ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ

8 αίτια για την υπογονιμότητα

5 λεπτά

Τι γίνεται όταν το όνειρο για την απόκτηση ενός παιδιού… σκοντάφτει στην υπογονιμότητα; Ποιοι παράγοντες πρέπει να διερευνηθούν και τι πρέπει να έχει ένα ζευγάρι υπόψη του, όταν ξεκινά την προσπάθεια;  Κάνουμε λόγο για προβλήματα υπογονιμότητας, όταν οι προσπάθειες για τεκνοποίηση διαρκούν τουλάχιστον έναν χρόνο χωρίς αποτέλεσμα.

Η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο γυναικεία ή μόνο ανδρική υπόθεση, καθώς μπορεί να οφείλεται τόσο στον άνδρα όσο και στη γυναίκα ή να έχει μικτή αιτιολογία.

Τέσσερις στις δέκα περιπτώσεις κρύβουν γυναικεία προβλήματα, αντίστοιχη αναλογία ανδρικά, ενώ στις δύο στις δέκα δεν μπορεί να διευκρινισθεί η αιτιολογία. Σε κάθε περίπτωση η υπογονιμότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια δυσκολία του ζευγαριού και να μην αποδίδεται στο κάθε άτομο ξεχωριστά. Ανεξάρτητα μάλιστα από την ηλικία, εκτιμάται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια που καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες να αποκτήσουν ένα παιδί έχει έρθει αντιμέτωπο με κάποια μορφή υπογονιμότητας. Μάλιστα, υπολογίζεται πως στο 25% των ζευγαριών απαντώνται περισσότεροι από ένας παράγοντες υπογονιμότητας.

 

υπογονιμότητα

7+1 αίτια για την υπογονιμότητα

Τι κρύβεται όμως συνήθως πίσω από την υπογονιμότητα;

1.Η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας

Η ποιότητα των ωαρίων της γυναίκας επηρεάζεται από την ηλικία. Η γυναικεία γονιμότητα φτάνει στο αποκορύφωμά της μεταξύ 20 και 29 ετών και έκτοτε η πορεία είναι καθοδική. Μάλιστα, μετά την ηλικία των 35-37 ετών, η γυναικεία γονιμότητα μειώνεται σημαντικά. Στις αναπτυγμένες χώρες συνήθως οι επαγγελματικοί στόχοι που θέτουν τα ζευγάρια έχουν ως συνέπεια να καθυστερεί η απόφαση για τεκνοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γονιμότητα.

2.Τα προβλήματα ωοθυλακιορρηξίας

Διαταραχές που μπορεί να προκληθούν από πολυκυστικές ωοθήκες, από ανεπαρκείς ωοθήκες, από προβλήματα βάρους και από έντονο στρες είναι πιθανοί «υπεύθυνοι» για την υπογονιμότητα. Οι βασικότερες εκδηλώσεις των διαταραχών αυτών είναι ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, όπως αμηνόρροια ή ολιγομηνόρροια.

3.Οι φραγμένες σάλπιγγες

Αδιάβατες σάλπιγγες σημαίνουν αδύνατη γονιμοποίηση. Το φράξιμο των σαλπίγγων μπορεί να απορρέει από κάποια πυελική λοίμωξη, από συμφύσεις εξαιτίας παλαιότερων επεμβάσεων, λοιμώξεις μετά από επέμβαση στη μήτρα και μορφολογικές ιδιαιτερότητες. Προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν επίσης και οι σάλπιγγες με υγρό ή πύον (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα).

4.Τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες

Ενίοτε οι «ένοχοι» παράγοντες για την υπογονιμότητα εντοπίζονται στη μήτρα. Μεταξύ αυτών είναι τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες. Τα ινομυώματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο για τη γυναίκα, ειδικά δε αυτά που προβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για μια κύηση.

5.Η ενδομητρίωση

Η ανάπτυξη ενδομητρικού ιστού σε έκτοπη θέση, δηλαδή εκτός της κοιλότητας της μήτρας, ή αλλιώς η ενδομητρίωση, μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα με πολλούς τρόπους.

6.Ανδρικός Παράγοντας

Πολλά είναι τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας: από την κιρσοκήλη που επηρεάζει τη συγκέντρωση, τον αριθμό, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, γενετικές ανωμαλίες που οδηγούν σε αγενεσία του σπερματικού πόρου, ορμονικές διαταραχές, δομικές ανωμαλίες του πέους, όπως ο επισπαδίας, ο υποσπαδίας και η φίμωση, μέχρι φλεγμονές, όπως οι προστατίτιδα, επιδιδυμίτιδα και ορχίτιδα και άλλες νόσοι, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

7.Το κάπνισμα

Στην περίπτωση των γυναικών το κάπνισμα αυξάνει τη βιολογική ηλικία των ωοθηκών, ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρόνια έκθεση σε τοξικές ουσίες μπορεί επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα υπογονιμότητας.

8.Αδιευκρίνιστα αίτια

Και βέβαια υπάρχουν πάντα και τα αδιευκρίνιστα αίτια, χωρίς προφανή εξήγηση, όταν δηλαδή όλοι οι πιθανοί παράγοντες έχουν εξεταστεί και δεν εντοπίζεται κάποιο πρόβλημα.

 

Αν έχετε επί έναν χρόνο ελεύθερες σεξουαλικές επαφές με στόχο την τεκνοποίηση, αλλά δεν βλέπετε αποτέλεσμα, καλό είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Όταν δε η γυναίκα είναι μεγαλύτερη των 35 ετών, το διάστημα αυτό μειώνεται στους έξι μήνες. Για γυναίκες ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ακόμα περισσότερο και δεν συνιστάται η προσπάθεια για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Στο ταξίδι της γονιμότητας βρείτε στη Fertilia τους ειδικούς που θα είναι στο πλευρό σας και θα σας καθοδηγήσουν, προτείνοντας τις κατάλληλες λύσεις για κάθε περίπτωση και κάθε ζευγάρι. Άλλωστε, τα προβλήματα υπογονιμότητας δεν πρέπει να είναι ταμπού και έχουν τις λύσεις τους.

 

υπογονιμότητα

INFO!

Fertilia

Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Μέλος του Ομίλου Euromedica

Τέρμα 17ης Νοεμβρίου Πυλαία,

Θεσσαλονίκη

Τ:2310 984585

Ε:info@fertiliabygenesis.com

www.fertiliabygenesis.com

ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ

ALTIUS GROUP IKE

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

Κλέαρχος Πρωτοπαπάς Καραντάνης

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ

Χρήστος Ραβανης

ΥΠΕΥΘΥΝΗ MARKETING & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Έλενα Αναστασίου

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Έλενα Πέτσα

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Αγαμέμνων Μάρδας

Εμπορική Εκμετάλλευση

ALTIUS GROUP IKE

Μετάβαση στο περιεχόμενο