Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, που διοργάνωσε η FairLife Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα την Τρίτη 13 Ιουνίου 2023, με κεντρικό θέμα το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα που με βάση τα κοινωνικά στερεότυπα συχνά συνδέεται με την καπνιστική συνήθεια.

Σε συνέχεια της καμπάνιας «Κάνε τη σωστή ερώτηση» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, η FairLife L.C.C. έθεσε τις βάσεις για μια δυναμική συζήτηση, με στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα στερεότυπα που συντηρούν ανισότητες στον χώρο της υγείας.

 Δεκαεννιά ομιλητές ανέδειξαν τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις του στίγματος, καθώς και τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στους ανθρώπους που βιώνουν τη νόσο αλλά και στην εξάπλωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

Κατά την έναρξη της ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης, η κα Κορίνα Πατέλη Bell, Πρόεδρος της FairLife L.C.C. έκανε μια σύντομη παρουσίαση της καμπάνιας «Κάνε τη σωστή ερώτηση», μιλώντας για τον ξεχωριστό χαρακτήρα της δράσης και το ηχηρό μήνυμα που στοχεύει να περάσει ενάντια στο στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα. Η κα Πατέλη- Bell ανέφερε πως χρειάστηκαν πολλοί μήνες ομαδικής δουλειάς για την προσέγγιση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος και την παρουσίαση ενός αποτελέσματος που να  δικαιώνει πρωτίστως τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην καμπάνια και το μήνυμα που θέλησαν να μοιραστούν ασθενείς, φροντιστές και μέλη οικογενειών.

«Το μεγαλύτερο στίγμα είναι να μην δείχνεις κατανόηση», τόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, Καθηγητής & Διευθυντής της Ιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ, αναφέροντας πως ο γιατρός οφείλει να είναι συνήγορος του ασθενή. Ο κ. Συρίγος τάχθηκε κατά της στιγματοποίησης κάθε μορφής καρκίνου, αναφερόμενος στις κληρονομικές συσχετίσεις που αποδεικνύει πλέον η έρευνα σχετικά με την εμφάνιση της νόσου. Τέλος, επεσήμανε πως η ερώτηση

Πρόσβαση σε όλους  και ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα για τους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ζήτησε ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

«Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η λέξη καρκίνος ήταν συνώνυμο της θανατικής ποινής. Σήμερα, υπάρχουν οι βιοδείκτες, οι στοχευμένες θεραπείες και σε λίγα χρόνια ευελπιστούμε να μπορέσουμε να κάνουμε τον καρκίνο μια χρόνια νόσο. Η Πολιτεία θα πρέπει να υποστηρίζει ενημερωτικές καμπάνιες, όπως αυτή της FairLife L.C.C. και να συνθέσει το παζλ της ολοκληρωμένης φροντίδας των ογκολογικών ασθενών».

«Το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα δεν συνάδει με ένα συμπεριληπτικό σύστημα Δημόσιας Υγείας. Το ερώτημα “Καπνίζατε;” αντιστοιχεί σε μια συζήτηση εξαιρετικά αναχρονιστική, που έχει απορριφθεί από τη διεθνή βιβλιογραφία. Αντ’ αυτού ρωτάμε “Τι χρειάζεστε;”» τόνισε ο κύριος Κωνσταντίνος Αθανασάκης, Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Ο κ. Αθανασάκης μίλησε για την ανάγκη ολοκληρωμένης φροντίδας πέρα από την πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει την έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία και στον έλεγχο και αποζημίωση των βιοδεικτών για όλους, ως ζήτημα ισότητας.

Η εισαγωγική ενότητα έκλεισε με την τοποθέτηση της κ. Σάγιας Τσαουσίδου, Δημοσιογράφου, Προέδρου της  Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, η οποία επεσήμανε πως στόχος της Ευρωπαϊκής πολιτικής είναι το 90% των ασθενών που πληρούν τα κριτήρια, να έχουν κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο, το 2025. «Στην Ελλάδα, έχουμε καθυστερήσει στην πρόληψη και στην εκπαίδευση κατά του στίγματος, κάτι που έχω βιώσει προσωπικά μέσα από την ασθένεια του συζύγου μου. Οι άνθρωποι του τύπου έχουμε μερίδιο ευθύνης και τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώνουμε τον κόσμο παράλληλα με τις καμπάνιες και τις θεματικές ημερίδες».

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό οι υποστηρικτές της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Αισιόδοξο μήνυμα από την έρευνα γύρω από τον καρκίνο του πνεύμονα, απέστειλε ο κ.  Caius Kim, Global Director, AstraZeneca, Lung Ambition Alliance, τονίζοντας την καίρια σημασία της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και της ευαισθητοποίησης του κόσμου για τη νόσο και τις προκλήσεις της. Ο κ. Kim θύμισε πως όποιος έχει πνεύμονες, μπορεί να νοσήσει, ανεξαρτήτως ιστορικού καπνίσματος.

Η κα Αγγελική Αγγέλη, Chief Portfolio Value Officer Roche Hellas, αναφέρθηκε στη σημασία στήριξης κάθε προσπάθειας που στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα. Αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της νόσου που επιδέχεται στοχευμένες θεραπείες και στα σημεία που πρέπει να εστιάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας για να δώσει βαρύτητα στο συνολικό ταξίδι του ασθενή, πέρα από την φαρμακευτική αγωγή.

Την ανάγκη της αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στο θέμα της υγείας, υποστήριξε ο κ. Αντώνης Καρόκης, External Affairs Director, MSD Greece, αναφέροντας πως η συζήτηση για τη Δημόσια Υγεία συμπεραίνει πως οι βλαβερές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, συχνά δεν είναι ατομικές, αλλά κοινωνικά προσδιορισμένες αποφάσεις. Ο κ. Καρόκης τόνισε τη μοναδικότητα κάθε ασθενή και τη σημασία της εξατομικευμένης προσέγγισης των ανθρώπων που νοσούν.