Ο HPV ή αλλιώς Human Papilloma Virus – στα ελληνικά Ανθρώπινος Ιός των Θηλωμάτων – αποτελεί την πλέον συχνή, σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Πρόκειται για έναν πολύ συνήθη ιό, που διαθέτει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους, με περίπου 40 εξ’ αυτών να αφορούν τον άνθρωπο.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός βιοπαθολόγος Σπυρίδων Γέρου και επιστημονικός υπεύθυνος των διαγνωστικών-ερευνητικών ιατρείων «Ανάλυση Ιατρική», ορισμένα στελέχη του ιού είναι αβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά προκαλούν κονδυλώματα και άλλα είναι καρκινογόνα. Τα τελευταία μπορούν να προκαλέσουν κυρίως καρκίνο τραχήλου της μήτρας και σπανιότερα άλλων οργάνων.

 

Δεδομένου ότι ο ιός είναι δερματικός, μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με απλή ανταλλαγή μολυσμένων σωματικών υγρών. Μάλιστα, η χρήση προφυλακτικών δίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση περιορισμένη προστασία. Ειδικότερα, ο HPV μετά τη σεξουαλική επαφή προσκολλάται στα επιθηλιακά κύτταρα του οργανισμού που προσβάλλει και εισάγει το γενετικό του υλικό. Μπορεί να επιζήσει στα συγκεκριμένα επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος και σε υγρές επιφάνειες, όπως το άκρο του πέους, ο πρωκτός, ο κόλπος, το αιδοίο, ο τράχηλος της μήτρας, το στόμα, ο φάρυγγας, η τραχεία, οι βρόγχοι, καθώς και οι πνεύμονες.

 

«Η λοίμωξη από τον ιό HPV απαντάται σε περίπου 4 στα 5 σεξουαλικώς ενεργά άτομα και των δύο φύλων. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το προσβεβλημένο άτομο απαλλάσσεται από τον ιό μετά από χρονικό διάστημα έως δύο έτη από τη στιγμή της μόλυνσής του, ανάλογα με την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού του», υπογραμμίζει ο κ. Γέρου.

 

Σε περίπτωση που δεν αποβληθεί φυσιολογικά από τον οργανισμό, ο HPV μπορεί να ενσωματωθεί στο γονιδίωμα του ατόμου που τον «φιλοξενεί», με συνέπεια την εμφάνιση και συσσώρευση μεταλλαγμένων κυττάρων και σε βάθος χρόνου την εμφάνιση αρχικά προκαρκινικών αλλοιώσεων. Αυτές με τη σειρά τους υπάρχει πιθανότητα κατά 10%-15% να προκαλέσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

 

Ποιες εξετάσεις δείχνουν μόλυνση από τον ιό HPV

Εδώ και πολλά χρόνια το τεστ Παπανικολάου ήταν ο μόνος τρόπος που είχαν οι γυναικολόγοι για την ανίχνευση μη φυσιολογικών κυττάρων ή ενδείξεων αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Ωστόσο, τελευταία και μετά τη διαπίστωση ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV ευθύνεται σχεδόν αποκλειστικά για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, σχεδιάστηκε ένα πολύ αξιόπιστο τεστ, το HPV DNA test, μέσω του οποίου πραγματοποιείται γενετική ανάλυση (ταυτοποίηση) στελεχών του ιού HPV που πιθανόν εντοπίστηκαν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διεθνείς φορείς υγείας αλλά και το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας προτρέπουν τους ιατρούς να ελέγχουν προληπτικά τις γυναίκες μετά την ηλικία των 30 ετών και με τις δύο μεθόδους δηλαδή τόσο με το HPV DNA όσο και με το ΤΕΣΤ ΠΑΠ, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων.

 

Ποια είναι η διαδικασία του HPV DNA TEST

Για το HPV DNA TEST χρησιμοποιείται ειδικός στυλεός (βουρτσάκι), με τον οποίο συλλέγεται υγρό και βλέννα από τον τράχηλο της μήτρας και κατ’ επέκταση και κύτταρα από την εν λόγω περιοχή.

Στη συνέχεια, στο εργαστήριο ελέγχεται η παρουσία τμημάτων DNA του ιού μέσα στα κύτταρα αυτά.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι τύποι HPV είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους υπόλοιπους και η παρουσία τους αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στον τράχηλο της μήτρας.

Υψηλού κινδύνου τύποι θεωρούνται οι HPV-16 και HPV-18. Επίσης ογκογόνοι, αλλά με μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας από τους 2 που αναφέρονται πριν, είναι άλλοι 12 τύποι HPV. Συγκεκριμένα, οι τύποι 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 θεωρούνται επίσης υψηλού κινδύνου.

 

Πώς μπορώ να περιορίσω τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τραχήλου της μήτρας;

01.

Δεν ξεχνώ τον ετήσιο προσυμπτωματικός έλεγχο σε συνεργασία με τον γυναικολόγο μου (ΤΕΣΤ ΠΑΠ, HPV DNA TEST)

 

02.

Μειώνω ή σταματώ το κάπνισμα

 

03.

Επιλέγω να κάνω υγιεινή διατροφή

(φρούτα, πράσινα λαχανικά, πράσινο τσάι, βιταμίνη C)

 

04.

Κοιμάμαι καλά

 

05.

Χρησιμοποιώ πάντα προφυλακτικό κατά

τη σεξουαλική επαφή

 

06.

Ενημερώνομαι για το εμβόλιο που

πραγματοποιείται σε ηλικίες μεταξύ 11 και 26 ετών.

 

INFO! 

Σπυρίδων Γέρου, Ειδικός Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονικός Διευθυντής των Βιοπαθολογικών Διαγνωστικών & Ερευνηρικών Ιατρείων «Ανάλυση Ιατική ΑΕ».

www.analysi.gr