Η αξία του εμβολιασμού και η ανάγκη επίτευξης υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα για τον HPV ήταν τα βασικά θέματα της συνέντευξης τύπου που διοργάνωσε η MSD με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού.

Την εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής HPV Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, συντόνισε ο κύριος Γιώργος Τρίμης, Παιδίατρος, Medical Lead Vaccines/Infectious Diseases της MSD Ελλάδας.

Τα 3 «Α» που στηρίζονται τα εμβόλια

«Σήμερα, στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού περιλαμβάνονται 18 εμβόλια για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων που κάποτε αποτελούσαν αιτίες απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όλα τα διαθέσιμα εμβόλια αναπτύσσονται πάνω στα 3 ‘Α’, δηλαδή Ασφάλεια (να μην προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες), Ανοσογονικότητα (να είναι ικανό να επάγει ανοσολογική απάντηση, όταν χορηγηθεί σε ανθρώπους) και Αποτελεσματικότητα (η ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό να είναι επαρκής για να προλάβει σοβαρή νόσηση)», εξήγησε ο κ. Μίχος καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, ένα εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα επικαιροποιείται βάσει της τοπικής και χρονικής επιδημιολογίας των νοσημάτων, της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού (%), νέων επιστημονικών δεδομένων και των νέων εμβολίων που αναπτύσσονται καθώς και μελετών κόστους-οφέλους των καινοτόμων αυτών ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Με τη σειρά του ο κύριος Θεόδωρος Αγοραστός, Καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, στην ομιλία του με θέμα «Η συμβολή του εμβολιασμού στην εξάλειψη του HPV και η ανάγκη οργάνωσης ενός Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου στην Ελλάδα», ξεκίνησε θυμίζοντας το στόχο της παγκόσμιας στρατηγικής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) μέχρι το 2030 για την εξάλειψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας (ΚΤΜ) ως θέμα δημόσιας υγείας.

Τόνισε ότι «για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειάζεται το 90% των κοριτσιών να έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο ενάντια στον HPV μέχρι την ηλικία των 15 ετών, το 70% των γυναικών να έχουν κάνει τα σχετικά διαγνωστικά τεστ υψηλής ακρίβειας στα 35 και στα 45 και το 90% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με ΚΤΜ να λαμβάνουν θεραπεία και φροντίδα.

Χρειαζόμαστε οργανωμένα προγράμματα screening και θεραπείας του ΚΤΜ, ενώ η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινάει από την ηλικία των 30 ετών και το HPV DNA τεστ να αποτελεί το βασικό εργαλείο screening».

Τα στοιχεία που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Ο κ. Αγοραστός παρουσίασε στοιχεία από τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ όπου παρατηρήθηκαν 88% λιγότεροι καρκίνοι τραχήλου μήτρας σε γυναίκες που είχαν κάνει το HPV εμβόλιο. Κλείνοντας την παρουσίαση του αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου υγείας παιδιού, συμπλήρωσης του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών αλλά και στη συνέχιση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης».

Ειδικότερα τόνισε την ανάγκη για πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιώσιμη χρηματοδότηση των προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου.

Πώς η πανδημία συνέβαλε στην παύση – καθυστέρηση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους

Ο κύριος Ηλίας Γκούντας, Value and Patients Access Manager της MSD Ελλάδας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κύπρου, στην εισήγησή του με θέμα «Μπορεί να εξαλειφθεί το HPV εμβολιαστικό έλλειμμα μέχρι το 2023; Παρουσίαση της μελέτης για το εμβολιαστικό κενό στην Ελλάδα», υπογράμμισε ότι γενικά η πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική καθυστέρηση στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων, ενώ ειδικότερα παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στη χορήγηση των εμβολίων για την ανοσοποίηση έναντι στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).

Ο κ. Γκούντας ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του εξήγησε ότι αν δεν καλύψουμε το εμβολιαστικό έλλειμμα «ένας σημαντικός αριθμός κοριτσιών/γυναικών μακροπρόθεσμα θα είναι ευάλωτες σε HPV επιπλοκές, η νοσηρότητα θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, το ίδιο και το κόστος φροντίδας των HPV επιπλοκών».

«Οι ασθένειες που προκαλούνται από τον HPV μπορούν να προληφθούν μέσω του εμβολιασμού»