιαίτερα στα κορίτσια από την ηλικία των 10 ετών και μετά.
- Έλεγχο, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλων των παιδιών που κουτσαίνουν.
- Έλεγχο, ανεξαρτήτως ηλικίας, όλων των παιδιών που περπατάνε στις μύτες των ποδιών.
6.Γιατί θα πρέπει όμως να εξεταστεί από Παιδοορθοπαιδικό;
Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού, τα οστά, οι αρθρώσεις και η γενικότερη στάση του σώματος θα περάσουν από διάφορα στάδια μέχρι την τελική διαμόρφωση αυτών στο τέλος της εφηβείας. Για παράδειγμα μέχρι μια ηλικία είναι φυσιολογικό τα γόνατα να κυρτώνουν προς μια μεριά, ενώ μετά από μια ηλικία πρέπει να κυρτώνουν προς την αντίθετη. Πολλές «αποκλίσεις από το φυσιολογικό» που εμφανίζονται στα παιδιά θα διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου.
Ένας Παιδοορθοπαιδικός έχει εξειδικευτεί σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία οφείλει να ξέρει, να μπορεί να διαχωρίσει το φυσιολογικό από το παθολογικό, αλλά και τα χρονικά περιθώρια που μπορεί να αναμένει για μια αυτόματη διόρθωση ή για να επέμβει.
INFO!
Ιωάννης Δελνιώτης
MD, MSc, FEBOT
Εξειδικευμένος Παιδοορθοπαιδικός
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
Ortho-paidikos.gr