H πιο πρωτοποριακή τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου

*της Dr. Γλυκερίας Μπουλογιάννη, Ακτινολόγου – Πιστοποιημένης Ακτινοδιαγνώστριας Μαστού

 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το συχνότερο κακόηθες νεόπλασμα μεταξύ των γυναικών. Υπολογίζεται ότι 1 στις 9 γυναίκες θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Παρόλα αυτά, αν διαγνωσθεί σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος. Επομένως, πρωταρχικός στόχος για την καταπολέμηση της νόσου είναι η έγκαιρη διάγνωση που επιτυγχάνεται μέσω του προληπτικού ελέγχου.
Οι νέες μελέτες, μάλιστα, επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση έχει συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού, γεγονός που οφείλεται στις εξελιγμένες απεικονιστικές μεθόδους, τις εξατομικευμένες θεραπείες, αλλά και την κατανόηση της βιολογικής συμπεριφοράς του όγκου.

Στα πλαίσια του σύγχρονου προληπτικού ελέγχου, καθοριστικός είναι ο ρόλος του Αυτόματου Τρισδιάστατου Υπερήχου Μαστού. Έκανε την εμφάνιση του πρώτη φορά στην Αμερική, τα τελευταία χρόνια, και αποτελεί την πιο προηγμένη και καινοτόμο τεχνολογία υπερήχου στην πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Στο Ακτινοδιαγνωστικό Ιατρείο Μαστού – Γλυκερία Μπουλογιάννη, διαθέτουμε τον μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα, Αυτόματο Τρισδιάστατο Υπέρηχο Μαστού ( ACUSON S2000 Automated Breast Volume Scanner – ABVS).

Τρισδιάστατος Υπέρηχος

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα του 3DABVS;

  • Αποτελεί πρωτοποριακή μέθοδο τρισδιάστατης απεικόνισης του μαστού και ανιχνεύει περίπου 40% περισσότερους καρκίνους, ιδιαίτερα σε γυναίκες με πυκνό μαστό.
  • Η τρισδιάστατη απεικόνιση συμβάλλει καθοριστικά στην ακριβή χαρτογράφηση του μαστού και στον εντοπισμό της βλάβης, με αποτέλεσμα την αύξηση της διαγνωστικής ακρίβειας.
  • Σημαντικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τον απλό 2D-υπέρηχο είναι η εκτίμηση της ανατομίας του μαστού σε στεφανιαίο επίπεδο, από το δέρμα μέχρι το θωρακικό τοίχωμα με λεπτές τομογραφικές τομές 1 mm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανίχνευση ακόμη και πολύ μικρών βλαβών που μπορεί να “χαθούν” στην μαστογραφία ή τον απλό υπέρηχο. Η στεφανιαία λήψη παρέχεται μόνο από τον 3D-ABVS και βοηθάει, επιπλέον, στο να εντοπισθεί σωστά η θέση της βλάβης στο μαστό, διευκολύνοντας έτσι τον χειρουργό, σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης.
  • Χωρίς ακτινοβολία, χωρίς πόνο και μέσα σε λίγα μόνο λεπτά επιτυγχάνεται η απεικόνιση και των δύο μαστών. Συνολικά η εξέταση, ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος του μαστού, διαρκεί 8-10 λεπτά και για τους δύο μαστούς.
  • Η κεφαλή του τρισδιάστατου υπέρηχου είναι 15 cm, πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τον απλό υπέρηχο που είναι μόλις 5 cm. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη ολόκληρου του μαστού με μια μόνο λήψη.
  • Η εξέταση γίνεται από εξειδικευμένο χειριστή και οι λήψεις είναι αυτοματοποιημένες από τον υπολογιστή του μηχανήματος. Συνεπώς, η πιθανότητα ανθρώπινου λάθους εκμηδενίζεται.
  • Με την ολοκλήρωση της εξέτασης, γίνεται αποθήκευση περίπου 3000 εικόνων στο ιστορικό του ασθενούς. Οι εικόνες αυτές μπορούν ανά πάσα στιγμή να χρησιμοποιηθούν από τον εξειδικευμένο ιατρό για μελλοντική σύγκριση με παλαιότερες εξετάσεις, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ακόμα και με τον πιο σύγχρονο απλό υπέρηχο.
  • Ο 3D-ABVS της εταιρίας Siemens, περιλαμβάνει και τον απλό 2D-υπέρηχο. Επομένως, σε περίπτωση εντοπισμού βλάβης στον τρισδιάστατο υπέρηχο, ο γιατρός μπορεί, με την βοήθεια του απλού υπερήχου, να εστιάσει σε αυτήν, να την μελετήσει σε βάθος και να προχωρήσει σε βιοψία, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

