*του Ευάγγελου Ακτσαλή, Πλαστικού χειρουργού, Διπλωματούχου EBOPRAS

 

Το botox είναι εδώ και δεκαετίες η δημοφιλέστερη αισθητική θεραπεία διεθνώς. Εκτός των αισθητικών του εφαρμογών, χρησιμοποιείται επίσης στη θεραπεία των ημικρανιών και της υπεριδρωσίας μασχαλών και παλαμών. Όντας ανώδυνο, γρήγορο στην εφαρμογή του και σχετικά οικονομικό, το botox διαθέτει όλο το πακέτο που το καθιστά ελκυστικό στο ευρύτερο κοινό.

Τελευταία όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι ζητούν μια θεραπεία botox προληπτικά, πριν εμφανίσουν δηλαδή ρυτίδες. Στο παρόν άρθρο θα δούμε αν κάτι τέτοιο ισχύει.

 

Πώς λειτουργεί το προληπτικό botox;

Το botox είναι μια νευροτοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Στο εμπόριο διατίθεται υπό τη μορφή σκόνης. Για να μπορεί να ενεθεί, διαλύεται με φυσιολογικό ορό και εν συνεχεία χορηγείται υποδόρια, προκειμένου να εξασθενίσει τη δράση συγκεκριμένων μυών. Με αυτόν τον τρόπο ρυτίδες που δημιουργούνται από αυτούς τους μυς απαλύνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται.

Από τις συνηθέστερες περιοχές όπου χορηγείται botox είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο και τα «πόδια χήνας». Οι ρυτίδες σε αυτά τα σημεία μάς κάνουν να μοιάζουμε μεγαλύτεροι, πιο κουρασμένοι και πιο θυμωμένοι.

 

Πότε να αρχίσω το botox;

Χρυσός κανόνας για το πότε πρέπει ν’ αρχίσει κανείς τις θεραπείες botox δεν υπάρχει, διότι κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες. Το σωστότερο timing για την πρώτη σας συνεδρία είναι όταν διακρίνετε μια εκφραστική ρυτίδα που δεν προϋπήρχε και που άρχισε να μονιμοποιείται και να σας ενοχλεί. Εάν δεν επιθυμείτε να βλέπετε τη συγκεκριμένη ή κάποιες ρυτίδες διαρκώς, τότε είναι ώρα να «χτυπήσετε» ένα botox.

Αυτού του τύπου οι ρυτίδες συνήθως εμφανίζονται μετά τα 30- 35 μας έτη, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει αρκετά νωρίτερα, π.χ. λίγο μετά τα 20.

botox

Είμαι υποψήφιος/α για προληπτικό botox;

Όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας για την έναρξή του, αλλά άπαξ και μια πρώην εκφραστική ρυτίδα τείνει να μεταπέσει σε κατάσταση μονιμότητας, δεν απαιτεί δηλαδή τη συγκεκριμένη έκφραση για να γίνει ορατή, τότε είστε καλός υποψήφιος για botox. Μ΄ άλλα λόγια, αν αρχίσετε να μοιάζετε επικίνδυνα στον πατέρα ή τη μητέρα σας, συμβουλευθείτε μας!

 

Το botox δεν είναι πανάκεια

Το καλό με το botox είναι πως η δοσολογία του είναι απόλυτα ελεγχόμενη και εξατομικευμένη, οπότε μπορεί εύκολα να αποφευχθεί το «παγωμένο», ανέκφραστο προσωπείο που χαρακτήριζε τη θεραπεία σε παλιότερες δεκαετίες. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι το botox δεν είναι πανάκεια και δεν αντιμετωπίζει επιτυχώς όλες τις ρυτίδες. Ρυτίδες που οφείλονται σε ηλιακή ακτινοβολία ή κακό τρόπο ζωής (π.χ. κάπνισμα, ξενύχτι κ. ο. κ.) θα βελτιωθούν ελάχιστα από το botox. Επίσης, ρυτίδες που οφείλονται σε «άδειασμα», όπως οι ρινοπαρειακές στα πλαϊνά της μύτης, αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα με γέμισμα με fillers (υαλουρονικό).

Μια συνεδρία botox είναι ελάχιστα επώδυνη και έχει μηδαμινό χρόνο ανάρρωσης. Διαρκεί 15’, διενεργείται στο ιατρείο και οι μόνοι περιορισμοί αφορούν τις επόμενες 5 ώρες και είναι ελάχιστοι (π.χ. αποφυγή σάουνας και χρήσης κράνους μηχανής).

Παρόλο που είναι δύσκολο να απαντηθεί αν είστε κατάλληλη ή κατάλληλος για botox, χωρίς να προηγηθεί μια προσωπική επαφή και ανάλυση με τον πλαστικό χειρουργό, ελπίζουμε το παρόν άρθρο να σας βοήθησε να κατανοήσετε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το φάρμακο και το πότε θα ήταν χρήσιμο να αρχίζατε να σκέφτεστε τη θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση για οποιαδήποτε αισθητική παρέμβαση στο πρόσωπο ή στο σώμα είναι προσωπική και υπαγορεύεται από τις ξεχωριστές ανάγκες και την αντίληψη που έχει το κάθε άτομο για την εμφάνισή του.

Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της εικόνας, που συνοδεύεται από τόνωση της αυτοπεποίθησης και της διάθεσης, χωρίς όμως να δημιουργούνται υπερβολικές προσδοκίες στις οποίες μια θεραπεία όπως το botox δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Επίσης, η επιλογή του πλαστικού χειρουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να σας κατευθύνει και να σας συμβουλεύσει, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 

botox

INFO!

Ευάγγελος Ακτσαλής

Πλαστικός χειρουργός, Διπλωματούχος EBOPRAS

www.aktsalis.gr