Η πρώτη και ίσως η μοναδική κλινική λεμφοιδήματος στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια που αντιμετωπίζει συνολικά με συντηρητικές και χειρουργικές μεθόδους τους ασθενείς με νοσήματα του λεμφικού ιστού είναι η «THE Lymphedema Clinic».

Σύμφωνα με τον Δρα Δημήτρη Διονυσίου, Αναπληρωτή Καθηγητή Πλαστικής Χειρουργικής του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιδρυτή και Επιστημονικού Διευθυντή της «THE Lymphedema Clinic», η ομάδα της Κλινικής εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, του λιποιδήματος και των σπάνιων νοσημάτων του λεμφικού ιστού, ενώ την τελευταία πενταετία έχει δώσει λύση σε περισσότερους από 200 ασθενείς από την Ελλάδα και την Ευρώπη με αυτές τις παθήσεις.

Η «THE Lymphedema Clinic» ιδρύθηκε πριν από περίπου μια πενταετία και σύντομα εξελίχθηκε σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, χάρη στην υψηλή εξειδίκευση και τη μεγάλη εμπειρία της επιστημονικής της ομάδας.

Η πρώτη μεταμόσχευση λεμφαδένων στην Ελλάδα

Λίγα χρόνια νωρίτερα ο Δρ Δημήτρης Διονυσίου, μετά την εξειδίκευση που έλαβε στη Γαλλία από τη γιατρό Becker, για τη χειρουργική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, εφάρμοσε με τους συνεργάτες του το 2011 την πρώτη μεταμόσχευση λεμφαδένων στην Ελλάδα. Η μεταμόσχευση λεμφαδένων αποτελεί σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο την κορυφαία μέθοδο αντιμετώπισης και θεραπείας του λεμφοιδήματος.

Από το 2011 και μετά συνεχίστηκαν να εφαρμόζονται οι χειρουργικές τεχνικές με μεγάλη επιτυχία, ενώ αργότερα ξεκίνησαν οι συνεργασίες με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, θεραπευτές λεμφικής αποσυμφόρησης, διαιτολόγους και ψυχολόγους, όπου προέκυψε η ιδέα δημιουργίας ενός χώρου που να συγκεντρώνει όλες τις εξειδικεύσεις.

«Η ανάγκη για συνολική και ταυτόχρονη προσφορά των παροχών υγείας στους ασθενείς με λεμφοίδημα, έκανε το όνειρό μας πραγματικότητα και πρόσφατα μετεγκατασταθήκαμε σε νέο αυτόνομο κτίριο, σε κομβικό σημείο της Θεσσαλονίκης», αναφέρει ο κ. Διονυσίου.

Στον νέο χώρο της Κλινικής παρέχεται η δυνατότητα για τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές εξετάσεις, τη σύσταση της κατάλληλης συντηρητικής ή χειρουργικής θεραπείας, την τακτική παρακολούθηση από ιατρούς, ψυχολόγο και διαιτολόγο, την εφαρμογή λεμφικής αποσυμφόρησης σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης του λεμφικού συστήματος, καθώς και την καθοδήγηση για επιλογή των κατάλληλων συμπιεστικών ενδυμάτων.

Πώς πραγματοποιείται η θεραπεία

Οι χειρουργικές θεραπείες συνδυάζονται με τις συντηρητικές προκειμένου, σε πολλές περιπτώσεις, να επιτύχουν την πλήρη ίαση. Η πρωτοτυπία της αντιμετώπισης στη «THE Lymphedema Clinic» είναι η προσαρμογή της κατάλληλης θεραπείας στις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

✓Η συντηρητική θεραπεία: Είναι ο συνδυασμός της εξειδικευμένης λεμφικής αποσυμφόρησης, της άσκησης, της ειδικής διατροφής, της ψυχολογικής υποστήριξης, των ομαδικών συγκεντρώσεων ενημέρωσης ασθενών και της καθοδήγησης στην επιλογή κατάλληλων συμπιεστικών ενδυμάτων.

✓Η χειρουργική θεραπεία: Ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενή, προτείνουμε μια ή συνδυασμό από τις εξής επεμβάσεις:

✓Μεταμόσχευση λεμφαδένων: αποτελεί την πιο λογική μέθοδο αντιμετώπισης για την οριστική θεραπεία του λεμφοιδήματος, αφού αποκαθιστά τους λεμφαδένες που απουσιάζουν με όμοιους υγιείς και λειτουργικούς λεμφαδένες.

✓ Εμφύτευση νημάτων ειδικού κολλαγόνου: μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία για την ενίσχυση της λεμφαγγειογένεσης. Τα νήματα κολλαγόνου τοποθετούνται εύκολα κάτω από το δέρμα.

✓Λεμφοφλεβικές αναστομώσεις: είναι μικροχειρουργικές «παρακάμψεις» που κατευθύνουν τη λέμφο από τα λεμφαγγεία στις φλέβες.

✓Λιπεκτομή: αφαίρεση λιπώδους ιστού μέσα από μικρές οπές 3-5 χιλιοστών.

«Θεωρούμε ότι το λεμφοίδημα μπορεί να θεραπευθεί οριστικά. Επενδύουμε στην ομαδική μας γνώση, προσφέρουμε χρόνο και αφοσιωνόμαστε στο πρόβλημα κάθε ασθενή ξεχωριστά», καταλήγει ο Δρ Δημήτρης Διονυσίου.

Οι υπηρεσίες της THE Lymphedema Clinic:

  • Ορθή διάγνωση της νόσου
  • Χειρουργική θεραπεία
  • Αποσυμφόρηση της λέμφου
  • Έλεγχος της διατροφής
  • Ψυχολογική υποστήριξη
  • Σωματική άσκηση
  • Συνεργασία με ιατρούς και επαγγελματίες υγείας
  • Ενημέρωση ασθενών και συλλόγων

 

DIONISIOU

*Δρ Δημήτρης Διονυσίου Αναπληρωτής Καθηγητής Πλαστικής Χειρουργικής ΑΠΘ Ιδρυτής και Επιστημονικός

Διευθυντής της «THE Lymphedema Clinic».

 

INFO!

Κανελλοπούλου 1, 1ος όροφος,

Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 3000 77

lymphedemacure-europe@gmail.com

www.lymphedema-cure.com