5+1 Λόγοι για να μην Αναβάλλετε το Checkup σας

Οι γιατροί επισημαίνουν ξανά και ξανά τη σημασία της πρόληψης για την έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών. Ένας αιματολογικός, μικροβιολογικός ή ορμονολογικός έλεγχος (check-up) μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες στον ιατρό σας, αλλά και να σας γλιτώσει από περιττή μετέπειτα ταλαιπωρία.

Ο Δρ Σπυρίδων Γέρου, ειδικός Βιοπαθολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών και Ερευνητικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ» επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να κάνει τακτικά check-up:

Γιατί πρέπει να κάνω τακτικά check-up;

  • ΠΡΟΛΗΨΗ:

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμα και οι πιο σοβαρές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν εάν διαγνωστούν εγκαίρως. Η πρόληψη είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιατρική και συμβάλλει στην έγκαιρη ενημέρωση ιατρών και ασθενών. Ένα γενικό check-up μπορεί να εντοπίσει παράγοντες που θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Για παράδειγμα, ακόμα και ένας απλός αιματολογικός έλεγχος μπορεί να δείξει φλεγμονές του οργανισμού και να οδηγήσει σε περαιτέρω στοχευμένη διερεύνηση από τον θεράποντα ιατρό.

  • ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Με ένα συστηματικό check-up είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας μας και την εξέλιξή της. Σε κάθε βιοπαθολογική εξέταση αναφέρονται τα φυσιολογικά επίπεδα, στα οποία πρέπει να κυμαίνονται οι εκάστοτε δείκτες. Ο τακτικός έλεγχος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την κατάσταση της υγείας μας και να φροντίζουμε να διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τους δείκτες που την επηρεάζουν. Έτσι μπορούμε να παραμένουμε υγιείς και να έχουμε τον έλεγχο του οργανισμού μας.

  • ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΓΧΟΣ

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς έχουν την τάση να αγχώνονται για την υγεία τους χωρίς σημαντικό λόγο, ενώ πολλές φορές το ίδιο το άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό. Ένα συχνό check-up μπορεί να δείξει ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας και να μειώσει σημαντικά το αίσθημα άγχους των ασθενών. Ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικό ο τακτικός έλεγχος να μη γίνεται εμμονή! Ο ιατρός σας μπορεί να σας κατευθύνει σχετικά με τις εξετάσεις που πραγματικά χρειάζεται να κάνετε, στο πλαίσιο ενός γενικότερου ελέγχου, χωρίς όμως να κάνετε υπερβολές.

 

 

  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ

Το μέσο προσδόκιμο ζωής διεθνώς έχει αυξηθεί κατά περίπου 15% τα τελευταία 20 χρόνια. Ένας από τους παράγοντες που συνέβαλε σε αυτό είναι ότι οι άνθρωποι προσέχουν την υγεία τους όλο και περισσότερο. Η ένταξη ενός συστηματικού check-up στη ζωή μας κρίνεται αναγκαία για να μπορούμε να φροντίζουμε την υγεία μας και ως αποτέλεσμα να ζούμε περισσότερο!

  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ

Ένας τακτικός έλεγχος της κατάστασης της υγείας μας μπορεί να μας γλιτώσει από περιττές εξετάσεις και θεραπείες. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρόνου αλλά και χρήματος, αφού μπορούμε να ελέγξουμε την πορεία μιας πάθησης και να δράσουμε πιο στοχευμένα στην αντιμετώπισή της, με τις κατάλληλες οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

  • ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο check-up μπορεί να είναι κατά πολύ φθηνότερο σε σχέση με μεμονωμένες εξετάσεις που ενδεχομένως να χρειαστείτε. Ενημερωθείτε κατάλληλα για τις επιλογές που έχετε και διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα!

 

Πότε πρέπει να κάνω check-up;

Το εάν χρειαζόμαστε ένα check-up εξαρτάται από παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, οι προδιαθεσιακοί παράγοντες ή το κληρονομικό ιστορικό μας. Δεν υπάρχει όμως γενικός κανόνας για τη συγκεκριμένη ηλικία που προτείνεται το γενικό check-up, ούτε και για τη συχνότητα με την οποία πρέπει να γίνεται. Ο ιατρός σας είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος!

 

INFO!

Σπυρίδων Γέρου, ειδικός Βιοπαθολόγος Διδάκτωρ Ιατρικής

Σχολής ΑΠΘ

Επιστημονικός Διευθυντής των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών

& Ερευνητικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική ΑΕ».

www.analysi.gr

 

Μοιραστείτε το άρθρο.