ΚΡΑΥΓΗ SOS ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ
«Λιγότερο πλαστικό, περισσότερη Μεσόγειος»
της Ελένης Ρανδζή
«Γροθιά» στο στομάχι αποτελούν οι νεότερες πληροφορίες για τον βαθμό ρύπανσης των θαλασσών. Κι αν νομίζουμε ότι το θέμα δεν αφορά τη χώρα μας, διότι όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχουμε ακόμη πολύ καθαρές θάλασσες, μάλλον δεν γνωρίζουμε ολόκληρη την αλήθεια, η οποία είναι αόρατη!
Όπως αόρατα είναι και τα κατακερματισμένα κομματάκια του πλαστικού, που δεν φαίνονται, όμως μπορούν να βρουν πολύ εύκολα τον δρόμο για το τραπέζι μας.
Η πανέμορφη Μεσόγειος είναι από τις πλέον ρυπασμένες θάλασσες του κόσμου, όπως δείχνουν οι έρευνες, και αν δεν λάβουμε υπόψη μας τις προτροπές των ειδικών και δεν αλλάξουμε συνήθειες άπαντες, τότε η κατάσταση θα χειροτερέψει…
«Οι θάλασσές μας έχουν μετατραπεί σε μια ‘σούπα’ από πλαστικό, απλώς δεν είναι ορατό» όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Άλκης Καφετζής, επικεφαλής της εκστρατείας για την προστασία της θάλασσας της Greenpeace. «Η Μεσόγειος είναι ένα μεγάλο πλαστικό νησί, δεν έχει μεγάλη διαφορά η πυκνότητα των πλαστικών σε αυτά τα νερά με άλλες θάλασσες στον Ειρηνικό και την ΝΑ Ασία, αυτό είναι το μήνυμα που λαμβάνουμε».
Έρευνα Greenpeace
Η Greenpeace πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα το καλοκαίρι του 2017 με ένα από τα πλοία της οργάνωσης και, από την περιοδεία των στελεχών της σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές, τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν απογοητευτικά.
«Είτε επρόκειτο για παραλίες με πολύ κόσμο, είτε απόμερες όπου δεν πατούσε κανένας, είτε στον πυθμένα, είτε στο επιφανειακό μέρος, παντού βρήκαμε πλαστική ρύπανση σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Ασχοληθήκαμε με το συγκεκριμένο κομμάτι της ρύπανσης για να αναδείξουμε την αλήθεια, κι ενώ μπορεί οι Έλληνες να θεωρούν ότι έχουν τις πιο καθαρές θάλασσες, δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Το Αιγαίο και το Ιόνιο είναι ήδη ιδιαίτερα ρυπασμένα πελάγη από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα, από τη ναυσιπλοΐα που είναι μεγάλη πηγή ρύπανσης, από την αλιεία είτε από παρατημένα δίχτυα ψαράδων, είτε από διάφορα υλικά.
Ολόκληρη η Μεσόγειος είναι από τις πλέον ρυπασμένες θάλασσες του κόσμου και είναι πολύ λογικό, διότι είναι από τις πλέον πυκνοκατοικημένες και με τεράστια τουριστική ανάπτυξη, δέχεται τη μεγαλύτερη διέλευση πλοίων, επομένως η επιβάρυνσή της είναι πάρα πολύ μεγάλη», επισημαίνει ο κ. Καφετζής.
«Η θάλασσα δεν είναι μιας χρήσης»
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών που καθιερώθηκαν στις 6 και 8 Ιουνίου αντίστοιχα, οι προσπάθειες όλων των ευαισθητοποιημένων πολιτών συγκλίνουν στην αφύπνιση του κοινωνικού συνόλου, το οποίο καλείται να αλλάξει συνήθειες καταστροφικές προς το περιβάλλον, με απώτερο στόχο τη διάσωση του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, τα δύο συνθήματα που εξέφρασε στη θαλάσσια περιοδεία της η παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση απευθύνονται σε όλους:
«Λιγότερο πλαστικό, περισσότερη Μεσόγειος» και «Η θάλασσα δεν είναι μιας χρήσης», σε αντίθεση με το πλαστικό, που έχει κατακλύσει το φυσικό περιβάλλον.
«Αυτό που χαρακτηρίζει έντονα την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας είναι ο ‘πολιτισμός μιας χρήσης’ ανέφερε χαρακτηριστικά o κ. Καφετζής. «Είναι τόσο εύκολο να καταναλώσουμε πράγματα και να τα πετάξουμε το επόμενο λεπτό στα σκουπίδια. Νομίζουμε ότι το σκουπίδι θα εξαφανιστεί ως δια μαγείας, όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.
Αυτή είναι μια κουλτούρα που καταστρέφει το σπίτι μας, το περιβάλλον μας, τον πλανήτη μας και οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να γίνουμε σωστοί στην καταναλωτική μας συμπεριφορά, να καταλάβουμε τι χρειαζόμαστε για να έχουμε υψηλή ποιότητα ζωής», επισημαίνει το στέλεχος της Greenpeace και υπογραμμίζει την ανάγκη να μπει ψηλά στην ατζέντα το κομμάτι των εταιρικών ευθυνών.
«Οι εταιρείες που παράγουν τόσο μεγάλες ποσότητες πλαστικού και τις διοχετεύουν στην αγορά θα πρέπει να τις μειώσουν, διαφορετικά η λύτρωση των θαλασσών δεν πρόκειται να επέλθει ουσιαστικά».
