Τα αυτιά σας είναι πεταχτά και επηρεάζουν την αυτοπεποίθησή σας; Σας καθιστούν το επίκεντρο πειραγμάτων και σας οδηγούν σε κοινωνική απομόνωση; Αισθάνεστε άγχος και πίεση, όταν βρίσκεστε με κόσμο εξαιτίας της εικόνας τους; Πλέον υπάρχει οριστική λύση για το πρόβλημά σας και ακούει στο όνομα ωτοπλαστική.

Προτού επισκεφτείτε όμως το ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού για να αντιμετωπίσετε τα αφεστώτα ώτα, όπως είναι ο ιατρικός όρος για τα πεταχτά αυτιά, καλό είναι να γνωρίζετε τα πάντα γύρω από αυτά, από τη συχνότητα και την αιτιολογία τους μέχρι το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ωτοπλαστική.

 

6+1 ερωταπαντήσεις για τα πεταχτά αυτιά

1.Ποια αυτιά θεωρούνται πεταχτά και πόσο συχνά συναντώνται;

Όταν τα αυτιά απέχουν περισσότερο από  2 εκατοστά από το κρανίο, θεωρούνται πεταχτά. Τα πεταχτά αυτιά δεν σχετίζονται με λειτουργικές ανωμαλίες, αλλά μπορούν να προκαλέσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, διαταραχή στις κοινωνικές επαφές και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα αφεστώτα ώτα απαντώνται περίπου στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και είναι μια από τις συχνότερες παιδικές δυσμορφίες.

 

2.Ποια η αιτιολογία των πεταχτών αυτιών;

Το σχήμα, το μέγεθος και η θέση των αυτιών σχετίζονται με την κληρονομικότητα, όπως όλα σχεδόν τα χαρακτηριστικά μας. Σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα μας, όπου η ανατομία καθορίζεται από οστά, ειδικά το σχήμα των αυτιών (και της μύτης) καθορίζεται από χόνδρους. Έτσι, η αιτιολογία των αφεστώτων ώτων μπορεί να είναι:

  • μια υπανάπτυκτη ανθέλικα, δηλαδή η υπανάπτυξη του χόνδρου με σχήμα κεφαλαίου Y που βρίσκεται εσωτερικά στην κοιλότητα του αυτιού.
  • μια υπερτροφική κόγχη, που δεν είναι άλλη από τον χόνδρο που βρίσκεται πίσω από τον ακουστικό πόρο.
  • ο συνδυασμός των δύο παραπάνω.

 

3.Πότε ολοκληρώνεται η ανάπτυξη των αυτιών;

Τα αυτιά ολοκληρώνουν την ανάπτυξή τους στην ηλικία των 7-8 ετών, δηλαδή πολύ νωρίτερα από το υπόλοιπο σώμα μας.

 

πεταχτά

4.Υπάρχουν celebrities με πεταχτά αυτιά;

Οι Barack Obama, Will Smith, Kate Hudson και Emma Watson είναι μερικοί από τους επώνυμους που έχουν πεταχτά αυτιά, ενώ φημολογείται πως οι Ben Stiller και Brad Pitt σε κάποια φάση της ζωής τους τα διόρθωσαν χειρουργικά.

 

5.Πώς διορθώνεται η δυσμορφία;

Η ωτοπλαστική είναι η επέμβαση που δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα. Διενεργείται υπό τοπική αναισθησία στους ενήλικες και υπό γενική στα παιδιά και διαρκεί περίπου 2 ώρες (μία ώρα ανά αυτί). Η τομή πραγματοποιείται στην οπίσθια επιφάνεια των αυτιών και είναι δυσδιάκριτη, τα δε ράμματα είναι απορροφήσιμα και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

 

6.Είναι δύσκολη η ανάρρωση και ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η ανάρρωση είναι ταχεία και συνίσταται στη χρήση ελαστικού επιδέσμου για τις πρώτες τρεις μετεγχειρητικές ημέρες και κατόπιν στη χρήση αθλητικής μπαντάνας για άλλη μία βδομάδα συνεχόμενα και για έναν ακόμα μήνα κατά τον ύπνο.

Η ωτοπλαστική είναι γενικά ανώδυνη και διενεργείται με τη χρήση απλών αναλγητικών, όπως η παρακεταμόλη. Επίσης, θα χρειαστεί να λάβετε αντιβίωση για μία εβδομάδα.

Οι επιπλοκές είναι σπάνιες και αφορούν το αιμάτωμα, που μπορεί εύκολα να εκκενωθεί, τη φλεγμονή, που συνήθως προλαμβάνεται με τη χρήση αντιβίωσης, και την υποτροπή, όταν δεν έχει ακολουθηθεί σωστή χειρουργική τεχνική. Τέλος, η υπαισθησία (μούδιασμα) στα αυτιά είναι σπάνια και μπορεί να διαρκέσει 1-2 μήνες.

 

7.Ποια είναι η σωστότερη ηλικία για τη διενέργεια της επέμβασης;

Η ωτοπλαστική διενεργείται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Πάντως, καταλληλότερη θεωρείται η ηλικία γύρω στα 6 έτη, όταν, αφενός η ανάπτυξη του χόνδρου του αυτιού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, αφετέρου το παιδί δεν έχει ακόμα αρχίσει τον κύριο κύκλο εκπαίδευσής του (Δημοτικό), οπότε μπορεί να προληφθεί το πιθανό bullying από τους  συμμαθητές του.

Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση ρουτίνας που μπορεί εύκολα και ανώδυνα να δώσει οριστική λύση σε ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα, που ενδέχεται όμως μελλοντικά να ταλαιπωρήσει τα παιδιά ή έχει ήδη επιβαρύνει ψυχολογικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Ευάγγελος Ακτσαλής Πλαστικός χειρουργός

INFO!

Ευάγγελος Ακτσαλής
Πλαστικός χειρουργός, Διπλωματούχος EBOPRAS