Νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία αλλάζει τα όρια στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε trans λιπαρά. Ο Ενιαίος Φορέας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Πολύ αυστηρότερα όρια ως προς την περιεκτικότητα trans λιπαρών ορίζει η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι οι τροφές που προορίζονται για τον καταναλωτή ή για εμπόρους λιανικής δε θα πρέπει να περιέχουν περισσότερα από 2γρ trans λιπαρών ανά 100 γραμμάρια λίπους (2% του συνολικού λίπους). Αυτό το ποσοστό δεν αναφέρεται στο λίπος φυτικής ζωικής προέλευσης.
Τι είναι τα trans λιπαρά
Πρόκειται για ένα είδος ακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν οι βιομηχανίες τροφίμων με ειδική θερμική επεξεργασία. Υπάρχουν γενικά σε όλες τις τροφές που καταναλώνουμε, ακόμα και στο γάλα ή στο κρέας, ωστόσο είναι ελάχιστο το ποσοστό και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Τα βιομηχανοποιημένα λίπη (μερικώς υδρογονομένα έλαια), από την άλλη, που έχουν παραχθεί για τεχνολογικούς σκοπούς περιέχουν trans λιπαρά σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία
Η αρνητική επίδραση των trans λιπαρών στον οργανισμό έχει παρατηρηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ παράλληλα αυξάνουν την “κακή” χοληστερόλη και μειώνουν την “καλή” χοληστερόλη στο αίμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει επιστήσει την προσοχή εδώ και χρόνια στα συγκεκριμένα συστατικά. Προτεραιότητά του είναι να εξαλειφθούν τελείως από την αγορά τροφίμων. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η στάση της Ελλάδας
Σύμφωνα με έρευνες, οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν ακούσει καθόλου για τον όρο trans λιπαρά. Ως αποτέλεσμα, δεν ξέρουν το πόσο επιβλαβή είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό και πόσα προβλήματα υγείας μπορούν να προκαλέσουν. Θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες ενέργειες ενημέρωσης του κοινού για τα συστατικά αυτά, κυρίως για τα παιδιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