Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τον ιό HPV. Τι είδους ιός είναι;

Ο όρος HPV είναι ένα ακρωνύμιο, το οποίο αντιστοιχεί στο Human Papilloma Virus. Η μετάφραση του όρου στα ελληνικά είναι Ανθρώπινος Ιός των Θηλωμάτων. Πρόκειται για έναν πολύ συνήθη ιό, που διαθέτει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους, με περίπου 40 εξ αυτών να αφορούν τον άνθρωπο.
Ορισμένα στελέχη του ιού είναι αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλα προκαλούν κονδυλώματα και άλλα είναι καρκινογόνα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν κυρίως καρκίνο τραχήλου της μήτρας και σπανιότερα άλλων οργάνων.

 

Με ποιον τρόπο πραγματοποιείται η μετάδοση του ιού;

Η μετάδοση του HPV πραγματοποιείται με δερματική ή σεξουαλική επαφή.
Μετά την επαφή, προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει και εισάγει το γενετικό του υλικό. Μπορεί να επιζήσει στα συγκεκριμένα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος και σε υγρές επιφάνειες, όπως το άκρο του πέους, ο πρωκτός, ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας το στόμα, ο φάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι, καθώς και οι πνεύμονες.

 

Πόσο πιθανό είναι να κολλήσει κάποιος τον ιό HPV;

Πολύ πιθανό. Η λοίμωξη από τον ιό HPV απαντάται σε περίπου 4 στα 5 σεξουαλικώς ενεργά άτομα και των δύο φύλων.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το προσβεβλημένο άτομο «απαλλάσσεται» από τον ιό μετά από χρονικό διάστημα έως και δύο έτη από τη στιγμή της μόλυνσής του, ανάλογα με την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού του.

 

Σε περίπτωση που δεν αποβληθεί φυσιολογικά από τον οργανισμό, τι μπορεί να προκαλέσει;

Σε αυτή την περίπτωση, ο HPV μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ατόμου που τον «φιλοξενεί», με συνέπεια την εμφάνιση και συσσώρευση μεταλλαγμένων κυττάρων και σε βάθος χρόνου την εμφάνιση αρχικά προ-καρκινικών αλλοιώσεων. Αυτές με τη σειρά τους υπάρχει πιθανότητα κατά 10%-15% να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

 

Ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας θεωρείται ένας από τους πιο συχνούς γυναικολογικούς καρκίνους. Η βασική του αιτία είναι ο HPV;

Σωστά. O κύριος παράγοντας ανάπτυξης του καρκίνου της μήτρας είναι η λοίμωξη από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Αλλά όχι μόνο. Η δράση διαφόρων άλλων ενδογενών (γονιδιακών) παραγόντων, αλλά και εξωγενών όπως το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η διατροφή κλπ μπορεί να τον προκαλέσουν.

tips!

Πώς μπορώ να περιορίσω

τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας;

 

Προσυμπτωματικός έλεγχος σε συνεργασία με τον γυναικολόγο,

Μείωση του καπνίσματος,

Υγιεινή διατροφή (φρούτα, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, βιταμίνη C),

Καλός ύπνος,

Χρήση προφυλακτικών κατά τη σεξουαλική επαφή

Εμβολιασμός μεταξύ 11 και 26 ετών

Αυτό το ήξερες;

Το 2008 απονεμήθηκε το Βραβείο Nobel Ιατρικής στον Γερμανό καθηγητή Harald zur Hausen για την ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ HPV καρκίνου τραχήλου της μήτρας