Μέτρα για τη θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής σε όλο τον κόσμο έχουν συστήσει οι οργανισμοί υγείας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατάστασης του Covid-19. Ο Κλινικός και Επιστημονικός Διευθυντής του Embryolab, Νίκος Χριστοφορίδης, MD, FRCOG, DFFP, εξηγεί τι σημαίνουν αυτά τα μέτρα για τις γυναίκες και τα ζευγάρια μας.

 

Ποια η σημασία της πανδημίας Covid-19;

Η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κηρύξει πανδημία την εξάπλωση του κορωνοιού SARS-2 και της νόσου Covid-19 βασίστηκε στην μεγάλη ταχύτητα και στην ευρεία έκταση της εξάπλωσης του ιού, καθώς πλέον η νόσος εκδηλώνεται στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

 

Ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού SARS-2;

 Πρόκειται για έναν ιό που πλήττει το αναπνευστικό σύστημα, ο οποίος σε πιο σοβαρές λοιμώξεις μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία με σοβαρές επιπλοκές. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα από τα σταγονίδια που αιωρούνται με τον βήχα και το φτέρνισμα, όπως και με απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων. Η μετάδοση του ιού από φορείς χωρίς συμπτώματα βρίκεται υπό διερεύνηση προς το παρόν. Ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τη λοίμωξη Covid-19 αποτελούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με κάποιο σοβαρό ιατρικό ιστορικό.

 

Πώς επηρεάζει η λοίμωξη Covid-19 την προσπάθεια μιας γυναίκας να μείνει έγκυος;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να σχετίζουν τη λοίμωξη Covid-19 με προβλήματα γονιμότητας, αν και το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφερόμαστε είναι μικρό.

 

Πώς επηρεάζει η λοίμωξη Covid-19 μια έγκυο γυναίκα και το έμβρυο που κυοφορεί;

Οι έγκυες γυναίκες με λοίμωξη Covid-19 δεν διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών για την υγεία τους σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η μεγάλη πλειονότητα των γυναικών που θα νοσήσει με τον ιό SARS-2 στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα εκδηλώσει ήπια έως μέτρια συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης.

Καθησυχαστικά είναι επίσης τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση του ιού SARS-2 στο έμβρυο που κυοφορείται, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ενδομήτρια μετάδοση από την έγκυο μητέρα στο έμβρυο.

 

Ποια η τοποθέτηση των διεθνών επιστημονικών οργανισμών σχετικά με τη θεραπεία υποβοήθησης αναπαραγωγής;

 Διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) και η Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS), έχουν ανακοινώσει οδηγίες σχετικά με τον ιό SARS-2 και τη λοίμωξη Covid-19, βάσει των οποίων δεν συστήνεται στα ζευγάρια να ξεκινήσουν θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής, μέχρι να περιοριστεί η επέκταση της ίωσης και να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.

Για τα ζευγάρια η θεραπεία των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη μπορούν να ολοκληρώσουν την ωοληψία τους, εφόσον βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση της θεραπείας τους και να προχωρήσουν σε προγραμματισμένη κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού και εμβρυομεταφορά σε μεταγενέστερο χρόνο. Παρόμοια, προγραμματισμένες θεραπείες προετοιμασίας για εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων συστήνεται να αναβάλλονται σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.

 

Πώς επηρεάζεται η θεραπεία μου στο Embryolab Fertility Clinic, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις;

Στo Embryolab, και σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), θεωρούμε πως είναι προς όφελος των ζευγαριών που υποβάλλονται σε θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής να αναβάλλουν τις προγραμματισμένες θεραπείες σε δεύτερο χρόνο, μέχρι να ελεγχθεί η επέκταση και εξάπλωση της ίωσης Covid-19.

Στο ενδιάμεσο, για τα ζευγάρια των οποίων οι θεραπείες είναι σε εξέλιξη, συστήνεται να κρυοσυντηρούν το γεννητικό τους υλικό μετά από ωοληψία, ενώ δε συστήνεται θεραπεία προετοιμασίας για εμβρυομεταφορά κρυοσυντηρημένων εμβρύων. Στο σημείο αυτό, ας τονίσουμε πως τα δεδομένα είναι δυναμικά και σύντομα ευελπιστούμε να είμαστε σε θέση να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.

Ωστόσο, μέχρι τότε, είναι σημαντικό για όλους μας να επιδείξουμε υψηλό αίσθημα ευθύνης, τόσο σε επίπεδο εφαρμογής μέτρων πρόληψης μετάδοσης της νόσου Covid-19 όσο και στήριξης όλων όσοι επηρεάζονται δυσμενώς από τις αναβολές έναρξης θεραπειών εξαιτίας των εκτάκτων συνθηκών.

Επικοινωνήστε με τo Embryolab για να συζητήσετε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τη θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής σας. Είμαστε εδώ για να σας υποστηρίξουμε σε μια ιδιαίτερη περίοδο, με γνώμονα την ασφάλεια σας, αλλά πρωτίστως την ασφάλεια όλων μας.

 

Χριστοφορίδης Νίκος για τη θεραπεία υποβοήθησης της αναπαραγωγής

*Νίκος Χριστοφορίδης,

MD, FRCOG, DFFP, Χειρουργός Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Ειδικός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Επιστημονικός και Κλινικός Διευθυντής Embryolab, Μέλος ΔΣ Embryolab Academy

 

INFO!

Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, 55134, Θεσσαλονίκη,

Τ. 2310 474 747,

www.embryolab.eu,

e-mail: info@embryolab.eu