Νέα εποχή στη χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη φέρνει η τεχνική MoLEP, η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της θεραπείας HoLEP, που ήταν μέχρι πρότινος η κορωνίδα των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών πρακτικών για την πάθηση που απασχολεί μεγάλη μερίδα των ανδρών. Η τεχνική MoLEP φέρνει την επανάσταση στη χειρουργική θεραπεία της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη με σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή.

Η σκυτάλη στο διπαλμικό laser Moses 2.0

Τι ακριβώς είναι όμως η νέα τεχνική; Πρόκειται ουσιαστικά για την επόμενη μέρα του HoLEP, της εκπυρήνισης δηλαδή του αδενώματος του προστάτη με τη χρήση laser Holmium, το οποίο δίνει τη σκυτάλη στο διπαλμικό laser Moses 2.0, που εγκαθίσταται πρώτη φορά στην Ελλάδα και τίθεται σε εφαρμογή από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης.

Με το HoLEP δινόταν οριστική λύση στο πρόβλημα των ασθενών ανεξαρτήτως του μεγέθους του προστάτη και με ελάχιστες ενοχλήσεις για τους ασθενείς. Ήταν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για τη θεραπεία της υπερπλασίας προστάτη με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση της πιθανότητας αιμορραγιών, ο περιορισμός του χειρουργικού χρόνου, η αφαίρεση του καθετήρα στο πρώτο 24ωρο και η ταχεία επιστροφή του ασθενούς στις συνήθεις δραστηριότητές του χωρίς πρόβλημα. «Με τη MoLEP πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα» εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος, διευθυντής Β’ Ουρολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της ουρολογικής ομάδας U4U, Δρ Ανδρέας Ανδρέου.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια τεχνολογία, η οποία έχει πατέντα τη χρήση δύο φυσαλίδων από το laser Holmium, με αποτέλεσμα την ταχύτερη κοπή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αλλά και την πολύ καλύτερη αιμόσταση. Τα μεγέθη προστάτη τα οποία μπορούν πλέον να χειρουργηθούν είναι από τα μικρότερα των 50 και 60 κυβικών εκατοστών έως και τα πολύ μεγάλα αδενώματα της τάξης των 300 κυβικών που είναι η χειρουργική καθημερινότητα, ενώ έχουν αναφερθεί και ιστορικά μεγέθη προστάτη 700 κυβικών εκατοστών.

MoLEP

Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής MoLEP

Τα πλεονεκτήματα της νέας χειρουργικής τεχνικής MoLEP, που αντιμετωπίζει την Καλοήθη Υπερπλασία του Προστάτη, είναι τα ακόλουθα για τον ασθενή:

  • Η σύντομη διάρκεια νοσηλείας, μόλις μίας ημέρας
  • Η μικρότερη απώλεια αίματος
  • Η ελαχιστοποίηση του πόνου
  • Η άμεση αφαίρεση του καθετήρα, την ίδια μέρα
  • Η σύντομη επάνοδος στην καθημερινότητα
  • Η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου επιπλοκών

Με τη MoLEP το ενδεχόμενο επανεπέμβασης εκμηδενίζεται, αφού δίνεται ριζική λύση στο πρόβλημα. Επίσης, η ακρίβεια και η ασφάλεια είναι δύο στόχοι που εξυπηρετούνται ακόμα καλύτερα με τη νέα τεχνική και το laser Moses 2.0, αποφεύγοντας μάλιστα τυχόν διαθλάσεις, αλλά και απορρόφηση ενέργειας από το νερό, κάτι που συμβαίνει με τα μονοπαλμικά Holmium Lasers. Επιπλέον, η MoLEP μπορεί να εφαρμοστεί και σε καρδιοπαθείς ασθενείς, χωρίς να παρεμβαίνει στην αντιπηκτική τους αγωγή, αφού πετυχαίνει πολύ καλύτερη αιμόσταση.

Η ομάδα της U4U, αξιοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της Καλοήθους Υπερπλασίας του Προστάτη, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να συμβαδίζει πάντα με τις τεχνολογικές εξελίξεις που βρίσκονται στην υπηρεσία της Ιατρικής και συγκεκριμένα της Ουρολογίας.

Τι είναι η Καλοήθης Υπερπλασία του Προστάτη (ΚΥΠ);

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δηλαδή η μεγέθυνση του προστατικού ιστού, απασχολεί έναν στους δύο άνδρες από την ηλικία των 50 ετών, καθώς και πάνω από το 80% των ανδρών άνω των 65 χρόνων.

Όσο μεγαλώνει η ηλικία του άνδρα τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος του προστάτη. Η μεγέθυνση του προστάτη έχει ως συνέπεια την συμπίεση του τοιχώματος της ουρήθρας, αλλά και της κύστης, οδηγώντας σε διαταραχές του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος.

MoLEP

INFO!

Δρ Ανδρέας Ανδρέου

Χειρουργός – Ουρολόγος