«Όταν εύχεσαι ελπίζεις, κι όταν ελπίζεις παλεύεις».

Συνέντευξη της Σάντρας Ζαφειρακοπούλου, Γενικής Διευθύντριας του MakeAWish (Κάνε-Μια-Ευχή-Ελλάδος) στην Άννα Παπαδοπουλου.

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μία-Ευχή Ελλάδος) εκπληρώνει Ευχές που έχουν τη δύναμη να μεταμορφώσου τις ζωές παιδιών με πολύ σοβαρές ασθένειες. Μία Ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι τα παιδιά στα οποία έχει εκπληρωθεί η Ευχή τους, μπορούν να ανακτήσουν τη σωματική και συναισθηματική δύναμη που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Στον μαγικό κόσμο των Ευχών μας ταξιδεύει η κα Σάντρα Ζαφειρακοπούλου, Γενική Διευθύντρια του Μake-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος).

 

Τι είναι το Make-Α-Wish και πώς ξεκίνησε;

Όλα ξεκίνησαν από μία ευχή ενός μικρού να δει από κοντά το ελικόπτερο της Αστυνομίας και στη συνέχεια, την ευχή της μητέρας του να προσφέρει και σε άλλα παιδιά ό,τι δόθηκε και στο δικό της παιδί με τόση αγάπη. Όλα αυτά συνέβησαν 39 χρόνια πριν στο μακρινό Phoenix στην Αριζόνα όταν το μοναχοπαίδι της Linda, ο Chris, πάλευε μία λευχαιμία επιθετική, από την οποία φαινόταν ότι δεν θα ξεφύγει εύκολα.

Όπως ήταν μικρή η κοινωνία, μαθεύτηκε πολύ γρήγορα η επιθυμία του 7χρονου και μία ομάδα αστυνομικών όχι μόνο την εκπλήρωσε, αλλά πρόσφερε μία ημέρα γεμάτη ξεχωριστές εμπειρίες στον μικρό Chris. Έτσι τον έκαναν κανονικό αστυνομικό και μάλιστα τον παρασημοφόρησαν για τη δράση του στο τέλος της ημέρας.

Λίγους μήνες μετά την ημέρα εκείνη, την 29η Απριλίου του 1980, η μητέρα του ευχαριστώντας τους αστυνομικούς εξέφρασε τη δική της επιθυμία: να ιδρύσουν έναν οργανισμό, εκείνη και οι αστυνομικοί, που θα εκπληρώνει τα όνειρα παιδιών με απειλητικές ασθένειες.

 

Πότε έρχεται το Make-A-Wish για πρώτη φορά στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο σκοπός, το όραμα και η αποστολή του;

Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) ιδρύθηκε το 1996 από δύο γυναίκες που δεν είναι ελληνίδες, αλλά είχαν βιώσει σε άλλες χώρες το θαύμα αυτό του Οργανισμού, την Gabriella Calini και την Pamela Bourazani και ήθελαν να το προσφέρουν στα παιδιά που νοσούν στην Ελλάδα. Σκοπός του Make-A-Wish σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται, σε όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, και σε ακόμη 42 χώρες, είναι ένας και μοναδικός: να μεταμορφώσει τις ζωές παιδιών 3-18 ετών τη στιγμή που εκείνα παλεύουν για τη ζωή τους και έχουν ξεχάσει τι θα πει «είμαι παιδί», «παίζω», «ονειρεύομαι».

Όραμα του Οργανισμού, και όλων ημών που έχουμε την τιμή να είμαστε στο «άρμα» του, είναι να φτάσει σε κάθε παιδί που νοσεί. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 300-350 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο, ενώ υπάρχουν ακόμη 200 περιστατικά που δεν αφορούν στην ασθένεια αυτή, αλλά σε νευρομυικές παθήσεις, μεταβολικά νοσήματα, καρδιολογικά νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση κι άλλες.

 

Τι είναι αυτό το «μαγικό» που κρύβει μέσα της μια Ευχή; Πώς μπορεί να μεταμορφώσει ολοκληρωτικά τη ζωή ενός παιδιού που δίνει έναν τόσο δύσκολο αγώνα;

Δεν είναι απλό να απαντήσω και όπως το ρωτάτε τώρα εσείς, το έχω και εγώ αναρωτηθεί πολλές φορές. Μετά όμως από σχεδόν πέντε χρόνια στον Οργανισμό πιστεύω ότι το πιο «μαγικό» στοιχείο της εμπειρίας της ευχής είναι το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις απίστευτα σκληρές θεραπείες, το παιδί και η οικογένεια έχουν δίπλα τους κάποιους ανθρώπους που τους κοιτούν με θάρρος, τους θαυμάζουν, δεν τους λυπούνται και κάνουν τα πάντα να προσφέρουν στο παιδί μία αξέχαστη ημέρα ή και περισσότερες. Η εμπειρία της ευχής δεν είναι ένα δώρο ανταπόδοσης ή ένα περιστασιακό πάρτυ. Είναι κάτι που ζεις και θα σε συνοδεύει για πάντα.

