Χαμηλός είναι ο κίνδυνος μόλυνσης από ιούς της γρίπης των πτηνών H5 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από  το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) 

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τους υψηλής παθογονικότητας ιούς της γρίπης των πτηνών H5 που κυκλοφορούν σήμερα στην Ευρώπη παραμένει χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό σε ΕΕ/ΕΟΧ και χαμηλός έως μέτριος για τα άτομα που είναι εκτεθειμένα λόγω επαγγέλματος ή άλλου λόγου σε μολυσμένα πτηνά ή θηλαστικά (άγρια ή εξημερωμένα).

Μεταξύ 2 Σεπτεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου 2023, κρούσματα της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών A(H5) αναφέρθηκαν σε οικόσιτα (88) και άγρια (175) πτηνά σε 23 χώρες στην Ευρώπη.

Επίσης η επίπτωση της λοίμωξης στον άνθρωπο κυμαίνεται από ασυμπτωματική λοίμωξη έως ήπια ή σοβαρή ασθένεια.

Ο άνθρωπος με λοίμωξη από γρίπη των πτηνών μπορεί να εμφανίσει ήπια αναπνευστική νόσο, με συμπτώματα γρίπης του ανώτερου αναπνευστικού οδού (πυρετός, πονόλαιμος, δυσκολία στην αναπνοή και βήχας), αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει πιο έντονα σημάδια οξείας αναπνευστικής λοίμωξης ή σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης.

Έχει αναφερθεί συχνά επιπεφυκίτιδα σε ασθενείς, καθώς και αιμορραγία από τη μύτη ή τα ούλα και γαστρεντερικά συμπτώματα όπως διάρροια, εμετός και κοιλιακό άλγος.

Άτυπα συμπτώματα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα, θα μπορούσαν επίσης να σχετίζονται με λοίμωξη από γρίπη των πτηνών. Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη διάγνωση σε ασθενείς με εγκεφαλίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή εγκεφαλοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας.

Σε περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή πνευμονία, σηπτικό σοκ, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας, εγκεφαλίτιδα, ποικίλου βαθμού εγκεφαλοπάθεια, ακόμη και θάνατος.

Οδηγίες προς τους επαγγελματίες Υγείας

Με στόχο τον εντοπισμό ασθενών που έχουν πιθανώς μολυνθεί από τον ιό της γρίπης, το ECDC απευθύνει προς τα νοσοκομεία τις εξής οδηγίες:

Ασθενείς που κάνουν εισαγωγή με αναπνευστικά συμπτώματα θα πρέπει να ερωτώνται σχετικά με την πιθανή έκθεση σε πτηνά (άγρια πτηνά ή πουλερικά) ή άλλα άγρια ​​ζώα (νεκρά ή ζωντανά) έως και δύο εβδομάδες πριν από την εισαγωγή.

Συστήνεται οι ασθενείς που παρουσιάζουν ανεξήγητη ιογενή εγκεφαλίτιδα – μηνιγγοεγκεφαλίτιδα να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ για τον ιό της γρίπης

Όσοι ασθενείς βγαίνουν θετικοί στον ιό της γρίπης Α θα πρέπει να εξετάζονται για το ενδεχόμενο να νοσούν από τους υπότυπους A(H1) pdm09 και A (H3).

Τα δείγματα όσων είναι θετικοί στον ιό της γρίπης τύπου Α, αλλά αρνητικοί στους A (H1) pdm09 ή A (H3) θα πρέπει να στέλνονται άμεσα στα εθνικά εργαστήρια αναφοράς γρίπης για περαιτέρω ανάλυση και δοκιμές Η5 –