Η ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία για περισσότερα από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την επέμβαση γόνατος-λύση στην οστεοαρθρίτιδα. Οι χρόνοι αποκατάστασης μειώθηκαν, ενώ ο διεγχειρητικός πλοηγός μάς έδωσε ένα τεράστιο πλεονέκτημα: αυτό της τέλειας τοποθέτησης του υλικού στην άρθρωση. Τα δεδομένα όμως αλλάζουν διαρκώς.

 

NEW GENERATION Ψηφιακή Αρθροπλαστική Γόνατος: Η δύναμη της εξατομίκευσης

 

Τι αλλάζει στη νέα μέθοδο αρθροπλαστικής γόνατος;

Η νέας γενιάς ψηφιακή ολική αρθροπλαστική γόνατος δίνει μια ακόμα πιο εξατομικευμένη προσέγγιση στην επέμβαση. Το εξελιγμένο σύστημα προσωποποιεί την διαδικασία ανάλογα με την κατάσταση και ανατομία των οστών και των συνδέσμων κάθε ασθενούς. Το νέο υλικό που τοποθετείται στην άρθρωση είναι ενισχυμένο με βιταμίνη Ε, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο ανθεκτικό και ανατομικό. Επιπλέον, αυξάνεται σημαντικά η βιωσιμότητα της άρθρωσης, καθώς παρατηρείται 96% λιγότερη φθορά σε σχέση με το κλασικό πολυαιθυλένιο. Τα υλικά πλέον γίνονται πιο εργονομικά, δίνοντας ακόμα περισσότερες επιλογές προθέσεων για τον ασθενή, αλλά και τεχνικές για τον χειρουργό. Η μέθοδος εξακολουθεί να εκτελείται υπό την καθοδήγηση πλοηγού (navigation), επιτρέποντας στον χειρουργό να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια εντός της άρθρωσης.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της NEW GENERATION ψηφιακής ολικής αρθροπλαστικής;

H εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον:

Εξαιρετική σταθερότητα: το υλικό τοποθέτησης γίνεται ακόμα πιο σταθερό, αφού τοποθετείται στην τέλεια θέση, ώστε να μιμείται άψογα την κανονική άρθρωση του γόνατος.

Βελτιωμένη δυναμική: το νέας γενιάς σύστημα επιτρέπει στον χειρουργό να προσαρμόσει την διαδικασία με ακρίβεια χιλιοστού, επιτυγχάνοντας τέλεια κάμψη και έκταση του γόνατος.

Εξελιγμένη ανθεκτικότητα: η ενισχυμένη σύνθεση του υλικού με βιταμίνη Ε εξασφαλίζει ακόμα μεγαλύτερη μακροζωία στη νέα άρθρωση, αποτρέποντας την φθορά της.

Ακόμα ταχύτερη αποκατάσταση: η μετεγχειρητική αποκατάσταση εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που θα τοποθετηθεί το νέο υλικό. Με τη NEW GENERATION Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος η διαδικασία απλοποιείται και ο ασθενής επανέρχεται ταχύτατα στην καθημερινότητά του.

 

Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής παίρνει εξιτήριο σε 24 ώρες;

Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό που προέχει σε ΚΑΘΕ επέμβαση είναι ο ασθενής να εξέλθει από την κλινική με ασφάλεια. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι η κλινική και εργαστηριακή εικόνα του ασθενούς είναι άψογη, πράγμα που εξασφαλίζει τόσο ο χειρουργός όσο και ο αναισθησιολόγος.

 

Πότε κινητοποιείται ο ασθενής;

Μετά τη NEW GENERATION Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος, η κινητοποίηση είναι ΑΜΕΣΗ. Ο ασθενής περπατά σε μία ημέρα, ενώ τα εξειδικευμένα πρωτόκολλα φυσιοθεραπείας ξεκινούν άμεσα εντός της κλινικής. Η πλήρης επαναφορά υπολογίζεται σε μέγιστο διάστημα ενός μήνα. Αυτό, ωστόσο, εξαρτάται από την φυσική κατάσταση του ασθενούς, την ίδια την βλάβη της άρθρωσης προεγχειρητικά (όσο πιο κατεστραμμένη η άρθρωση τόσο δυσχεραίνεται η αποκατάσταση), αλλά και από την διάθεση του ίδιου του ασθενούς για σωστή και ταχεία επαναφορά.

 

Πώς επιλέγουμε τη σωστή μέθοδο αρθροπλαστικής;

Δεν επηρεάζει τόσο η ηλικία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι. Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου γίνεται με βάση τα ανατομικά χαρακτηριστικά του ασθενούς, το ιατρικό ιστορικό του, καθώς και την δυσλειτουργία της άρθρωσης συνολικά. Δεν είναι όλες οι μέθοδοι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Για το λόγο αυτό πρέπει να γίνεται πάντα κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό.

 

Ποιο είναι το κόστος της αρθροπλαστικής γόνατος;

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: τις μέρες νοσηλείας, το υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, τη μέθοδο της επέμβασης, την ασφάλεια του ασθενούς.

 

Η NEW GENERATION Ψηφιακή Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος είναι η εξέλιξη της απλής ψηφιακής ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη, στη Euromedica – Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης.

 

INFO!

Αδάμ Αθανάσιος, MD, FICS

Χειρουργός Ορθοπεδικός

συνεργάτης της «Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης»

Μητροπόλεως 87, Θεσσαλονίκη

https://orthopedikos-adam.gr/