Ένα επιπλέον βήμα ασφάλειας στη ριζική προστατεκτομή προσφέρει η τεχνική NeuroSAFE, που έχει αναπτυχθεί από το πλέον διάσημο κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, Martini Klinik, στη Γερμανία. Πρόκειται για μια τεχνική για την εξέταση της πλήρους επιφάνειας επαφής του αφαιρεθέντος προστάτη με το νεύρο, η οποία παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μάλιστα, εφαρμόζεται από λίγα μόνο κέντρα στο εξωτερικό. Η εξειδικευμένη ομάδα χειρουργικής ουρολογίας UROSURG (Παναγιώτης Δημόπουλος, Σπύρος Καμπάνταης, Γεώργιος Καρύδας, Αργυρώ Σέκουλη, Βίκτωρας Γκούρβας), με εξειδικευμένη εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στη συγκεκριμένη τεχνική, μπορεί να εξασφαλίσει αντίστοιχα με το εξωτερικό αποτελέσματα και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κλινική “Άγιος Λουκάς“.

Ριζική προστατεκτομή

Οι στόχοι της ριζικής προστατεκτομής σε άνδρες με καρκίνο που περιορίζεται στον προστάτη είναι:

-να αφαιρεθεί ο καρκίνος με στόχο την ίαση από τη νόσο

-να επιτευχθεί ένα σαφές χειρουργικό όριο μακριά από τον όγκο

-να πέσει το επίπεδο PSA στο αίμα σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα

-να μειωθεί η ανάγκη για περαιτέρω θεραπεία (π.χ. ακτινοθεραπεία ή ορμονική θεραπεία)

-να αποφευχθεί η ακράτεια ούρων

-να διατηρηθεί η στύση (εάν είναι εφικτό και κατάλληλο για τον ασθενή). Είναι ογκολογικά εφικτό και ασφαλές να διατηρηθούν τα υπεύθυνα νεύρα μόνον εάν ο καρκίνος δεν επεκτείνεται σε αυτά. Εφόσον διατηρηθούν, στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκαθίσταται και η στυτική λειτουργία. Σημαντική, βέβαια, είναι η ποιότητα της στύσης και λειτουργίας πριν από το χειρουργείο, η οποία καθορίζει και την ταχύτητα της αποκατάστασης.

UroSurg NeuroSAFE

Η τεχνική NeuroSAFE έχει αναπτυχθεί από την Martini Klinik στη Γερμανία για να προσφέρει περαιτέρω ασφάλεια στη ριζική προστατεκτομή. Η ριζική προστατεκτομή εκτελείται με την προστασία των νεύρων ανεξάρτητα από το φορτίο της νόσου. Μόλις απομακρυνθεί ο προστάτης, η περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο σημείο όπου έχουν αφαιρεθεί τα νεύρα εξετάζεται από εξειδικευμένο παθολογοανατόμο. Εάν εμφανιστούν καρκινικά κύτταρα στην άκρη του προστάτη (θετικό χειρουργικό όριο), τότε η δέσμη νεύρων αποκόπτεται από την πλευρά αυτή. Αυτή η τεχνική έχει σχεδιαστεί για να προάγει την προστασία των νεύρων χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τον έλεγχο του καρκίνου.

Η στύση ελέγχεται μέσω πολύ λεπτών και ευαίσθητων νευρικών ινών (νεύρων), οι οποίες στην πορεία τους από τον εγκέφαλο προς το πέος διέρχονται πολύ κοντά κατά μήκος του προστάτη. Εάν οι δομές αυτές διατηρηθούν κατά τη ριζική προστατεκτομή, τότε η στυτική λειτουργία διατηρείται. Η ριζική προστατεκτομή με διατήρηση των νεύρων (Νευροπροστατευτική Ριζική Προστατεκτομή), είτε με τη χρήση του Ρομποτικού συστήματος Da Vinci, είτε Λαπαροσκοπικά, είναι δυνατή για τις περιπτώσεις των ασθενών με εντοπισμένη νόσο, δηλαδή όταν ο όγκος βρίσκεται εντός της προστατικής κάψας και δεν τη διασπά. Εάν τα κύτταρα του όγκου διασπούν την κάψα στην περιοχή των νευρικών ινών, τα νεύρα αυτά θα πρέπει να θυσιαστούν και να αφαιρεθούν, είτε στη μία είτε και στις δύο πλευρές του προστάτη.

