Sos εκπέμπουν οι Έλληνες δερματολόγοι για όσους επιλέγουν να κάνουν botox σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και «νυχάδικα καθώς η διαδικασία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την Υγεία.

Όπως αναφέρουν τόσο η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία τόσο και οι Ιατρικοί Σύλλογοι πολλών μεγάλων πόλεων, όπως της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης κ. ά, έχουν δεχθεί δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων από «επαγγελματίες» ομορφιάς, αλλά και από μη εξειδικευμένους ιατρούς, που ουδεμία σχέση έχουν με το γνωστικό αντικείμενο της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής, για χρήση υλικών άγνωστης προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας (χωρίς πιστοποίηση) και για τη διενέργεια των συγκεκριμένων ιατρικών πράξεων σε χώρους που δεν είναι αδειοδοτημένοι και ούτε πληρούν τις προδιαγραφές που είναι απαραίτητες.

Κίνδυνοι για τη δημόσια Υγεία

Ο Πρόεδρος της ΕΔΑΕ, κύριος Ιωάννης Μπάρκης σε νέες δηλώσεις του τονίζει ότι “όπως έχω, σε κάθε ανάλογη περίπτωση στο πρόσφατο παρελθόν, αναφέρει αυτά τα περιστατικά με τις καταγγελίες που συμβαίνουν στην Πάτρα, και που δυστυχώς συμβαίνουν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, είναι απαράδεκτα και χρήζουν άμεσης παρέμβασης από όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς”.

Και συνεχίζει λέγοντας πώς “η αδιανόητη συνθήκη, του να εφαρμόζονται δηλαδή ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, “νυχάδικα”, και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά «πακέτα». Δηλαδή με τον απαράδεκτο αυτό τρόπο εφαρμογής ιατρικών πράξεων υπό μορφή ιατρικής σούπερ μάρκετ, εκτός από το αμφίβολο αισθητικά αποτέλεσμα τίθεται και σοβαρός κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάρκη τις δυσμορφίες και τις παρενέργειες των πράξεων αυτών, όπως αυτές που καταγγέλλουν οι ασθενείς στην Πάτρα, καλούνται οι συνάδελφοι μας δερματολόγοι να θεραπεύσουν, εφόσον αυτό είναι εφικτό, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις παρενεργειών που μπορεί να επιφέρουν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες, όπως για παράδειγμα τύφλωση από εμβολή υλικού στην οφθαλμική αρτηρία. Επιπλέον, η θεραπεία των προαναφερόμενων παρενεργειών επιφορτίζει περαιτέρω τη λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, επιβαρύνοντας παράλληλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κατά συνέπεια τον κάθε ένα φορολογούμενο πολίτη.”

Και ακολούθως ο κ. Μπάρκης δηλώνει “η ΕΔΑΕ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί δημόσια για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Αισθητικής Δερματολογίας, ένας κλάδος, βασικός πυλώνας της ειδικότητας μας, που αντιμετωπίζει ή προλαμβάνει παθήσεις αισθητικής φύσεως, είτε είναι επιπλοκές είτε είναι συμπτώματα δερματολογικών νοσημάτων. Με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι απόλυτα αντιληπτό, οι μόνοι που έχουν την ανάλογη εκπαίδευση και μπορούν με γνώση, με αξιοπιστία και κυρίως με ασφάλεια να ασχολούνται είναι οι Δερματολόγοι και οι Πλαστικοί Χειρουργοί.”