Σε διαμάντια της ελληνικής οικονομίας αναδείχθηκαν οι εταιρείες Unipharma και InterMed του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη στην εκδήλωση Επιχειρηματικής Αριστείας «DIAMONDS of the Greek Economy 2020». Οι εταιρείες Uni-pharma και InterMed διακρίθηκαν ως διαμάντια της ελληνικής οικονομίας για τις μεγάλες τους δωρεές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, τις πρόσφατες επενδύσεις, αλλά και για την μεγάλη άνοδο των οικονομικών τους αποτελεσμάτων.

 

Στην εκδήλωση «DIAMONDS of the Greek Economy 2020» που διοργάνωσε ο εκδοτικός οργανισμός New Times Publishing το βράδυ της Τετάρτης 15ης Ιουλίου 2020 στο ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ βραβεύτηκαν ελληνικές επιχειρήσεις που κατέγραψαν δυναμικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και σημαντικές επιδόσεις στο πεδίο των επενδύσεων, των ανθρωπίνων πόρων και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν στην ανάγκη σωστής αξιοποίησης των κονδυλίων που αναμένεται να προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, διεύρυνσης της συμμετοχής του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας, καθώς επίσης και του άμεσου ψηφιακού μετασχηματισμού του εν Ελλάδι επιχειρείν.

 

Ειδικότερα, ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη(ΟΦΕΤ) βραβεύθηκε για τις μεγάλες του δωρεές προς το Ελληνικό και Κυπριακό υγειονομικό σύστημα σε χλωροκίνη και αντισηπτικά κατά την πανδημία του COVID -19, τις επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ που αφορούν στο ιστορικό εργοστάσιο της Unipharma, αλλά και για την εντυπωσιακή άνοδο των χρηματοοικονομικών μεγεθών με υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών  προ φόρων.

 

Αδ. Γεωργιάδης: Η Ιουλία Τσέτη πρωταγωνίστρια μίας κρίσιμης μάχης

 

Το σημαντικό βραβείο παρέλαβε η πρόεδρος και CEO του Ομίλου και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ κυρία Ιουλία Τσέτη από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε προσωπικά αλλά και εκ μέρους του ελληνικού κράτους την κυρία Τσέτη, για τις πρωτοβουλίες της που αφορούν στις μεγάλες δωρεές του Ομίλου προς το ΕΣΥ. «Η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων ήταν μία από τους βασικούς πρωταγωνιστές μίας κρίσιμης μάχης του ελληνικού λαού, την οποία κερδίσαμε όλοι μαζί»,  σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

 

Από την πλευρά της, η κυρία Ιουλία Τσέτη ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή της, ότι αισθάνεται «ιδιαίτερα συγκινημένη διότι αναγνωρίζεται σήμερα ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην πράξη, και όπως αποδείχθηκε, έστω και από μία δυστυχή συγκυρία που ήταν η πανδημία του κορωνοϊού, η Ελλάδα έχει ανάγκη από επάρκεια σε φάρμακα και τρόφιμα». «Είναι καιρός, να περάσει η Ελλάδα στην επόμενη ημέρα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η σοφή επιτροπή του οικονομολόγου και Νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, η οποία ενισχύει την άποψη να επεκταθούμε. Να επεκταθούμε και να αποκτήσουμε αυτονομία σε πρώτες ύλες, ώστε η επόμενη κρίση να μας βρει περισσότερο έτοιμους», υπογράμμισε η κυρία Τσέτη.

 

Η πρόεδρος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη ευχαρίστησε την κυβέρνηση που έλαβε άμεσα μέτρα και έδρασε αστραπιαία στη δύσκολη ώρα της υγειονομικής κρίσης με αποτέλεσμα να επιλυθούν όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα αναφορικά με τη μεταφορά της δραστικής ύλης (χλωροκίνη) μέσα σε λίγες ώρες. «Αν υπάρχει βούληση τελικά, όλα ξεπερνιούνται», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Τσέτη.

 

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα την επόμενη χρονιά στη συγκεκριμένη εκδήλωση να βρίσκονται περισσότερες εταιρείες -κάτι το οποίο τόνισε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων- «προκειμένου να τραβήξουν ψηλά το όραμα της Ελλάδας γιατί μας αξίζει».

 

Οι επενδύσεις του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη

 

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη ολοκλήρωσε στο τέλος του 2019 επένδυση 20 εκατ.ευρώ για τη ριζική ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του πρώτου και ιστορικού εργοστασίου της Unipharma στο 14ο χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας. Επίσης, στις αρχές του 2020 προστέθηκε μία δεύτερη γραμμή στείρων διαλυμάτων προς έγχυση στο νεόκτιστο εργοστάσιο της Unipharma. Επιπλέον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, η κατασκευή της Uniherbo, παραγωγικής μονάδας για την εκχύλιση φαρμακευτικών φυτών.

 

Το 2019 όμως, ήταν χρονιά – ορόσημο και για τα χρηματοοικονομικά μεγέθη του ομίλου. Ειδικότερα, ο ετήσιος τζίρος του ομίλου κατέγραψε αύξηση κατά 13% στα 95 εκατ.ευρώ. Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 47% στα 17 εκατ.ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο κατά 140% στα 10,6 εκατ. ευρώ.