Σοβαρά προβλήματα στον εφοδιασμό της αγοράς και στους διαβητικούς ασθενείς έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη χρήση του φαρμακευτικού σκευάσματος “Ozempic inj.sol” και στην Ελλάδα, καθώς το σκεύασμα λαμβάνεται και από υγιείς που απλά θέλουν να χάσουν κιλά.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο, οι ποσότητες του φαρμακευτικού σκευάσματος «Ozempic inj.sol» που διακινούνται από την εταιρεία προς τα φαρμακεία να είναι σχεδόν ανύπαρκτες και δεν επαρκούν για να καλύψουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση και συνταγογράφησή του, αναφέρει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και παρά την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση, τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά», σημειώνει ο ΠΦΣ.

Αιχμές για Ψευδείς γνωματεύσεις

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ίδια ανακοίνωσή του προτείνει «να ελεγχθούν περαιτέρω οι ιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων, με αποτέλεσμα να παρακάμπτονται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και να μην τηρούνται οι εγκεκριμένες ενδείξεις χορήγησης του φαρμάκου μόνο σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2. Διότι πανθομολογείται ότι συνταγογραφείται τελικά για τον έλεγχο του βάρους, με πολλούς χρήστες του φαρμάκου να το βεβαιώνουν !!».

Αυτό επίσης έχει ως αποτέλεσμα, αναφέρει ο ΠΦΣ, η προοπτική ένταξης νέων ασθενών στη θεραπευτική αγωγή με το εν λόγω σκεύασμα να καθίσταται αβέβαιη και προβληματική, εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη βάσει χρήσης θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Απορυθμίστηκε η αγορά φαρμάκου για τον Σακχαρώδη Διαβήτη

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η όλη αυτή στρέβλωση στην διάθεση του φαρμάκου συμπαρασύρει και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε σκευάσματα που ανήκουν στην ευρύτερη θεραπευτική κατηγορία του Σακχαρώδους Διαβήτη (Trulicity, Saxenda, Victoza κλπ.) Επίσης, προκύπτει μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας, για όσους ασθενείς έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν χρόνια θεραπευτική αγωγή με τα εν λόγω φαρμακευτικά σκευάσματα καθότι η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθιστά αμφίβολη τη διαρκή θεραπευτική τους ρύθμιση.

Ο ΠΦΣ ζητά «επιτέλους να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προς κάθε κατεύθυνση ώστε να εξασφαλιστεί η ορθολογική χρήση των φαρμάκων της συγκεκριμένης κατηγορίας, βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων και πρωτοκόλλων. Επίσης, ο ΕΟΦ θα πρέπει να ελέγξει τις εν λόγω εταιρείες για τη διαπίστωση της κάλυψης των εγχώριων αναγκών».

Τι είναι το Ozempic

Το Ozempic της εταιρείας Novo Nordisk είναι ένα φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 που δεν ελέγχεται επαρκώς, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

Χορηγείται υποδορίως με ένεση στην κοιλιά, τον μηρό ή το άνω μέρος του βραχίονα. Η ένεση γίνεται μία φορά εβδομαδιαίως και περιέχει την ουσία σεμαγλουτίδη, η οποία επηρεάζει και το σημείο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη, οδηγώντας σε μειωμένη πείνα και πρόσληψη θερμίδων.

Πώς συνδέθηκε με την απώλεια βάρους

Αν και δεν είναι επίσημα ένα φάρμακο απώλειας βάρους, η έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν Ozempic μπορεί να χάσουν βάρος. Η δραστική ουσία του Ozempic,  η σεμαγλουτίδη, είναι εγκεκριμένη από τον FDA σε υψηλότερες δόσεις για τη θεραπεία ατόμων που εμφανίζουν παχυσαρκία και άλλα ιατρικά προβλήματα που σχετίζονται με το βάρος, με το όνομα Wegovy.