Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Sandoz με την κυβέρνηση της Σλοβενίας για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής βιολογικών φαρμάκων. Η μονάδα θα λειτουργήσει στη Lendava της Σλοβενίας, με μια επένδυση που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει των 400 εκ. δολαρίων.

Στόχος της Sandoz έχοντας στο ενεργητικό της μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή γενοσήμων και βιοομοειδών με το νέο εγχείρημα επιχειρεί να χαράξει  νέα πορεία για τη μελλοντική ανάπτυξη του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου βιοομοειδών της. Μάλιστα, θεωρείται ότι η κίνηση αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς επενδύσεις ιδιωτικού τομέα στη Σλοβενία, ενώ το εργοστάσιο αναμένεται να είναι έτοιμο το 2026.

Κατά τη τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Dr Robert Golob, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «ιδιαίτερα ικανοποιημένος για αυτή την επένδυση από έναν μακροπρόθεσμο στρατηγικό επενδυτή, που αποτελεί μια κοινωνικά υπεύθυνη και βιώσιμη εταιρεία, η οποία είναι ήδη ένας από τους μεγαλύτερους και πιο σημαντικούς εργοδότες στη Σλοβενία. Με τέτοιου είδους επενδύσεις βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μια άκρως παραγωγική, ανταγωνιστική και πράσινη οικονομία».

Με την σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Sandoz, Richard Saynor υπενθύμισε ότι «τα βιοομοειδή φάρμακα αυξάνουν την πρόσβαση σε βιολογικές θεραπείες αιχμής για τους ασθενείς που τις χρειάζονται περισσότερο. Στη Sandoz, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε στην αύξηση της πρόσβασης σε αυτά τα σημαντικά φάρμακα. Η συγκεκριμένη επένδυση υπογραμμίζει τη φιλοδοξία μας να είμαστε ο βιώσιμος παγκόσμιος ηγέτης στα βιοομοειδή, ενός τομέα που προβλέπεται να αυξάνεται με διψήφιο αριθμό ετησίως την επόμενη δεκαετία».

Επίσης, στη σημασία της νέας μονάδας έδωσε έμφαση ο Global Head of Sandoz Technical Operations, Glenn Gerecke,  σχολιάζοντας ότι «αυτή η υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής πρόκειται να αποτελέσει ένα σημαντικό νέο κόσμημα για τη Sandoz, επιτρέποντάς μας να ανταποκριθούμε στην αυξανόμενη ζήτηση για τα υπάρχοντα και μελλοντικά βιοομοειδή μας, στο μεσοπρόθεσμο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, μας προσφέρει ένα ισχυρό συνδυασμό πολιτικής σταθερότητας, εγγύτητας με τις υπάρχουσες παραγωγικές και εμπορικές μας δραστηριότητες στην Ευρώπη αλλά και ανταγωνιστικό κόστος.»

Υπενθυμίζεται ότι η Sandoz ετοιμάζει μία ακόμη επένδυση 50 εκ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου παραγωγής αντιβιοτικών στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι  πλέον φθάνει η συνολική νέα επενδυτική της δέσμευση στο δίκτυο τα τελευταία χρόνια σε 250 εκ. ευρώ. Άξιο λόγου είναι ότι τα  φάρμακα κατά των λοιμώξεων (κυρίως αντιβιοτικά) αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δραστηριότητα της Sandoz μετά τα βιομοειδή,  σε μια πορεία 75  χρόνων στην ανάπτυξη τεχνολογιών για την παραγωγή προϊόντων από ζύμωση.