Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα εξαιτίας της  νέας παραλλαγής JN.1 η οποία μπορεί να ευθύνεται για την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η νέα υποπαραλλαγή είχε βρεθεί σε 101 δείγματα που εξετάστηκαν και βρίσκεται στην Ελλάδα Από τις αρχές Οκτωβρίου

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εμφάνιση της JN.1 συμπίπτει με αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αυτό ως φαίνεται δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).

«Η υποπαραλλαγή JN.1 καθίσταται γρήγορα η κυρίαρχη στις ΗΠΑ, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πιο μεταδοτική. Ευτυχώς όμως δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο», δήλωσε στο NBC News η Dr. Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των Κέντρων, η νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορονοϊός ευθυνόταν στις 9 Δεκεμβρίου για το 21% των κρουσμάτων της COVID στις ΗΠΑ. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, όμως, ευθυνόταν μόνο για το 8%.

Ποια συμπτώματα προκαλεί

Τα συμπτώματα της υποπαραλλαγής JN.1 είναι παρόμοια με εκείνα των υπόλοιπων παραλλαγών της Όμικρον και περιλαμβάνουν:

Πονόλαιμος

Καταρροή

Βήχας

Κόπωση

Πονοκέφαλος

Μυαλγία

Πυρετός

Ρίγη

Απώλεια όσφρησης

Υποπαραλλαγή JN.1: Γιατί τρομάζει τους ειδικούς

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος της Όμικρον έχει την ικανότητα να αποφεύγει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως εκ τούτου, η JN.1 αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή σχεδόν το 30% των κρουσμάτων στη χώρα και «οι νοσηλείες αυξάνονται γρήγορα».

Ειδικότερα, πρόσφατο δημοσίευμα του CBS αποκαλύπτει ότι το Νοέμβριο, τα κρούσματα με JN.1 ήταν πολύ λιγότερα, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 8,8% των συνολικών κρουσμάτων με κορονοϊό. Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η εν λόγω υποπαραλλαγή ίσως επικρατήσει έναντι των υπολοίπων, λόγω του ότι διασπείρεται πολύ γρήγορα.

Σε κλοιό γρίπης

Ο κορονοϊός δεν είναι ο μόνος ιός που «ρίχνει στο κρεβάτι» τους Έλληνες

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του  ΕΟΔΥ, η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει άνω του 10%, που αποτελεί το εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τέσσερα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την αρχή επιτήρησης της γρίπης έως και την τελευταία εβδομάδα, νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και καταγράφηκαν πέντε θάνατοι.