Πλαστικός πολιτισμός, πλαστικός πλανήτης
Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης είναι το γεγονός ότι το πλαστικό έχει σκοτώσει πολλά ζώα, όπως φάλαινες που τις έχει ξεβράσει η θάλασσα με πλαστικές σακούλες στο στομάχι, θαλασσοπούλια και χελώνες.
«Αυτό είναι το ορατό πλαστικό. Όταν διασπάται σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια, αόρατα στο μάτι, μπαίνει στην τροφική αλυσίδα και δημιουργεί προβλήματα στους θαλάσσιους οργανισμούς.
Μικροπλαστικά έχουμε κι εμείς στο σώμα μας, από τα ρούχα, το νερό, τις τροφές που το απορροφούν όταν καταλήγει στη θάλασσα, όμως δεν γνωρίζουμε επακριβώς τις επιπτώσεις. Το μικροπλαστικό έχει εντοπιστεί από τους πάγους της Αρκτικής, μέχρι τα βαθύτερα σημεία των ωκεανών. Ο πλαστικός μας πολιτισμός έχει μετατρέψει το μοναδικό σπίτι που έχουμε, τον πλανήτη μας, σε έναν πλαστικό πλανήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εκστρατείας για την προστασία της θάλασσας, κ. Καφετζής.
Επικαλέστηκε μάλιστα και έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών για την πυκνότητα των πλαστικών στη Μεσόγειο, σύμφωνα με την οποία στον χώρο όπου κολυμπούν δύο άτομα αντιστοιχεί ένα κομμάτι πλαστικού.
Απειλή οι εξορύξεις υδρογονανθράκων
H Greenpeace ενισχύει το κίνημα ενάντια στις ενδεχόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων που βρίσκεται εν τη γενέσει του, μετά τις άδειες που έχουν δοθεί σε ολόκληρο το Ιόνιο και σε κομμάτι του Κρητικού πελάγους.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και να αντισταθούμε σε αυτά τα σχέδια, αφενός λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε τοπικό επίπεδο και αφετέρου λόγω της τεράστιας ανάγκης της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές. Αν δεν προβούμε σε ενέργειες για να μειώσουμε κατά το ήμισυ τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα επόμενα 12 χρόνια, θα έχουμε τεράστιες κλιματικές αλλαγές και αν γίνουν εξορύξεις αυτό δεν θα μπορέσουμε να το καταφέρουμε», υπογραμμίζει ο ίδιος.
«Αν συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε πηγές ενέργειας όπως ο λιγνίτης και οι υδρογονάνθρακες στον βαθμό που το κάνουμε τώρα, το κλίμα μας θα διαφοροποιηθεί τόσο πολύ, ώστε δεν θα μπορούμε να προσαρμοστούμε πια σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο αυτό, γι αυτό και θα πρέπει να στραφούμε σε πιο καθαρές πηγές ενέργειας», λέει.
Για το σκοπό αυτό η Greenpeace έχει «στρατολογήσει» το ιστορικό πλοίο της Rainbow Warrior, το οποίο επέστρεψε στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής περιοδείας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προώθηση της καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα της περιοδείας που περιλαμβάνει την Αθήνα, την Πάτρα και το Ιόνιο: «Μαζί για το κλίμα» και «Προστατεύουμε το κλίμα και τον τόπο μας».
Τι μπορώ να κάνω εγώ για τη μείωση του πλαστικού;
Μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα από όλους τους πολίτες, ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα. Αναπόδραστη ανάγκη είναι να υιοθετηθούν νέες συνήθειες. Αρχικά πρέπει να μειώσει ο καθένας το πλαστικό που χρησιμοποιεί στις αγορές του.
✓Να μην αγοράζει πλαστικό μπουκάλι με νερό, αλλά να γεμίζει το παγούρι του από το σπίτι και να το έχει μαζί του.
✓Να χρησιμοποιεί το δικό του ποτήρι όταν αγοράζει καφέ, κάτι που είναι εφικτό από το δίκτυο καταστημάτων stopotirimou.gr που λειτουργεί και στη χώρα μαs.
✓Να μην χρησιμοποιεί καλαμάκι ή έστω να έχει ένα μόνο που θα το επαναχρησιμοποιεί.
✓Να μην αφήνει σκουπίδια ούτε δικά του, ούτε άλλων στο περιβάλλον αλλά να τα πετά σε κάδο απορριμμάτων ή ανακύκλωσης.
#IsThisYours
Φωτογράφισε τις πλαστικές σακούλες
Για την ανάδειξη των ευθυνών των εταιρειών, οι πολίτες καλούνται να φωτογραφίζουν τις πλαστικές συσκευασίες που εντοπίζουν στις θάλασσες και τις ακτές, όπου θα φαίνεται το όνομα της εταιρείας και στη συνέχεια να το ποστάρουν στα κοινωνικά δίκτυα, στο hashtag IsThisYours. «Aν οι εταιρείες δεν μειώσουν το πλαστικό στη αγορά, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί μόνο με τις προσπάθειες των καταναλωτών. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα, όμως ακόμη δεν παίρνουν πολύ φιλόδοξα μέτρα, ενώ κάποιες εξ αυτών περιορίζονται σε εύκολες κινήσεις επικοινωνιακού περιεχομένου. Αναδεικνύουν ένα πρόβλημα, κι αυτό βέβαια είναι καλό βήμα, όμως δεν έχουν αρχίσει να παρεμβαίνουν ακόμη στο προϊόν τους», σημειώνει ο κ. Καφετζής.