Τι είναι το άσθμα

Το άσθμα είναι χρόνια φλεγμονή των υπεραντιδραστικών αεραγωγών. Σύμφωνα με την πνευμονολόγο, κα Ευαγγελοπούλου, η γενετική προδιάθεση παίζει καταλυτικό ρόλο στην εμφάνισή του. Επιπλέον, η έκθεση σε αντιδραστικούς παράγοντες (γύρη, καυσαέριο, καπνός τσιγάρου, μούχλα, υγρασία, φάρμακα και τροφές), καθώς και η συναισθηματική φόρτιση, κάνουν ακόμα εντονότερη την εκδήλωσή του.

Το άσθμα μπορεί να εκδηλωθεί από την παιδική ηλικία, αλλά συνήθως επιδεινώνεται στην ενήλικη ζωή. Συνήθως υπάρχει μία ύφεση στην εφηβεία, αλλά επανέρχεται αργότερα.

Τα συμπτώματα του άσθματος

Μερικά από τα συμπτώματα του άσθματος είναι:

-δυσκολία στην αναπνοή

-συριγμός (σφύριγμα) αναπνοής

-σφίξιμο στο στήθος κατά την αναπνοή

-βήχας

-απόφραξη αεραγωγών

Πότε επιδεινώνονται τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να εκδηλώνονται μεμονωμένα ή όλα μαζί και διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι συνήθως επιδεινώνονται όταν οι ασθενείς γυμνάζονται. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίς το πρωί, αλλά και σε συγκεκριμένες περιόδους του έτους (άνοιξη) λόγω της γύρης και της σκόνης, η εκδήλωση του άσθματος βρίσκεται σε έξαρση.

Ακόμη, στη διάρκεια ασθενειών, όπως η γρίπη, αλλά και στην έκθεση σε ερεθιστικούς παράγοντες, το άσθμα εκδηλώνεται ακόμα πιο έντονα. Γι’αυτό είναι σημαντικό ο κάθε ασθενής να γνωρίζει τι είναι αυτό που επιδεινώνει την κατάστασή του και να ελέγχει την εκδήλωση αναλόγως.

Εξατομικευμένη αγωγή-Διαχείριση του άσθματος

Οι ασθενείς με άσθμα, κυρίως οι ανήλικοι, θα πρέπει να μάθουν να διαχειρίζονται την ασθένεια, ώστε να μην αποκόπτονται από την υπόλοιπη κοινωνική τους ζωή. Η συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες δεν πρέπει να αποκλείεται εντελώς, αλλά να γίνεται ελεγχόμενα. Επιπλέον, τα πρόσωπα του οικογενειακού περιβάλλοντος θα πρέπει να είναι πάντα ψύχραιμα και εκπαιδευμένα, ώστε να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν.

Ο ρόλος του θεράποντος ιατρού είναι κρίσιμος. Θα πρέπει να παρέχει εξατομικευμένη θεραπεία σε κάθε ασθενή με στόχο την απαλλαγή από συχνά ενοχλητικά συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από άσθμα πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να έχουν μια φυσιολογική ζωή και ότι δεν πρέπει να αγχώνονται για την πάθησή τους, καθώς αυτή μπορεί να επιδεινωθεί.

Πρακτικές συμβουλές

Είναι σημαντικό τα άτομα αυτά να διατηρούν φυσιολογικό βάρος, καθώς τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν περισσότερες ασθματικές κρίσεις. Η άσκηση ενδείκνυται, αλλά όχι σε έντονα επίπεδα, και σε συνδυασμό με ήπια φαρμακευτική αγωγή. Τέλος, είναι σημαντικό το περιβάλλον να μην έχει υψηλά επίπεδα σκόνης (σκεπάσματα, μαξιλάρια, λούτρινα κ.ά), καθώς και να γίνεται σωστή χρήση κλιματιστικού.

 

Πηγή: Healthpharma.gr