 

Ποια είναι τα πιο τρελά όνειρα που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα;

Εμείς τείνουμε να λέμε πως όλα τα όνειρα είναι τρελά γιατί αφορούν την πιο βαθιά επιθυμία ενός παιδιού – ήρωα. Γιατί όσο «απλή» και αν φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση μία επιθυμία, όταν «ψάξεις» βαθιά στην ψυχή του παιδιού θα βρεις πολλούς λόγους που κάνουν αυτή την επιθυμία κάθε άλλο παρά «απλή». Βέβαια έχουμε εκπληρώσει και κάποια όνειρα που -αντικειμενικά- είναι πιο δύσκολα στην υλοποίηση. Για παράδειγμα ο μικρός που ήθελε να κολυμπήσει με καρχαρίες ή ο νεαρός μας που ήθελε να οργανώσουμε έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να προσφέρουμε όλα τα έσοδα στο νοσοκομείο που τον περιέθαλψε, ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές οργανωτικά ευχές. Μας ξεσηκώνουν αυτές οι ευχές γιατί μας κάνουν να υπερπηδούμε ακόμη περισσότερα εμπόδια από τα καθημερινά!

 

Πώς είναι να εργάζεσαι για έναν τόσο υπέροχο σκοπό; Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια στιγμή που έχει χαραχτεί βαθιά στη ψυχή σας;

Δεν θα χρησιμοποιούσα το ρήμα «εργάζομαι». Θα προτιμούσα να πω «ζω». Περί αυτού πρόκειται. Η ενασχόληση αυτή είναι ΖΩΗ. Στα πιο σκληρά της και τα πιο όμορφά της! Κάθε μέρα ζω στιγμές που χαράζονται μέσα μου ανεξίτηλα και είμαι βέβαιη ότι θα τις έχω στην καρδιά μου και στο μυαλό μου μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Θα μοιραστώ μαζί σας μία «απλή» στιγμή που συνέβη μόλις χθες.

Ήμουν κλεισμένη στο γραφείο μου ανάμεσα σε νούμερα, πλάνα προσέλκυσης πόρων, τηλεφωνήματα και… άγχος. Βυθισμένη σε αυτό άκουσα ξαφνικά μία φωνή γυναικεία και μία πιο παιδική κοριτσίστικη. Με όσα μπορούσα να διακρίνω από τις φωνές και τα γέλια ήταν μια μαμά και μια κόρη λίγο πριν αναχωρήσουν για ένα ταξίδι κατά το οποίο θα εκπληρωνόταν η ευχή της μικρής. Κάποια στιγμή οι φωνές σίγασαν και «άκουσα» έναν λυγμό. Ήταν η μαμά. Με δυσκολία ξεχώριζα τις λέξεις μέχρι που άκουσα μία φράση καθαρή και τόσο δυνατή «Σας ευχαριστώ που πιστέψατε σε εκείνην». Μια μαμά που μας ευχαριστεί γιατί πιστέψαμε στο παιδί της και στο ότι θα τα κατάφερνε.

 

Ποιοι κρύβονται πίσω από τη δημιουργία αυτής της τόσο δυνατής εμπειρίας;

Κρύβονται 250 εθελοντές σε όλη την Ελλάδα και 17 εργαζόμενοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Κρύβονται γονείς και παιδιά ευχής που μετά την εμπειρία της ευχής έχουν εγγραφεί ως εθελοντές για να προσφέρουν και εκείνοι με τη σειρά τους σε άλλα παιδιά. Χωρίς εθελοντές ΔΕΝ υπάρχουμε. Είναι τόσο απλό. Ακόμη και αν μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους εργαζομένους, δεν είναι αυτή η λογική του Οργανισμού. Παραμένουμε εθελοντικός οργανισμός βαθιά στο DNA μας.

 

Πώς μπορεί να υποστηρίξει κάποιος το έργο σας;

Το πρώτο που ζητούμε από όσους έρχονται σε επαφή μαζί μας είναι να καταλάβουν τον σκοπό μας. Εάν έχουν κάποιο ελεύθερο χρόνο, όχι απαραίτητα πολύ, να τον αφιερώσουν σε εμάς είτε για να στηρίξουν λειτουργίες που συντονίζει το γραφείο είτε για να οργανώσουν αυτόνομες ενέργειες προσέλκυσης πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας. Πολύ σημαντική είναι και η οικονομική ενίσχυση.

Έτσι μπορεί κάποιο ζευγάρι να προμηθευτεί από εμάς τις μπομπονιέρες και τα προσκλητήρια για το γάμο ή τη βάφτιση του παιδιού τους, ένας ιδιώτης ή και μία εταιρεία μπορεί να υιοθετήσει μία ευχή ή μέρος αυτής ή και περισσότερες από μία ευχές και, βέβαια, οποιοσδήποτε μπορεί να πάρει το Αστέρι της Ευχής αντί μίας δωρεάς €2.

Εάν κάποιος φίλος ή φίλη επιθυμεί να στηρίζει σταθερά το έργο μας μπορεί να επιλέξει να γίνεται μία δωρεά Online μέσα από το site μας www.makeawish.gr κάθε μήνα (ανεξαρτήτως ποσού).

Μία δωρεά εις μνήμην είναι, επιπλέον, ιδιαίτερα πολύτιμη για εμάς, ιδίως εάν η οικογένεια προσκαλέσει φίλους και συγγενείς του ανθρώπου που έχει χαθεί, να κάνουν μία δωρεά αντί στεφάνων. Επιπλέον, υλοποιούμε με περίσσια αγάπη προγράμματα για εταιρείες μέσα από τα οποία προκύπτει και μία δωρεά. Μία επιχείρηση μπορεί να «υιοθετήσει» και το λογότυπό μας συνδυάζοντας το brand της με το Make-A-Wish και, έτσι, γνωστοποιώντας άμεσα στους καταναλωτές-πελάτες της ότι μας στηρίζει.