Καινοτόμα τεχνική

Σχετικά με την επέκταση του όγκου στα νεύρα, μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει εξέταση πριν από το χειρουργείο που να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες σε ικανοποιητικό επίπεδο ακρίβειας. Επίσης, είναι αδύνατο να ανιχνευθεί η επέκταση αυτή με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Το πλέον διάσημο κέντρο αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη, η Martini-Klinik, καθιέρωσε τη NeuroSAFE για την εξέταση της πλήρους επιφάνειας επαφής του αφαιρεθέντος προστάτη με το νεύρο, η οποία παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Όταν αφαιρεθεί ο προστάτης, ο χειρουργός οριοθετεί με ειδικό επιχρωματισμό τα περιφερικά όρια του προστάτη, από όπου περνούν τα νεύρα και αυτά εξετάζονται από ειδικό παθολογοανατόμο που εξειδικεύεται στον καρκίνο του προστάτη. Εάν τα περιφερικά όρια του προστάτη είναι ελεύθερα από καρκινικά κύτταρα, τα νεύρα μπορούν να διατηρηθούν. Εάν τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται στο όριο όπου έχει εκτελέσει την χειρουργική κοπή ο χειρουργός, τότε τα επηρεασμένα μέρη των νεύρων πρέπει να αφαιρεθούν, ώστε να διασφαλιστεί το επιθυμητό ογκολογικά αποτέλεσμα για τον ασθενή.

Η εξέταση διαρκεί περίπου 30-60 λεπτά, χρόνο κατά τον οποίο ο χειρουργός εκτελεί τον λεμφαδενικό καθαρισμό. Για να μπορεί να βγει το αποτέλεσμα σε τόσο λίγο χρόνο και να είναι αξιόπιστο (95%), είναι απαραίτητο να γίνει από εξειδικευμένο στην τεχνική Χειρουργό Ουρολόγο και Παθολογανατομική Ομάδα. Διαφορετικά, η εξέταση είτε θα απαιτεί περισσότερο χρόνο (περίπου 4 ώρες) είτε το αποτέλεσμα θα αγγίζει ένα ποσοστό ακρίβειας 50-60%, το οποίο δεν θεωρείται αποδεκτό.

Πλεονεκτήματα της NeuroSAFE

Καμία μέθοδος απεικόνισης μέχρι σήμερα (συμπεριλαμβανομένης της υπερηχογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, PET-CT) δεν είναι πιο ακριβής συγκριτικά με τη μικροσκοπική εξέταση ιστού για την εκτίμηση της εξάπλωσης του όγκου. Χάρη στη τεχνική NeuroSAFE αφαιρείται μόνο ο νευρικός ιστός (νεύρα) που επηρεάζεται πραγματικά από τον όγκο, ενώ ο υγιής νευρικός ιστός διατηρείται. Αυτή η χειρουργική τεχνική που επιτρέπει, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, να προσδιοριστεί εάν ο όγκος έχει εξαπλωθεί μέσω της κάψας του προστάτη στα υπεύθυνα για τη στύση νεύρα, εξασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια έναντι της νόσου, ταυτόχρονα με τη μέγιστη διατήρηση των νεύρων.

Με λίγα λόγια, με το NeuroSAFE ένας σεξουαλικά ενεργός άνδρας έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διασφαλίσει τη στύση του και τη σεξουαλική του υγεία μετεγχειρητικά με ογκολογική ασφάλεια, ανεξάρτητα με το πόσο προχωρημένη νόσος υπάρχει.

INFO!

Κλινική “ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ”

55236 Πανόραμα

Θεσσαλονίκη

Τ. 2310 390942

Φ. 2310 341828

www.klinikiagiosloukas.gr

Μοιραστείτε το άρθρο.