Πόνος και οίδημα στο σημείο της ένεσης, κούραση, πονοκέφαλος, πυρετός, μυαλγίες, αρθραλγίες  και ρίγος είναι οι πιο συνήθεις, ανεπιθύμητες παρενέργειες του εμβολίου για τη νόσο COVID-19, οι οποίες αποτελούν φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στο πλαίσιο της ανταπόκρισης του οργανισμού στον εμβολιασμό. Την ίδια στιγμή οι σοβαρές παρενέργειες θεωρούνται σπάνιες.

Πώς μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις συνηθισμένες αυτές παρενέργειες; Σύμφωνα με οδηγίες από όλους τους οργανισμούς υγείας,  όπως είναι το CDC των ΗΠΑ, το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου, η Επιτροπή Εμβολιασμού της χώρας μας, καθώς και η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η λήψη αντιπυρετικών  ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) χωρίς ιατρική συνταγή,  όπως η παρακεταμόλη και η  ιβουπροφαίνη.

Εκτός από τη λήψη αναλγητικών ή μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων μπορεί ο πάσχων:

  • Να χρησιμοποιήσει παγοκύστη ή δροσερό υγρό πανί για να μειώσει την ερυθρότητα, τον πόνο ή/και το πρήξιμο στο σημείο που έγινε η λήψη.
  • Να κάνει ένα δροσερό μπάνιο που είναι καταπραϋντικό.
  • Να πίνει συχνά υγρά για 1-2 ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου.

 

Κορωνοιός παρενέργειες


Πότε επικοινωνούμε με τον γιατρό μας

Ωστόσο, εάν οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι ανησυχητικές ή δεν εξασθενήσουν μετά από μερικές ημέρες, θα πρέπει ο πάσχων να επικοινωνήσει με τον γιατρό του ή το εμβολιαστικό κέντρο. Το ίδιο ισχύει και αν εμφανιστεί ερυθρότητα ή η ευαισθησία στο σημείο που έχει γίνει η ένεση αυξηθεί μετά από 24 ώρες, αν ο εμβολιασθείς παρουσιάσει αλλεργικά συμπτώματα ή αναφυλαξία και βέβαια, εάν εκδηλώσει  συμπτώματα του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης μαζί με θρομβοπενία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και διευθυντή του Κ.Υ. Νεμέας, Δρα Στάθη Σκληρό, το υψηλό επίπεδο προστασίας από την COVID-19 που παρέχουν τα εμβόλια αποτελεί τη βασική συνθήκη επιστροφής στη φυσιολογική καθημερινότητα. Οι ήπιες αυτές παρενέργειες αποτελούν το ελάχιστο τίμημα, ώστε να  επανέλθουμε στην κανονικότητα και να μειωθούν οι εκατομμύρια θάνατοι από την COVID-19.

 

 

Το φυλλάδιο με τις οδηγίες της ΕΕΕΕΠ είναι αναρτημένο στο website  της ΕΕΕΕΠ www.primarycare.gr