Τρισδιάστατος Υπέρηχος


Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται ο 3
DABVS;

Ο 3D-ABVS απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ο προληπτικός έλεγχος του μαστού ξεκινάει συνήθως από την ηλικία των 40 ετών, εάν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος με τον 3D-ABVS μπορεί να ξεκινήσει σε μικρότερες ηλικίες, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις γυναικών με οικογενειακό ιστορικό ή ιστορικό καρκίνου του μαστού. Επιπλέον, αποτελεί ιδανική και ασφαλή επιλογή για γυναίκες με πυκνούς μαστούς ή γυναίκες που φέρουν ενθέματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το 50% των γυναικών διαθέτουν πυκνό μαστό. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς έχουν 3-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.  Σε ένα πυκνό μαστό υπάρχει περισσότερος αδένας και λιγότερο λίπος, με αποτέλεσμα στη μαστογραφία να ανιχνεύονται με μεγαλύτερη δυσκολία οι ύποπτες βλάβες. Οι πυκνοί μαστοί, λοιπόν, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις στην διαγνωστική του μαστού. Ο 3D-ABVS αντιμετωπίζει αυτήν την πρόκληση, προσφέροντας ακριβή χαρτογράφηση ακόμα και πολύ πυκνών μαστών.

Τρισδιάστατος Υπέρηχος

Κλείνοντας, η τεχνολογία παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην σύγχρονη διαγνωστική του μαστού. Πρωταρχικός μας στόχος, λοιπόν, είναι η διαρκής ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις, ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον ασθενή, εκμεταλλευόμενοι τα άλματα στην τεχνολογία. Σε αυτή την κατεύθυνση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση, στον 3D-ABVS που διαθέτουμε στο ακτινοδιαγνωστικό μας ιατρείο, του πιο σύγχρονου υποστηρικτικού διαγνωστικού συστήματος παγκοσμίως, QVCAD. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι το πρώτο τέτοιο σύστημα που εγκαθίσταται στην Ελλάδα.

Το σύστημα QVCAD κατασκευάστηκε στην Αμερική το 2019-2020 και είναι το μοναδικό που έχει εγκριθεί για κλινική χρήση. Συνδυάζει συστήματα υπολογιστικής ανάλυσης εικόνων CAD με τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), προσθέτοντας ένα υπερσύγχρονο και ισχυρό όπλο στην φαρέτρα του εξειδικευμένου ακτινοδιαγνώστη μαστού. Το QVCAD έχει την δυνατότητα να ανιχνεύει πολύ μικρές βλάβες ή βλάβες που μπορεί να “κρύβονται” λόγω της ανατομίας του μαστού, δίνοντας έτσι στον ιατρό την δυνατότητα να  εστιάσει την προσοχή του στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Με αυτό τον τρόπο, το QVCAD σύστημα αυξάνει ακόμα περισσότερο την διαγνωστική ακρίβεια της εξέτασης, μειώνοντας δραματικά την πιθανότητα ανθρώπινου σφάλματος.

 

Η Γλυκερία Μπουλογιάννη MD, PhD είναι διδάκτωρ ΑΠΘ και πιστοποιημένη ακτινοδιαγνώστρια μαστού και προστάτη. Κατέχει το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Μαστού από το 2014 (EDBI), καθώς την Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στην Απεικόνιση Μαστογραφίας (European Screening of Mammography LRCB) από το 2016.

 

Μπουλογιάννη Γλυκερία μαστού

 

INFO!

Γλυκερία Μπουλογιάννη MD, PhD – Πιστοποιημένη Ακτινοδιαγνώστρια Μαστού & Προστάτη

Ακτινοδιαγνωστικό ιατρείο μαστού

www.boulogianniglykeria.gr